Autovakantie: onverwachte verkeersregels in buitenland

verkeerssituatie buitenland

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Je wilt niet voor onverwachte verassingen komen te staan als je naar het buitenland op vakantie gaat. Mag je bijvoorbeeld op je teenslippers rijden in het buitenland? Mag je zomaar overal parkeren in populaire Europese vakantielanden? Welke spullen moet je (verplicht) meenemen? En mag je in álle vakantielanden Flitsmeister gebruiken?

Er zijn volop dingen om rekening mee te houden als je gaat autorijden of motorrijden in het buitenland…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Spanje: Rij met goed schoeisel

Ga je in Spanje de weg op? Let er dan even op wat je aantrekt. Er zijn in Spanje namelijk een aantal regels die je niet zo snel zou verwachten. Als je bijvoorbeeld een bril nodig hebt tijdens het autorijden, dan is het in Spanje verplicht om een extra bril bij je te hebben. Handig om te weten indien je als Nederlandse vakantieganger voor een Spaanse autovakantiebestemming kiest.

Let bij een autorit naar Spanje overigens óók op de schoenen die je aantrekt. Het is in Spanje niet illegaal om op je blote voeten, sandalen of hakken auto te rijden, maar let op! Als een Spaanse agent denkt dat jouw schoenen (of blote voeten) jou kunnen belemmeren om veilig te rijden, dan kan je een boete krijgen.

De Spaanse verkeersregels hieromtrent zijn dus nogal vaag, maar het is duidelijk dat je met ‘normale’ schoenen een boete kan voorkomen.

Duitsland: Zorg voor milieustickers én voor een volle tank

Duitsland heeft misschien wel het grootste en beste autowegennetwerk ter wereld. Zoals de meeste Nederlanders weten, geldt er op veel Duitse snelwegen géén snelheidsbeperking. Om die reden is het verboden om stil te staan op een Duitse vluchtstrook. Een lege tank is voor de Duitse overheid absoluut geen excuus. Is je tank relatief snel leeg? Maak je geen zorgen, want óm de 40 tot 60 kilometer zijn er tankstations te vinden langs de Duitse autosnelwegen.

Ga je tijdens een autotrip in Duitsland even de stad in? Zorg dan dat je een milieusticker hebt. Duitsland heeft namelijk verschillende ‘Umweltzones’. Zulke gebieden mag je uitsluitend binnenrijden met een milieusticker. Vaak behoort een stadscentrum ook tot zo’n milieuzone. Ben je vergeten om een milieusticker te kopen? Haal er dan een bij een benzinestation langs de snelweg.

Het autorijden of motorrijden in een Duitse milieuzone zónder sticker kan een boete opleveren van €80,-. Ga dus goed voorbereid op vakantie naar Duitsland!

Zwitserland + Frankrijk: Zet Flitsmeister uit

Veel navigatiesystemen waarschuwen tegenwoordig voor flitspalen en snelheidscamera’s. Bezit je als Nederlander niet over zo’n navigatiesysteem? Dan is de kans groot dat je Flitsmeister gebruikt om snelheidsboetes te voorkomen. Helaas is het niet in alle landen toegestaan om via deze applicatie zulke snelheidswaarschuwingen te ontvangen. Zo kun je in Zwitserland en Frankrijk een fikse boete krijgen voor gebruik van Flitsmeister of vergelijkbare apps. Rijd je met de auto of motor in Frankrijk of Zwitserland, zet dan je flitsverklikker c.q. radarverklikker uit als je een fikse boete wenst te voorkomen!

Gelukkig kan je bij de meeste navigatiesystemen de waarschuwingsfunctie (tijdelijk) uitschakelen.

Italië: Niet rijden door historische dorpen

Italië kent met haar rijke cultuurhistorie héél veel historische stadscentra. Wil je Rome, Florence, Milaan of Pisa binnenrijden? Laat de auto dan achterwege! Naast de enorme drukte hebben veel van deze steden zones met beperkt verkeer. Rij je tóch in een van deze zones? Dan kan je een forse boete verwachten. Deze zones zijn namelijk uitsluitend per auto toegankelijk voor inwoners van de betreffende steden.

