Oldtimerverzekering: oldtimer als eerste auto verzekeren?

vrouw in oldtimer die als eerste auto verzekerd is

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Je oldtimer als ‘eerste gebruiksauto’ verzekeren, is niet mogelijk met een oldtimerverzekering. Een oldtimer verzekeren zonder in het bezit te zijn van een andere auto kan wel met een reguliere personenautoverzekering. De premie van een oldtimerverzekering is gebaseerd op recreatief gebruik, vandaar de relatief lage prijs. Voor dagelijks gebruik hanteren verzekeraars echter andere premies. Lees hieronder welke opties jij als oldtimerbezitter voorhanden hebt…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Oldtimerverzekering voor eerste / enige auto

Heb je naast de oldtimer géén 1e auto voor dagelijks gebruik? Dan vermoeden verzekeraars dat je de oldtimer als eerste auto gaat gebruiken. En dat mag ook gewoon… Wel ben je dan verplicht een normale autoverzekering af te sluiten. Een oldtimerverzekering zónder eerste auto is dan niet mogelijk. Dat komt omdat er dan geen sprake is van recreatief gebruik.

Een ‘echte’ oldtimer rijdt namelijk hoofdzakelijk op zondagmiddag bij mooi weer. Zodoende willen verzekeringsmaatschappijen misbruik van oldtimerverzekeringen voorkomen. Dit zijn de belangrijkste factoren waarop autoverzekeraars letten bij het afsluiten van een oldtimerverzekering:

  • Bezit van een (tweede) dagelijkse gebruiksauto
  • Gebruikmaking van oldtimerstalling
  • Hobbymatig oftewel ‘recreatief gebruik’ (soms tot 5.000, 7.500 of 10.000 kilometer op jaarbasis)
  • Bijzondere auto: ‘verzamelobject
  • Bij voorkeur géén LPG of diesel
  • In geval van semi-oldtimers oftewel ‘youngtimers’ een klassiekerstatus

Auto’s die dagelijks en/of zakelijk worden gereden, door jongeren onder de 25-jarige leeftijd worden bestuurd, niet voorkomen in het Klassieker Jaarboek, een grijs kenteken voeren en/of niet specialistisch worden gestald (dus ‘aan de weg staan’) zijn doorgaans lastig verzekerbaar middels een oldtimerverzekering.

Een oldtimer verzekeren kost méér bij dagelijks gebruik

Bij een goedkope oldtimerverzekering betaal je voor een WA-dekking ongeveer 75 euro per jaar. Voor een gewone autoverzekering zul je echter beduidend meer moeten neertellen. Hoe hoog deze aanvullende kosten precies zijn, hangt af van het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Soms kun je de oldtimer als tweede auto verzekeren.

Beide voertuigen krijgen dan dezelfde hoeveelheid no-claimkorting. Stel, je eerste auto kost voor de verzekering 30 euro per maand, dan is de kans groot dat voor jouw oldtimer eenzelfde verzekeringspremie gaat gelden.

Géén schadevrije jaren bij een oldtimerverzekering

Kom je in aanmerking voor een oldtimerverzekering omdat er uitsluitend sprake is van recreatief gebruik? Dan kun je WEL een goedkope oldtimerverzekering afsluiten. Je krijgt dan te maken met een vaste premie. In dat geval is het niet mogelijk schadevrije jaren en no-claimkorting op te bouwen. Dit heeft zijn voordelen.

Zo ga je na een schade niet méér premie betalen. Je valt dan namelijk niet terug in schadevrije jaren, zoals bij een gewone autoverzekering wel het geval is. Wel heb je bij schade te maken met een eigen risico, maar daarvan is nagenoeg altijd sprake.

verzekerde oldtimer die in aanmerking komt voor een goedkope oldtimerverzekering

Taxatierapport is nodig om je oldtimer all risk te verzekeren

Een voertuig moet minimaal voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA) verzekerd zijn. Eigen schade wordt dan helaas niet vergoed. Bij beperkt en volledig casco (all risk) wordt eigen schade wel deels of volledig gedekt. Je oldtimer moet dan wel een FEHAC-goedgekeurd taxatierapport hebben. (bron) Zonder erkend taxateur kan jouw oldtimer niet tegen diefstal of all risk verzekerd worden.

Het eigen risico bij schade is bij een oldtimerverzekering meestal 100 euro. Soms kun je vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico, in ruil voor een beperkte premiekorting. Een oldtimer wordt vaak gestald; dankzij een stallingsdekking houden voertuigen die geschorst en gestald zijn dekking bij brand en diefstal.

Oldtimerverzekeringen vergelijken: alle dekkingsvormen

Welke dekking moet je kiezen voor de oldtimerverzekering? Meestal kijken eigenaars naar de dagwaarde. Auto’s welke een waarde hebben van boven de 5.000 euro worden veelal all risk verzekerd. De aanvullende kosten –naast de verplichte WA-premie– omhelzen in geval van casco gemiddeld 2,5 procent van de dagwaarde.

Stel, we houden vijfduizend euro aan, dan kost het all risk-gedeelte 125 euro per jaar. Met de verplichte WA-dekking à 75 euro kom je dan op grofweg 200 euro per jaar uit. Je bent dan uitgebreid én goedkoop verzekerd.

Semiklassiekerverzekering voor de youngtimer

Een bijzondere categorie is de semi-oldtimer. Het gaat hier om klassiekers die eigenlijk nog te jong zijn om als volwaardig oldtimer te worden aangemerkt. Vaak gaat het om een exclusieve sportauto of cabriolet die hobbymatig gebruikt wordt. De leeftijd van zulke semi-oldtimers oftewel ‘youngtimers’ ligt gemiddeld tussen de 10 en 25 jaar (dan wel 15 en 30).

