Je wilt niet voor onverwachte verassingen komen te staan als je naar het buitenland op vakantie gaat. Mag je bijvoorbeeld op je teenslippers rijden in het buitenland? Mag je overal parkeren? Welke spullen moet je (verplicht) meenemen? En mag je Flitsmeister overal gebruiken? Er zijn genoeg dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat rijden in het buitenland.

Spanje: Rij met goed schoeisel

Ga je in Spanje de weg op? Let er dan even op wat je aantrekt. Er zijn in Spanje namelijk een aantal regels die je niet zo snel zou verwachten. Als je bijvoorbeeld een bril nodig hebt tijdens het autorijden, dan is het in Spanje verplicht om een extra bril bij je te hebben. Let in Spanje ook op de schoenen die je aantrekt. Het is in Spanje niet illegaal om op je blote voeten, sandalen of hakken auto te rijden, maar let op! Als een Spaanse agent denkt dat jouw schoenen (of blote voeten) jou kunnen belemmeren om veilig te rijden, dan kan je een boete krijgen. De regels hiervoor zijn dus nogal vaag, maar het is duidelijk dat je met ‘normale’ schoenen een boete kan voorkomen.

Duitsland: Zorg voor milieustickers en voor een volle tank

Duitsland heeft misschien wel het grootste en beste autowegennetwerk ter wereld. Zoals de meeste Nederlanders weten, gelden er op veel Duitse snelwegen geen snelheidsbeperkingen. Het is dan ook verboden om stil te gaan staan op een Duitse vluchtstrook. Een lege tank is voor de Duitse overheid zeker geen excuus. Is je tank snel leeg? Maak je geen zorgen, want om de 40 tot 60 kilometer zijn er tankstations te vinden langs de Duitse snelwegen.

Ga je in Duitsland even de stad in? Zorg dan dat je een milieusticker hebt. Duitsland heeft namelijk verschillende ‘umweltzones’. Zo’n gebied mag je alleen inrijden met een milieusticker. Vaak behoren stadscentra ook tot zo’n milieuzone. Ben je vergeten om een milieusticker te kopen? Haal er dan een bij een benzinestation langs de snelweg. Het rijden in een milieuzone zonder sticker kan een boete opleveren van €80,-. Ga dus goed voorbereid op vakantie naar Duitsland!

Zwitserland en Frankrijk: Zet Flitsmeister uit

Veel navigatiesystemen waarschuwen tegenwoordig voor flitspalen en camera’s. Bezit je niet over zo’n navigatiesysteem? Dan wordt Flitsmeister in Nederland vaak gebruikt om boetes te voorkomen. Helaas is het niet in alle landen toegestaan om deze waarschuwingen te ontvangen. Zo kan je er in Zwitserland en Frankrijk een boete voor krijgen. Gelukkig kan je bij de meeste navigatiesystemen de waarschuwingsfunctie (tijdelijk) uitschakelen.

Italië: Niet rijden door historische dorpen

Italië kent met haar rijke cultuur veel historische centra. Wil je bijvoorbeeld Rome, Florence, Milaan of Pisa binnenrijden? Laat de auto dan achterwege. Naast de enorme drukte, hebben veel van deze steden zones met beperkt verkeer. Rij je toch in een van deze zones? Dan kan je een forse boete verwachten. Deze zones zijn namelijk alleen toegankelijk voor bewoners van de steden.

Een milieusticker in Frankrijk

Parijs, een van de mooiste steden van Europa. En dat op nog geen 500 km afstand vanaf Utrecht. Veel mensen kiezen er daarom voor om deze stedentrip met de auto af te leggen. Wat de meeste mensen niet weten is dat Frankrijk, net als Duitsland, milieuzones kent. Veel Franse steden, zoals Parijs, Lyon, Lille en Grenoble hebben lage-emissie zones. In deze Franse steden moet je een milieusticker op je voorruit plakken om er in te mogen rijden. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete. Vraag deze sticker tijdig aan, want de vraag ernaar is hoog. Het kan dus even duren voordat je hem binnen hebt!

Naast milieuzones kent Frankrijk nog een aantal opvallende verkeersregels. Zo mag je tijdens het rijden geen andere handelingen uitvoeren. Een slokje water drinken is bijvoorbeeld al verboden. Daarnaast kan het zelf bellen door middel van oortjes of een Bluetooth apparaat leiden tot een boete. En dat je niet over een doorgetrokken streep mag rijden is voor iedereen natuurlijk duidelijk.. In Frankrijk gaan ze daarin nog een stapje verder: je mag de streep niet eens aanraken met je wielen.

Een veiligheidshesje, gevarendriehoek of reservelampjes.. Wat moet je bij je hebben?

Er zijn verschillende verkeerswetgevingen binnen Europa. In de meeste landen is het verplicht om (minimaal) een veiligheidshesje en gevarendriehoek in de auto te hebben. Het komt ook vaak voor dat je verplicht wordt om een verbanddoos, reservelampjes of een brandblusser bij te hebben. Benieuwd naar de wetgeving in jouw vakantieland? Bekijk dan de tabel hieronder.

LandVerbanddoosGevarendriehoekVeiligheidshesjes (bezit (B) / gebruik (G))ReservelampjesBrandblusser
BelgiëXXG (4)X
DenemarkenX
DuitslandXXB / G
FrankrijkXB (6) / G (4)
GriekenlandXXX
HongarijeXXB / G
ItaliëXG
KroatiëXX (1)B / G (4)X (7)
LuxemburgXB / G
NederlandX (3)
NoorwegenXB* (6)X*
OostenrijkXXB / G (4)
PolenXB / GX
PortugalX*B / G (4)
SloveniëX*X (1)GX*
SlowakijeXXB / G
SpanjeX (2)G
TsjechiëXXB / G
TurkijeXX (3)X
ZwedenX
ZwitserlandX (6)
* Uitgezonderd auto’s met een Nederlands kenteken (Let op: Geldt dus wel voor auto’s die je in het desbetreffende land huurt).

(1) Er zijn 2 gevarendriehoeken verplicht bij een aanhanger
(2) Er zijn 2 gevarendriehoeken verplicht indien de auto een Spaans kenteken heeft
(3) Er zijn altijd 2 gevarendriehoeken verplicht
(4) Alleen verplicht voor de bestuurder
(5) Gevarendriehoek is alleen verplicht als alarmlichten niet functioneren
(6) Binnen handbereik bewaren
(7) Bestuurders van auto’s met LED, xenon of neon verlichting hoeven geen reservelampjes bij te hebben