Het is mooi weer, dus men trekt er massaal met de auto op uit. De tropische temperaturen van de afgelopen weken zorgen ervoor dat het bloedheet wordt in de auto. En vooral voor kinderen en huisdieren zijn hoge binnentemperaturen in de auto héél erg gevaarlijk. Daarnaast neemt de kans toe dat de motor van je auto oververhit raakt. En oververhitting van de automotor kan leiden tot autobrand!
Hieronder geven we je enkele tips om oververhitting van de automotor te voorkomen…
Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…En vind direct een goedkopere autoverzekering!
Oververhitte motor: oorzaken
Vakantiegangers worden met enige regelmaat overvallen door een oververhitte auto. Oververhitting van de automotor komt relatief vaak voor als er in de bergen wordt gereden of langdurig in de file wordt gestaan.
De kans is namelijk groot dat er te veel energie c.q. brandstof bij de motor terechtkomt als je in de verkeerde versnelling een berg oprijdt. Naast brandstof is ook warmte een energiebron, en de motor voert overtollige energie af in de vorm van warmte. De temperatuur kan dan snel oplopen. (bron)
Dit overschot aan warmte-energie kan op twee verschillende manieren worden opgemerkt:
- Enerzijds kan het waarschuwingslampje van de koelvloeistof oplichten.
- Anderzijds kan de temperatuurmeter ineens doorslaan naar rechts.
In beide gevallen weet je dat je te maken hebt met een oververhitte motor. Je kunt dan het beste zo snel mogelijk de auto op een veilige plek stilzetten en de motor uitschakelen.
Als je dat niet doet, kun je flinke (onherstelbare) schade aan de automotor toebrengen.
Hoe handelen bij een oververhitte motor?
Bij oververhitting van de motor van je auto is het verstandig om de verwarming zo hoog mogelijk te zetten en de blazers helemaal open. Daarnaast kun je de motorkap openzetten. Zodoende kan de warmte uit de motor een beetje ontsnappen. Om oververhitting van de auto zélf te voorkomen, kun je de ramen openzetten.
Vervolgens kun je de koelvloeistof controleren. Het is hiervoor wel héél belangrijk dat de motor minstens een kwartier heeft afgestaan. Anders kun je flinke brandwonden krijgen. Als het peil van de koelvloeistof te laag is, moet deze direct worden bijgevuld. In de meeste gevallen is een tekort aan koelvloeistof de oorzaak van een oververhitte motor.
Het is dus verstandig om extra koelvloeistof mee te nemen als je met de auto op vakantie gaat. Mocht de motor blijven koken, dan is het raadzaam om de wegenwacht of andersoortige pechhulp te contacteren.
Oververhitting motor voorkomen
Je kúnt de kans op een oververhitte motor proactief verkleinen! Als je van plan bent om een lange afstand te gaan rijden, is het verstandig je auto vóór vertrek goed te (laten) controleren. Een vieze radiateur kan bijvoorbeeld al leiden tot een oververhitte motor.
Het is verstandig radiateurs goed schoon te maken voordat je gaat. Daarnaast is het belangrijk om rustig te rijden en op tijd door te schakelen, zeker als je (bij heet weer) in de bergen rijdt. Hierdoor blijf je laag in je toeren! Ideaal, want een extreem hoog toerental is funest voor wat betreft oververhitting.
Daarnaast is het dus verstandig om altijd een extra fles koelvloeistof bij je te hebben; reserve koelvloeistof kan een ideaal redmiddel zijn!
Warmte binnenin de auto
Zelfs als je wagen airconditioning heeft, kan het ’s zomers heel erg heet zijn in de auto. Vaak word je duizelig als je plotseling een warme auto instapt. Met name als dit de bestuurder overkomt, kan dit heel gevaarlijk zijn.
Zorg daarom altijd voor een relatief koele auto voordat je instapt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een zonnescherm met een reflecterende kant op de voorruit te plaatsen. Een dergelijke zonnereflector houdt aardig wat warmte tegen. Ook scheelt het qua temperatuur al een heleboel als je de auto in de schaduw parkeert.
Zonder airco kun je warmtestuwing niet helemaal voorkomen. Wel kun je hitte verminderen; bijvoorbeeld door een witte handdoek over een zwart dashboard te leggen. Zwart absorbeert namelijk veel warmte, terwijl wit warmte weerkaatst. Daarnaast kun je één voorste zijraam en één achterste zijraam openzetten om frisse lucht door de auto te laten waaien.
Als het voertuig wél over airconditioning beschikt, is het juist weer belangrijk om hiermee op te letten. Airconditioning vormt namelijk een extra belasting van de motor. Dus door de airco niet continu helemaal aan te zetten, kun je oververhitting van de auto helpen voorkomen. Tenslotte is het goed om te beseffen dat autorijden in de warmte meer concentratie vergt van een bestuurder.
Neem dus vaker pauze tijdens het autorijden en drink voldoende water.