De belastingdienst hanteert hiervoor het reguliere belastingtarief, maar voor de autoverzekering kun je een speciaal youngtimer-tarief aanvragen. Zodoende kan jouw semiklassieker voordelig worden verzekerd.

Oldtimer verzekeren als eerste auto? Conclusie…

Een oldtimer als eerste auto verzekeren, kan alleen bij hobbymatig oftewel recreatief gebruik. Bij woon-werkverkeer kom je bij een reguliere autoverzekering terecht. Verzekeraars accepteren geen oldtimerverzekering wanneer je niet over een bijkomende eerste auto beschikt. Hiermee probeert men misbruik van de oldtimerverzekering te voorkomen.

Bij het verzekeren, kun je kiezen tussen een WA-verzekering, al dan niet aangevuld met een all risk-deel. Een semiklassieker verzekeren, doe je als youngtimer. Dit betreft een ’tussentarief’ waarmee je op je premie bespaart.

Oldtimerverzekering afsluiten moeilijker geworden!

interieur van verzekerde oldtimer met oldtimerverzekering

Wanneer kom ik in aanmerking voor een oldtimerverzekering? Wanneer moet ik deze als eerste auto verzekeren? Wat kost de autoverzekering voor de oldtimer? Kan ik de wagen eventueel allrisk verzekeren? Zo ja, welke eisen worden daaraan gesteld? Bekijk welke situatie bij jou speelt. Een verzekeraar kijkt vooral naar het gebruik van de oldtimer…

Dus kan ik een oldtimer verzekeren als eerste auto?

Volgend de oldtimerverzekering is een oldtimer in essentie bestemd voor recreatief gebruik. Een wagen voor boodschappen of woon-werkverkeer valt daar niet onder. Zonder eerste auto náást de oldtimer is het niet of nauwelijks mogelijk een oldtimerverzekering af te sluiten. Simpelweg om de reden dat de oldtimer dan waarschijnlijk NIET uitsluitend recreatief gebruikt wordt. Wat dat inhoudt: een sporadisch ritje op de zondagmiddag tijdens mooi weer en gedurende vakanties.

Mag ik een oldtimerverzekering afsluiten zonder eerste auto?

Natuurlijk is het toegestaan om één of meerdere oldtimerverzekering te bezitten zónder eerste auto. Punt is meer dat verzekeringsmaatschappijen geen oldtimers voor de oldtimerverzekering accepteren als er verder geen ‘normale’ wagen voor regulier gebruik bij hen verzekerd is. Dus probeer je uitsluitend een oldtimer te verzekeren? Grote kans dat de verzekeraar je aanvraag dan afwijst. Meestal geeft men dan aan dat een eerste auto naast de oldtimer een harde eis is voor de oldtimerverzekering.

Oldtimer is enige auto? Dan gewone autoverzekering

Een oldtimer is voor de wegenbelasting anders dan voor de autoverzekering. Zodoende kun je belastingvoordeel bedingen met een auto van 25 jaar of ouder. Een oude auto bezitten, wil echter niet zeggen dat je dan automatisch uitkomt bij een oldtimerverzekering. Autoverzekeraars kijken namelijk niet naar alleen naar de auto, maar vooral ook naar het gebruik ervan. Dus heb je alléén een oldtimer en verder geen andere auto? Dan kom je bij een normale personenautoverzekering uit…

Wat kost een oldtimerverzekering per jaar?

Wanneer je een oldtimerverzekering kunt afsluiten, betaal je ongeveer 100 euro per jaar voor WA-dekking. Wat je precies kwijt bent voor de verzekering hangt echter van enkele factoren af. Eis is uiteraard dat de oldtimer alleen recreatief gebruikt wordt. Verder zijn er optionele verzekeringsaanvullingen voor oldtimers, waaronder inzittendenverzekeringen en verkeersrechtsbijstand. De kosten voor de oldtimerverzekering lopen op als je deze allrisk wilt verzekeren.

Dagwaarde van een oldtimer?!

Voor het allrisk verzekeren van je oldtimer worden bepaalde verzekeringseisen gesteld. Naast de leeftijdsgrens voor de oldtimer dient de dagwaarde tegenwoordig minimaal vijfduizend euro te zijn. De dagwaarde van een oldtimer moet door een erkend taxateur afgegeven worden. Zonder een dergelijk en recent taxatierapport kan de oldtimer niet met allrisk dekking als oldtimer worden verzekerd.

Oldtimer verzekeren voor dagelijks gebruik

Er zijn zelfs betaalbare mogelijkheden om je oldtimer als eerste auto te verzekeren. Een oldtimer verzekeren als eerste auto heeft sowieso als voordeel dat je schadevrije jaren gaat opbouwen met deze verzekering. Bij oldtimerverzekeringen is dat niet mogelijk. Premies zijn daarbij lager totdat je naar een gewone autoverzekering over moet. Bijvoorbeeld omdat je stelselmatig méér kilometers met je oldtimer rijdt dan is toegestaan volgens de verzekeringsvoorwaarden van je oldtimerpolis. Vanaf dat moment betaal je iedere maand ineens fors meer verzekeringskosten.

Trend: belastingmaatregelen overheid en hogere premies

Helaas neemt de overheid steeds meer belastingmaatregelen tegen oudere voertuigen. Zo is de vrijstelling van oldtimers voor de motorrijtuigenbelasting verder beperkt. Het bezit en gebruik van een klassieker wordt hiermee ontmoedigd. Een andere ontwikkeling is dat verzekeraars de schadelast zien stijgen. En dit heeft hogere oldtimerpremies tot gevolg.