Prijsvergelijker autoverzekering: vergelijk autoverzekeringen qua prijs!

autootje en geldbiljetje als symbool voor prijsvergelijking autoverzekeringen

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Dankzij een eerlijke, objectieve en evenredige prijsvergelijking kun je héél gemakkelijk besparen op de autoverzekering. Maar hoe voorkom je dat goedkoop duurkoop wordt? Want een lage verzekeringspremie is fijn, maar premiekosten zeggen bij lange na niet alles. De prijs-kwaliteitverhouding van een autoverzekering wordt evengoed bepaald door onder andere uitkeringsvoorwaarden, bonus-malussystemen en eigen risico’s.

Hierbij alles wat je moet weten voor een optimale prijsvergelijking én kwaliteitsvergelijking der autoverzekeringen…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

1. Kortingspercentages zeggen NIKS!

Bij GoedkopeAutoverzekering.nl krijgen we héél vaak de volgende vraag: “Bij verzekeraar X” krijg ik maar liefst 25% korting op mijn verzekeringspremie. Kunnen jullie mij dezelfde premiekorting aanbieden? Natuurlijk klinkt een hoog kortingspercentage leuk in de oren. Maar het zegt echt helemaal niks! Een minuscule korting op een verrassend lage premie kan onderaan de streep immers véél voordeliger uitpakken dan een gigantische korting op een torenhoge premie. Het smijten met gigantische kortingspercentages is niets meer of minder dan een slinks marketing trucje.

Zo is een kortingspercentage van 10% op een maandpremie van 30 euro véél voordeliger dan 50% korting op een maandelijkse premie van 60 euro. Bij de onderlinge prijsvergelijking van autoverzekeringen spelen procentuele premiekortingen dus géén gewichtige rol. Ze zijn veeleer misleidend van aard.

2. Hoe gemakkelijk komt men tot uitkering?

Heb je urenlang het ganse internet afgespeurd? Dan kan het fantastisch aanvoelen als je qua premie de allergoedkoopste autoverzekering van Nederland hebt gevonden. In de praktijk kan extreem goedkoop echter uitermate duurkoop uitpakken. Want niet iedere autoverzekering is hetzelfde. Elke verzekeringsmaatschappij hanteert zijn eigen beleid. Niet alleen dekkingsvorm en poliswaarden spelen een rol. Nee, óók de mate van dienstverlening en souplesse qua schade-uitkering verschilt zéér sterk per autoverzekeraar. Bepaalde verzekeraars keren snel en fair schadevergoedingen uit, zonder moeilijk te doen.

Daarentegen doen sommige andere verzekeraars letterlijk álles wat in hun vermogen ligt om onder een schadeclaim uit te komen. Men beroept zich schaamteloos op de allerkleinste lettertjes in de verzekeringspolis… Rukt bepaalde zinnen uit hun tekstuele context… En interpreteert zinsneden naar eigen believen om een weigering kracht bij te zetten. Dit leidt niet alleen tot telefonische conflicten, maar zelfs tot juridische kwesties. Het is niet gemakkelijk om de ‘uitkeringskans’ in te calculeren bij de prijsvergelijking van autoverzekeringen… Maar het zou zich wat dat betreft kunnen lonen om je te verdiepen in ervaringen, beoordelingen en reviews van autoverzekeraars.

Ook de persoonlijke klik tussen verzekeraar enerzijds en tussenpersoon anderzijds kan een belangrijke rol spelen bij het gemak waarmee verzekeraars tot uitkering komen. Soms komt er ook een stukje ‘gunning’ richting tussenpersonen om de hoek kijken, gebaseerd op onderlinge contacthistorie.

3. Hoog eigen risico óf laag eigen risico…

Eigen risico is dát deel van het schadebedrag dat je zélf draagt, dus vóórdat de verzekeraar tussenbeide komt. Hoe hoger jouw eigen bijdrage, des te kleiner het dekkingsrisico dat de verzekeraar draagt, waardoor men jouw premie relatief laag kan houden. Heb je een ‘kale’ WA-verzekering afgesloten? Dan ben je uitsluitend gedekt voor schade die jij anderen toebrengt. Voor WA-dekking geldt zelden een eigen risico. Dus de verzekeraar dekt in zulke gevallen doorgaans 100% van de WA-schade die jij toebrengt aan anderen. (bron) Voor een basale WA-dekking zónder eigen risico kan de allergoedkoopste verzekeringsaanbieder wellicht ook de voordeligste zijn.

