Je auto particulier verkopen levert het meeste geld op. Want consumenten betalen meer dan een garage of dealer. Maar hoe verkoop ik mijn auto? Het begint met een waardebepaling. Wat is je voertuig nog waard? Daarna stel je vast waar je de auto te koop gaat aanbieden, op welke sites? Gebruik de verkooptips en haal zo meer uit je auto verkoop. Lukt het particulier verkopen niet? Dan zijn er nog andere opties.

 

Besparing autoverzekering

Sloopauto verkopen: een kwestie van bellen

Een sloop auto verkopen is een snel geregeld. Er zijn in Nederland diverse bedrijven (zie onder) die gratis je sloop auto komen ophalen. Hoe dat werkt? Je belt een bedrijf op, ze vragen dan naar je auto. Een expert beoordeelt direct of belt terug om de waarde van je auto door te geven. Je weet dan of je verkoop wat geld oplevert. Vervolgens spreek je een tijdstip af voor het ophalen van je sloop auto. De opkoper geeft je een vrijwaringsbewijs voor (en soms contant geld).

Je autoverzekering kan vervolgens opgezegd worden.

Schadeauto verkopen: als reparatie te duur is

Als een reparatie te duur wordt dan kun je het beste je schade auto verkopen. Dat kan door je auto aan te bieden bij opkopers. Je auto aanbieden kan online of telefonisch. Verschillende opkopers worden dan gewezen op je auto. Binnen een paar uur is dan bekend wat je schade auto nog oplevert. ze komen je wagen dan gratis ophalen met een autoambulance. De opbrengst hangt af van de staat van je auto. Het maakt voor de waarde uit wat voor schade er is. Denkbaar is motor- blik- water- en brandschade. Roest en of zelfs total loss komt ook voor.

Kapotte / defecte auto verkopen: online taxatie geeft indicatie

Een kapotte auto verkopen is makkelijk via een opkoper. Bedrijven die zich hier op richten werken ongeveer hetzelfde. Meestal kan je online een taxatie uitvoeren. Dat gebeurt op basis van het kenteken en de kilometerstand. Je krijgt dan een indicatie te zien van de opbrengst. Vervolgens kun je een afspraak maken voor een echte taxatie. Het is dan verstandig al je autopapieren mee te nemen. Binnen een half uur is auto bekeken en beoordeeld. Je krijgt dan een bod voor het verkopen van je kapotte auto. De praktijk is dat een defecte auto verkopen weinig geld opbrengt.

Mijn monteur zegt altijd dat een auto waarde heeft zolang hij kan rijden. Een defecte auto is voor inkopers een verzameling onderdelen. Toch kan een klein defect de waard aftrek beperken. Informeer wat je kapotte auto nog waard is. Ga je akkoord? Dan krijg je een vrijwaringsbewijs voor het opzeggen van je autoverzekering. De verkoopsom wordt vervolgens overgemaakt naar je rekeningnummer. Contant geld ontvangen is vaak niet mogelijk. Inkopers hebben de voorkeur het geld over te maken. Dat is veiliger omdat er dan altijd een bewijs van betaling is.

Auto onderdelen verkopen

Wil je alleen wat oude auto onderdelen verkopen? Er zijn dan twee methodes. Je kunt inkopers opzoeken en daar je onderdelen aanbieden. Ter plekke kun je dan de auto onderdelen verkopen. De tweede manier is om via internet je onderdelen aan te bieden. Plaats een gratis advertentie en wacht een goed bod af. Heb je geen haast? Dan is het slim eerst je auto onderdelen op internet aan te bieden. Je weet dan wat je ongeveer aan opbrengst mag verwachten. Je hebt dan een sterkere onderhandelingspositie bij inkopers.

Auto zonder keuring verkopen: minder opbrengst

Een auto zonder APK keuring verkopen is lastig. Kopers zijn namelijk bang voor verborgen mankementen. In de praktijk worden auto zonder keuring verkocht voor onderdelen of export. Reken wel op een lagere opbrengst wanneer je auto geen APK meer heeft. Het voordeel is vooral dat je van de lasten af bent. Geen wegenbelasting, brandstof en verzekering meer. Je auto zonder keuring verkopen kan online of door bedrijven te benaderen. Het merk en type is bepalend voor de opbrengst, net als de huidige staat.

