Het hangt van je autoverzekering af hoeveel je premie omhoog gaat na schade. Na een aanrijding hoef je niet meteen meer premie te gaan betalen. Een verzekeraar werkt de schadecijfers namelijk maar één keer per jaar bij. Welk moment dat is hangt van de looptijd van je autoverzekering af. Zodra je polis een jaar loopt, passen ze de cijfers aan.

Premie nieuwe autoverzekering

Premie verzekering gaat niet direct omhoog na schade

Als je een aanrijding veroorzaakt krijg je vroeg of laat een hogere premie voor de autoverzekering. Maar wanneer gaat de premie omhoog na schade? Je kunt dat ontdekken door je polis te bekijken. Op je verzekering staat een namelijk einddatum vermeld. Bij onderstaand voorbeeld wordt de autoverzekering per 1-3-2017 automatisch verlengd. Vanaf dat moment ga je een hogere premie betalen als gevolg van de schuldschade die je had. Een polis wordt dus na schade niet direct, maar pas bij verlenging duurder.

voorbeeld einddatum contract

Een premieverhoging voor schade krijg je zodra je verzekering een jaar loopt.

Bereken de premieverhoging van de autoverzekering

Zodra de verzekeraar je autoverzekering verlengt, passen ze naast de premie de schadevrije jaren aan. Hoeveel de premie na je schade omhoog gaat hangt samen met het aantal schadevrije jaren dat je had. Stel je had 10 jaar schadevrij. Dan val je tegenwoordig standaard vijf jaar terug. De premieverhoging is dan kleiner dan wanneer je van 2 naar -3 zou gaan. Dat komt omdat je bij weinig schadevrije jaren niet veel no-claimkorting krijgt. Met de polisvoorwaarden kun je de terugval in korting uitrekenen. Een trede is je plek op de kortingsladder. Een trede is niet hetzelfde als schadevrije jaren, maar er is een verband.

In de polisvoorwaarden kun je zien hoeveel procent no-claimkorting je verliest.

Het verband tussen een trede en schadevrije jaren

Meestal is er een verschil van 5 tussen het aantal schadevrije jaren en de trede die je krijgt. Op die manier kan iemand zonder rijervaring toch al wat korting krijgen. Bij bovenstaand voorbeeld zou een starter bijvoorbeeld trede 5 hebben, wat recht geeft op 50 procent no-claimkorting. Dankzij deze zogenaamde bonus-malus ladder kun je de terugval in no-claim uitrekenen. Je kunt zo berekenen hoeveel je in premie omhoog gaat na schade. Zoals eerder gezegd voel je de verhoging pas zodra je autoverzekering verlengd is. Heb je een flinke stijging ontvangen? Dan loont het misschien over te stappen.