Ben je echter óók gedekt voor eigen schade, dan geldt doorgaans wél een eigen risico. Hoe hoger jouw eigen risico, des te meer jijzelf betaalt, alvorens de verzekeraar een bijdrage levert. Afhankelijk van de soort schade kan een eigen risico gelden van bijvoorbeeld 150, 250 of 500 euro. Je kunt nóóit in de toekomst kijken, maar heeft het verleden jou geleerd dat je regelmatig moet teruggrijpen op jouw autoverzekering? Dan kán het zich lonen om te kiezen voor een relatief hoge premie en een relatief laag eigen risico. Prijs is in dat geval ondergeschikt aan prijs-kwaliteitverhouding.

Besef je niet hoe hoog het eigen risico is dat jij draagt en in welke gevallen dit eigen risico geldt? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je bij jouw allereerste schadeclaim meerdere maandpremies uit eigen zak betaalt. In dat geval zou een autoverzekering met een beduidend hogere maandpremie en een beduidend lager eigen risico véél voordeliger zijn geweest. Eigen bijdrages moeten dus absoluut worden ingecalculeerd bij de kwaliteitsvergelijking en prijsvergelijking van autoverzekeringen!

4. Prijsvergelijking: appels met appels vergelijken

Pas bij een allereerste schadeclaim ontdek je hoeveel jouw autoverzekering écht waard is. Tot die tijd kun je enkel afgaan op de goede naam van een verzekeraar en op andermans ervaringsverhalen. Want jouw eigen verwachtingen en overtuigingen zijn slechts hypothetisch van aard totdat ze in de praktijk op de proef worden gesteld. Je kunt dénken en hópen dat het wel snor zit met de prijs-kwaliteitverhouding van jouw autoverzekering… Maat dit zal pas moeten blijken zodra je schade probeert te claimen.

Wat je tot die tijd wél kunt doen is risico’s incalculeren door lering te trekken uit jouw ervaringen en bevindingen. En door een waarde-oordeel te verbinden aan jouw eigen schadeverleden. Voorbije zaken bieden geen toekomstgarantie, maar je moet je keuzes érgens op baseren. Voer bijvoorbeeld een prijsvergelijking door via onze vergelijkingsmodule. Zodoende vergelijk je op eerlijke, objectieve en evenredige wijze talloze verzekeringsproducten met elkaar. Je vergelijkt appels met appels en peren met peren…

Stel, je gaat uit van 1x per jaar een scheur in je ruit. Bij ruitreparatie heb je vaak een eigen bijdrage. Stel, de goedkoopste autoverzekeraar hanteert 150 euro eigen risico… En een ietwat duurdere verzekeraar hanteert een eigen bijdrage van 0 euro… Dan mag de ‘dure’ verzekeringsmaatschappij op jaarbasis NOOIT meer dan 149 euro duurder uitpakken. Binnen onze geautomatiseerde vergelijkingsmodule worden dit soort berekeningen op de achtergrond doorgevoerd en wordt jou als eindgebruiker een overzichtelijk totaalplaatje gepresenteerd.

Is de goedkoopste autoverzekering ook de beste?

Zie jij door de spreekwoordelijke bomen het zogeheten bos niet meer? Een prijsvergelijking c.q. kwaliteitsvergelijking van meerdere autoverzekeringen schept duidelijkheid in de wirwar van autoverzekeringsaanbieders en autoverzekeringsproducten. Dankzij het vergelijkingsoverzicht dat uit onze vergelijkingsmodule komt rollen, kun je gemakkelijk vergelijken trekken en verschillen opmerken.

Hoe zien de maandpremie en het eigen risico per aanbieder eruit? Start direct een vergelijkingsopdracht via de kentekenplaat bovenaan deze pagina! Consumenten zónder bedrijf kiezen bij gebruik ‘particulier’, ondernemers ‘zakelijk’ (zie de afbeelding hieronder).

Na het invullen van de overige gegevens krijg je een top 5 of 10 qua verzekeringsproducten te zien. Dus de voordeligste autoverzekeringsproducten die voldoen aan ál jouw autoverzekeringseisen. De top vijf is standaard gesorteerd op prijs, maar kan handmatig worden aangepast. De goedkoopste aanbieder staat dus bovenaan. Hoe zwaar tellen de voorwaarden mee?

Dus is de voordeligste autoverzekering ook de beste? NIET als een eventuele korting op de verzekeringspremie ten koste gaat van de schade-uitkering!