Afgekeurde auto verkopen: benader inkopers

Je afgekeurde auto verkopen doe je aan een inkoper. Ze bieden niet super veel voor een auto zonder APK keuring. Wel bieden ze een oplossing door je auto over te nemen. De meeste afgekeurde auto’s worden gesloopt voor onderdelen. Want dat de auto als geheel niet functioneert wil niet zeggen dat hij niks meer waard is. De restanten die niks meer waard zijn worden als ijzerschroot aangeboden. Het voordeel zit van je afgekeurde auto verkopen zit hem niet zozeer in de verkoopprijs. Het bespaart vooral. Je auto wordt namelijk na verkoop overgeschreven en direct afgemeld bij de RDW en de Belastingdienst.

Hoeveel is mijn auto waard: dagwaarde of inruilwaarde?

Het is een logische vraag: hoeveel is mijn auto waard? Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen de dagwaarde en inruilwaarde. Bij de dagwaarde telt puur hoeveel je auto nu waard is. Bij inruil heb je met een handprijs te maken. Een dealer of handelaar wil niet de dagwaarde betalen. Je auto kan dan tenslotte niet meer met winst doorverkocht worden. Overweeg je een inruil? Check dan eerst de waarde van je auto. Je staat dan sterker in de onderhandelingen. Er zijn diverse sites die je een indicatie geven van de dag- en inruilwaarde van je auto.

Waardebepaling auto: sites die de waarde van je auto bepalen

Een eerste indicatie voor de waardebepaling van je auto krijg je door verkoopsites te bekijken. Je ziet dan wat de vraagprijs is voor vergelijkbare auto’s. Een goede vervolgstap voor de waardebepaling van je auto is het bekijken van de ANWB Koerslijst. Deze werkt goed voor auto’s tot 15 jaar oud. Is je auto ooit ingevoerd? Dan is niet altijd een waarde af te geven. Hetzelfde geldt voor bestelauto’s met een grijs kenteken. De waardebepaling doe je op basis van het kenteken van je auto. De site gaat dan de waarde van je auto bepalen. Dat doet het na opgave van de extra opties (indien van toepassing) en de kilometerstand.

Waarde auto bepalen: de situatie bepaalt de prijs

Bij de Koerslijst wordt de waardebepaling van je auto per situatie weergegeven. Belangrijk is de dagwaarde, dat is de vervangingswaarde bij total loss. Verder geeft de site een richtprijs aan bij het kopen of verkopen van je auto. De richtprijs is hoger wanneer je de auto zou kopen bij een (merk)dealer of Bovag garage met garantie. De goedkoopste manier om te kopen is om de meeneemprijs te betalen. Je krijgt dan geen garantie en het is alleen mogelijk als je geen auto wilt inruilen. Voor beide partijen is dat minder risico en dus goedkoper.

Verkoopprijs auto: meer opbrengst door zelf te verkopen

Zelf je auto verkopen levert het meeste geld op. De verkoopprijs tussen particulieren ligt hoger dan wanneer je de auto gaat inruilen bij een garage. Dat scheelt grofweg tien procent. Waarom verkoopt niet iedereen zijn auto dan particulier? Het heeft ook nadelen. Je moet de auto te koop zetten, onderhandelen, afspraken maken, etc. Sommige vinden dat een gedoe. Bovendien lopen de kosten voor de wegenbelasting en verzekering door zolang de auto niet verkocht is. Dat kost geld. Een strategie is om met zelf verkopen te beginnen, je hebt dan kans op een hoge verkoopprijs. Lukt dat niet, of valt het tegen? Dan kun je een inruil overwegen.

