De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) controleert steeds sneller op de naleving van de verzekeringsplicht. Autobezitters ontvangen een waarschuwingsbrief van de RDW waarin staat dat ze niet verzekerd zijn. Vervolgens is er een dreiging voor een boete van 400 euro. Waarom komt de overtreding vandaan en wat kan je er tegen doen? Hoe voorkom ik boetes voor de toekomst?

 

Premie autoverzekering

Onrust onder verzekerden na ontvangst brief

Er is onrust onder verzekerden die een waarschuwingsbrief van de RDW ontvangen. Hierin wordt de kentekenhouder gewezen op de in Nederland geldende verzekeringsplicht. In de RDW brief over het niet verzekerd staat dat je contact moet opnemen met je verzekeraar. Tenminste, als je auto wél verzekerd was op de opgegeven datum. De overtreding kun je om twee redenen ontvangen.

Een waarschuwingsbrief is een aanleiding je autoverzekering te bekijken.

In de meeste gevallen is er al een autoverzekering aangevraagd en is iemand nog in afwachting van de polis. De Rijksdienst Wegverkeer krijgt met terugwerkende kracht van verzekeraars door welk kenteken sinds wanneer verzekerd is. Een lange verwerkingstijd bij maatschappijen is dan de oorzaak. Een andere reden is het niet betalen van de premie voor de autoverzekering (wanbetaling).

Wat te doen bij een waarschuwingsbrief van de RDW?

We adviseren je om je verzekeraar of tussenpersoon een kopie van de RDW-brief te sturen. Deze zal controleren of je wagen goed aangemeld staat bij de Rijksdienst Wegverkeer. De maatschappij meld voertuigen met terugwerkende kracht aan. Bij een waarschuwingsbrief is een Artikel 34 WAM verklaring opvragen niet nodig. Die moet je pas aanleveren als de RDW een boete wil opleggen.

Pas wanneer een boete dreigt, is het nodig een verklaring te krijgen.

En wat als je een Artikel 34 WAM verklaring nodig hebt?

In andere gevallen krijg je een RDW boete die zo’n 400 euro bedraagt. Als je auto wel verzekerd was, kun je de autoverzekeraar vragen om een zogenaamde Artikel 34 WAM verklaring af te geven. Daarin bevestigt de verzekeraar dat er op de datum van controle verzekeringsdekking was. De Artikel 34 WAM verklaring stuurt de maatschappij door naar de RDW. De boete komt dan automatisch te vervallen.https://www.goedkopeautoverzekering.nl/begrippenlijst/rdw-boete

Wanneer de verzekeraar een Artikel 34 afgeeft dan vervalt de boete.

In de toekomst RDW boete niet verzekerd voorkomen

RDW-boete voor niet verzekerd zijn moet je zien te voorkomen voor de toekomst. Heb je nog geen bekeuring ontvangen maar wel een waarschuwing? Ga dan met behulp van onze site online een autoverzekering afsluiten. Door je auto snel te verzekeren voorkom je eventuele problemen. Een bekeuring is zonde van het geld en vaak onnodig. Op tijd verzekerd zijn is de beste oplossing om moeilijkheden te vermijden. Geen APK of te laat geregeld? Dan ben je mogelijkerwijs de pineut…

Op tijd de autoverzekering afsluiten voorkomt problemen.https://www.goedkopeautoverzekering.nl/blog/rdw-boete-onverzekerd-rijden

Geen APK of te laat geregeld

Het hebben van een gekeurde auto is verplicht. Voordat je APK verloopt ontvang je een brief van de RDW. Daarin staat een datum waarop je wagen gekeurd moet zijn. Lukt het niet op tijd je auto te keuren dan krijg je niet direct een boete. Er is wel enige vertraging toegestaan. Toch onderschatten sommige bestuurders hun risico op bekeuringen. Te lang zonder APK rijden kost je uiteindelijk geld en is onveilig in het verkeer.