Hoewel een autovakantie naar Italië een fantastisch idee is, ben je dus beperkt in je reilen en zeilen qua autogebruik. Want de populairste Italische plekjes zijn enkel per voetenwagen bereikbaat.

Een milieusticker in Frankrijk

Parijs, een van de populairste steden van Europa. En dat op nog geen 500 kilometer afstand vanaf Utrecht… Veel Nederlanders kiezen er dan ook voor om deze stedentrip met de auto af te leggen. Wat de meesten echter niet weten is dat Frankrijk –net als Duitsland– verscheidene milieuzones kent.

Veel Franse steden, zoals Parijs, Lyon, Lille en Grenoble hebben lage-emissiezones (LEZ). In deze Franse steden moet je een milieusticker op je voorruit plakken om erin te mogen rijden. Doe je dit niet, dan riskeer je een verkeersboete. Vraag deze sticker tijdig aan, want de vraag ernaar is groot. Het kan dus even duren voordat je hem binnen hebt!

Naast milieuzones kent Frankrijk nog een aantal opvallende verkeersregels voor automobilisten en motoristen. Zo mag je tijdens het autorijden en motorrijden géén andere handelingen uitvoeren. Een slokje water drinken, is bijvoorbeeld al verboden. Daarnaast kan zelfs het bellen door middel van oortjes of een Bluetooth-apparaat leiden tot een boete.

Dat je niet over een doorgetrokken streep mag rijden, is voor iedereen natuurlijk duidelijk.. In Frankrijk gaan ze daarin echter nog een stapje verder: je mag de streep niet eens aanraken met je wielen.

Een veiligheidshesje, gevarendriehoek of reservelampjes.. Wat moet je bij je hebben?

Er zijn verschillende verkeerswetgevingen binnen Europa. In de meeste landen is het verplicht om (minimaal) een veiligheidshesje en gevarendriehoek in je auto te hebben. Het komt óók voor dat je verplicht wordt gesteld om een verbanddoos, reservelampjes of brandblusser bij je te hebben.

Benieuwd naar de wetgeving in jouw vakantieland? Bekijk dan de tabel hieronder…

LandVerband-
Doos
Gevaren-DriehoekVeiligheids-Hesjes**Reserve-
Lampjes
Brand-Blusser
BelgiëXXG (4)X
DenemarkenX
DuitslandXXB / G
FrankrijkXB (6) / G (4)
GriekenlandXXX
HongarijeXXB / G
ItaliëXG
KroatiëXX (1)B / G (4)X (7)
LuxemburgXB / G
NederlandX (3)
NoorwegenXB* (6)X*
OostenrijkXXB / G (4)
PolenXB / GX
PortugalX*B / G (4)
SloveniëX*X (1)GX*
SlowakijeXXB / G
SpanjeX (2)G
TsjechiëXXB / G
TurkijeXX (3)X
ZwedenX
ZwitserlandX (6)

* Uitgezonderd auto’s met een Nederlands kenteken (Let op: Geldt dus wel voor auto’s die je in het desbetreffende land huurt).
** B: bezit / G: gebruik

  • (1) Er zijn 2 gevarendriehoeken verplicht bij een aanhanger
  • (2) Er zijn 2 gevarendriehoeken verplicht indien de auto een Spaans kenteken heeft
  • (3) Er zijn altijd 2 gevarendriehoeken verplicht
  • (4) Alleen verplicht voor de bestuurder
  • (5) Gevarendriehoek is alleen verplicht als alarmlichten niet functioneren
  • (6) Binnen handbereik bewaren
  • (7) Bestuurders van auto’s met LED, xenon of neon verlichting hoeven geen reservelampjes bij te hebben