Auto verkoopsites: je auto te koop aanbieden

Meldt je bij meerdere auto verkoop sites aan om je verkoopkans te vergroten. Het te koop aanbieden kost vaak geld. Op enkele sites kun je gratis adverteren. Wat extra kost is het promoten of het opvallender maken van je advertentie. Populaire sites waar consumenten op zoek gaan naar occasions zijn Marktplaats, Autowereld, Gaspedaal, Autoscout24, Autotrader, Autotrack en Speurders. Het kost best wel wat tijd (en geld) om je bij alle auto verkoop sites aan te melden. Je merkt dan wel vanaf welke sites potentiële kopers reageren op je advertentie. Naast particulieren zijn er handelaren actief op auto verkoop sites. Verwacht van een handelaar geen hoog bod.

Veilingen auto: een laatste optie

Een paradijs voor handelaren zijn veilingen. Daar worden auto’s voor bodemprijzen verkocht. Mensen en bedrijven bieden vaak noodgedwongen een auto op een veiling aan. Dat gebeurt bij financiële problemen en faillissementen. Een executieveiling is aantrekkelijk voor kopers maar niet voor jou als verkoper. Denkbaar is dat de helft van dagwaarde of minder geboden wordt voor je auto. Het is dan ook een laatste optie. Wanneer je op internet zoekt op ’online autoveilingen’ dan tref je verschillende verkoop sites aan. Een veilingmanager beoordeelt dan de waarde van je auto. Na inspectie en verkoop krijg je een factuur. Die wissel je bij de autoveiling in voor geld.

Openbare verkoop auto: executieverkoop levert weinig op

Via een openbare verkoop afstand doen van je auto levert weinig op. Bij een veilinghuis wordt de voerdracht geregeld. In grote steden zoals Amsterdam gebeurt dat wekelijks. Noodgedwongen worden in beslag genomen auto’s via een openbare executieverkoop verkocht.

Autoverkoopsite: hoe werkt een auto advertentie website?

De bekende auto verkoop sites hebben een vergelijkbare werkwijze. De websites zijn een platform, een online etalage, waar je jouw auto zichtbaar kunt maken. Potentiële kopers vinden je als er een match is met de zoekopdracht die ze gebruiken. Meestal wordt er gezocht op automerk en type, aangevuld met een bouwjaar, maximale kilometerstand en vraagprijs. Soms worden specifieke wensen aangegeven zoals de kleur en opties. Bij een autoverkoop site ben je zelf verantwoordelijk voor de afwikkeling. Belangrijk is om goed bereikbaar te zijn. Vragen worden telefonisch, via de e-mail, SMS en soms WhatsApp gesteld. Geïnteresseerde die bellen zijn vaak serieus.

Gratis auto adverteren: minder publiek maar geen kosten

Het is geen toeval dat de meest bezochte sites geld vragen voor advertenties. Bij kleinere autoverkoop sites heb je minder publiek, maar je kunt dan wel gratis je auto adverteren. Populaire verkoopsites waar je gratis kan adverteren zijn Autoscout24, Autowereld en Speurders. Bij Autotrack hangt het van je auto af of een gratis advertentie mogelijk is. Je moet dan eerst een check doen. Heb je geen haast met de verkoop? Dan is gratis je auto adverteren en slimme manier om te beginnen. Je merkt dan wat potentiële kopers voor je auto over hebben. Valt het verkopen tegen en wil je naar verloop van tijd sneller je auto verkopen? Dan kun je alsnog overstappen naar een betaalde advertentie site (met meer publiek).

Auto online verkopen: welke mogelijkheden zijn er?

Vroeger werden auto’s te koop aangeboden via een advertentie in een (lokale) krant. Op de auto zelf werd dan een A4 geplakt met wat tekst een telefoonnummer. Soms werd er bij de supermarkt een briefje opgehangen. Dat zien we steeds minder. Je auto online verkopen heeft als voordeel dat je een veel groter publiek bereikt. Er zijn twee manieren om je auto te verkopen. Financieel de beste methode is door het verkopen zelf te regelen. Dat doe je door advertenties te plaatsen op autoverkoop sites. Heb je haast? Dan is er een tweede methode, namelijk je auto aanbieden bij opkopers. Dat kan online. Er volgt dan een taxatie en proefrit. Vervolgens krijg je een (laag) bod voor je auto.

Auto opkopers: kies een RDW-erkende opkoper

Niet alle auto opkopers werken even netjes. Met een RDW-erkende opkoper kies je voor een gecertificeerde dealer. Je opkoper is dan gescreend en bevoegd om na verkoop je auto over te schrijven. Je krijgt dan direct het vrijwaringsbewijs in handen. De wegenbelasting stopt vanaf dat moment. Met het vrijwaringsbewijs zeg je de autoverzekering op. Je moet dat anders regelen via een kentekenloket. Zoek je via internet op ’auto opkopers’ dan krijg je diverse sites die een online opkoping aanbieden. Erkende dealers worden dan benaderd en gevraagd een bod op je auto uit te brengen. Bij een goed bod kun je de verkoop in gang zetten.

Auto verkopen aan particulier: Geduld levert geld op

Je auto verkopen aan een particulier is niet de snelste methode. Makkelijker is het om naar een garage te rijden en daar je auto in te ruilen. Je krijgt dan meteen je geld en bewijs van verkoop. Alles is dan in no-time geregeld. Bij het verkopen aan een particulier moet je het overschrijven zelf regelen. Daar staat een hogere opbrengst tegenover. Een dealer zal niet de hoofdprijs betalen. De waardebepaling is smaak gebonden. Iemand die je auto aantrekkelijk vindt zal meer betalen dan een handelaar die het zakelijker bekijkt.

Auto verkopen aan buitenlander: met of zonder exporteur

Je auto verkopen aan een buitenlander brengt extra werk met zich mee. Heb je een koper in het buitenland? Dan moet je met de koper en de kentekenplaten naar een RDW-keuringsstation. De auto zelf hoef je niet mee te nemen. Bij de RDW lever je de kentekenplaten in. Je betaalt € 10,77 uitvoerkosten en je krijgt een vrijwaringsbewijs. De koper krijgt de oude autopapieren mee om de invoer in eigen land te kunnen regelen. Bij een uitvoer naar een niet-EU-land moet de koper naar de vervolgens naar de douane. Soms vindt het verkoopproces plaats via een exporteur. Belangrijk als verkoper is dat het kenteken van naam af gaat. De wegenbelasting stopt dan en de verzekering kan opgezegd worden.

Auto verkopen aan garage / dealer: loont dat?

Wanneer wordt het interessant je auto te verkopen aan een garage of merkdealer? Plan A is om je auto particulier te verkopen. Dat levert immers het meeste geld op. Als dat niet lukt dan is een verkoop aan een garage of dealer een oplossing. Je krijgt dan niet de hoofdprijs, maar het is altijd nog beter dan een openbare verkoop. Online zijn er websites waar je jouw auto aan dealers kan aanbieden. Inkoopbedrijven worden dan verleid een bod te doen. Zelf op pad gaan kan ook. Garages zijn terughoudend als je langskomt voor alleen een verkoop. Geef een eerlijk beeld van de auto en verhoog zo de kans op een goed bod.

Auto te koop aanbieden: waar moet je op letten?

Je auto te koop aanbieden doe je voor een bepaalde vraagprijs. Maar wat is je auto waard? Start met een waardebepaling. Je vraagprijs pas je naar boven aan want kopers bieden standaard minder. Zodra de vraagprijs bekend is bepaald je welke autoverkoop sites je gaat gebruiken. Bij gratis websites trek je minder publiek en duurt een verkoop gemiddeld langer. Voor een snellere verkoop ben aangewezen op advertentie sites. Dat kost geld, maar je trekt dan wel veel meer bezoekers aan. Gebruik verkooptips om net wat meer uit je advertentie te halen.

Verkooptips: vertel wat kopers willen weten

Een auto zonder keuring verkopen levert minder op. Zit je auto dicht tegen een keuring aan? Zorg dan voor een nieuwe APK voordat je de auto te koop zet. Kopers zijn huiverig voor verborgen gebreken. Kopers willen een nette auto. Zorg dat de auto van binnen en buiten schoon is. Zet de voor- achter- en zijkanten van de auto op de foto. Van niet-standaard zaken, zoals nieuwe banden of een audiosysteem maak je extra foto’s. Ter inspiratie kun je websites van merkdealers bekijken. Daar worden auto’s op professionele wijze gepresenteerd. Deel je advertentie via vrienden op Facebook voor een extra bereik.

Snel je auto verkopen: de mogelijkheden

Wil je zo snel mogelijk je auto verkopen? Dan is het aanbieden van je auto bij online opkopers dé methode. Houdt dan wel rekening met een lagere opbrengst. Wanneer je zoekt op ’snel auto verkopen’ dan krijg je diverse sites die werken met aangesloten inkopers. Na het invoeren van je auto worden opkopers geïnformeerd. Je krijgt dan (meestal vrijblijvend) biedingen voor je auto. Let goed op of de aangesloten opkopers aangesloten zijn de RDW. Ga je akkoord met een bod dan wordt er contact gelegd met de inkoper. Vervolgens sluit je een verkoopovereenkomst af met de koper.

Verkoopovereenkomst auto: regel een goede koopovereenkomst

Verkoop je auto niet zonder koopovereenkomst. Met een verkoopovereenkomst maak je de verkoop van je auto officieel. De koper moet minimaal 18 jaar zijn, anders is de overdracht niet geldig. Gebruik een standaard koopovereenkomst waar alle belangrijke zaken in staan. Bij de verkoopovereenkomst moeten de partijen (koper en verkoper) benoemd worden. Net als het chassisnummer van de auto, de prijs, plaats en datum. Zodra de overeenkomst getekend is kan je auto overgeschreven worden. Dat kan via internet of een kentekenloket.

Hoe schrijf je een auto over?

Om je autoverkoop af te handelen is een overschrijving nodig. Een auto overschrijven heet formeel ’ene auto op kenteken zetten’. Als verkoper heb je voor de overschrijving het papieren kentekenbewijs of de kentekencard nodig met de tenaamstellingscode. Als je (een deel van) de autopapieren kwijt bent dan moet je een nieuwe aanvragen. Neem je autopapieren mee naar het kentekenloket. Tegenwoordig zijn er veel postkantoren waar je de auto kan overschrijven. Neem als verkoper je legitimatiebewijs mee. Zie er op toe dat de nieuwe eigenaar daadwerkelijk de auto op naam zet. Je komt anders niet van je verzekeringsplicht en de wegenbelasting af.

Auto overschrijven via internet: alleen voor particulieren

Sinds september 2015 kunnen particulieren een auto overschrijven via internet. Om de identiteit van de koper en verkoper te garanderen wordt er gewerkt met DigiD. Is het voor één van de partijen niet mogelijk ter plekke in te loggen? Dan is een auto overschrijven via internet niet mogelijk. In de praktijk wordt daarom een overschrijving vaak gedaan bij een kentekenloket (postkantoor). Belangrijk is dan om de juiste autopapieren mee te nemen.

Welke papieren: dit heb je nodig voor verkoop auto

Als verkoper ben je in het bezit van ouderwetse kentekenpapieren of een kentekencard. Bij een kentekenloket zal daar om gevraagd worden. Tegenwoordig hebben de meeste mensen een kentekencard, die neem je mee, samen met de tenaamstellingscode. De tenaamstellingcode bestaat uit twee delen. Het eerste deel staat op het overschrijvingsbewijs, het tweede deel op de kentekencard. Zorg om vertraging te voorkomen dat je van te voren al je documenten klaar hebt liggen. Je hebt een compleet kentekenbewijs nodig voor de overschrijving.

Kentekenbewijs bij verkoop auto

Je kentekenbewijs moet compleet zijn bij de verkoop voor je auto. Als je een deel van de autopapieren kwijt bent moet je nieuwe stukken aanvragen. Hoe verkoop ik mijn auto zonder het overschrijvingsbewijs? Dan mis je deel 1 van de tenaamstellingscode. Een nieuwe opvragen kost dan één euro. Ben je de kentekencard kwijt? Dan moet je een nieuw exemplaar aanvragen. Daarna kun je de auto gaan overschrijven. Je ontvangt daarna een vrijwaringsbewijs als bewijs van verkoop van je auto.