Bij RDW vrijwaring aanvragen of opvragen van verkochte auto

autoverkoper ontvangt vrijwaring van RDW

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Bij de verkoop van jouw auto word jij als voormalig auto-eigenaar door de RDW gevrijwaard van de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden die kleven aan het bezit van de betreffende auto.

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Officieel bewijs van vrijwaring

In geval van autoverkoop ontvang je dan ook een bewijsstuk waaruit blijkt dat jij niet langer aansprakelijk bent voor wat er met de betreffende auto gebeurt… En niet langer verantwoordelijk bent voor de bijbehorende voertuigverplichtingen: APK-keuring, WA-verzekering, motorrijtuigenbelasting, verkeersboetes e.a.

Dit officieel erkende vrijwaringsdocument van een auto wordt ook wel ‘vrijwaringsbewijs’ genoemd. (bron + bron)

Auto vrijwaren voor de autoverzekeraar

Normaliter geldt er een bepaalde opzegtermijn voor een autoverzekering. Kun jij echter onomstotelijk aantonen dat een verzekerde auto niet langer in jouw bezit is? Dan kan de bijbehorende autoverzekering ALTIJD per verkoopdatum worden opgezegd. En dáár komt het bewijs van vrijwaring om de hoek kijken…

Met een bewijs van verkoop zeg je dus onmiddellijk jouw autoverzekering op. Hoe lang of kort jouw polis ook loopt, bij verkoop is deze terstond opzegbaar. Acute opzegging bij autoverkoop kan zelfs met terugwerkende kracht; bijna elke autoverzekeraar accepteert een retroactieve opzegtijd tot 14 dagen ná verkoop. Zolang je maar kunt aantonen dat je per verkoopdatum gevrijwaard bent.

Er zijn zelfs verzekeraars bij wie je zelfs na één jaar nog met terugwerkende kracht kan opzeggen op grond van vrijwaring.

Vrijwaringsdocument: slechts eenmalig verstrekt…

Hoe dan ook wil een verzekeraar een geldig bewijs van autoverkoop zien, alvorens een lopende autoverzekering interimair wordt stopgezet. Het is dus vereist om een autoverzekering tussentijds te kunnen opzeggen. Zonder bewijsstuk ben je gebonden aan de contractuele opzegtermijn.

De officiële vrijwaring van een auto wordt slechts eenmalig op papier verstrekt. Wel kun je bij de RDW een geldig alternatief voor het vrijwaringsbewijs aanvragen. Aan het opvragen van dit alternatieve bewijs van vrijwaring zijn slechts zéér beperkte geldelijke onkosten verbonden…

Een alternatieve vrijwaring kost je nog geen vijf euro, maar kan je in het gunstigste geval meerdere maandpremies besparen…

Alternatief bewijs van vrijwaring opvragen bij RDW

Bij de RDW een vervangend vrijwaringsbewijs aanvragen, is helaas niet mogelijk. Dat komt omdat het formele vrijwaringsdocument van een auto slechts eenmalig wordt afgegeven. Ben je jouw originele vrijwaring verloren? Dan kun je met een registerinzage tóch nog een bewijs van verkoop krijgen.

Via de website van de RDW kun je –met behulp van DigiD– eenvoudig een registerinzage doen, welke tot negen jaar teruggaat. Tegen betaling van een klein geldbedrag wordt een PDF-bestand verstrekt waarin alle voertuigen vermeld staan die gedurende de afgelopen 9 kalenderjaren op jouw naam geregistreerd hebben gestaan. De procedure gaat als volgt in zijn werk:

  • Ga naar de RDW-pagina “Uw voertuigen tot 9 jaar terug inzien”. (bron)
  • Log aldaar in met DigiD of vraag éérst gratis DigiD aan via www.digid.nl.
  • Betaal de bijbehorende kosten via iDEAL
  • Download binnen 40 dagen het actuele registeroverzicht in PDF-formaat

Ter illustratie… Een dergelijk registeroverzichtje omvat onder meer kentekens, tenaamstellingsdata, voertuiggegevens, terugroepacties, schorsingsgegevens en exportgegevens.

Het ontvangen registeroverzicht kun je bij het overgrote merendeel van alle Nederlandse autoverzekeraars als verkoopbewijs van jouw verkochte auto aandragen. Het kost je echter wel ettelijke euro’s…

Prijskaartje: wat kost een registeroverzicht?

Normaliter kun je op de RDW-website gratis een inzage doen in het kentekenregister. Bij een dergelijke kosteloze registerinzage zie je uitsluitend welke ‘huidige voertuigen’ op jouw naam staan en waarvoor jij op dít exacte moment als aansprakelijk eigenaar geregistreerd staat.

Tegen betaling kun je echter óók zien welke voertuigen jij in voorbije jaren –tot maar liefst negen jaar geleden– op naam hebt gehad. Vervolgens kun je dit registeroverzicht downloaden en als vervanging van de officiële vrijwaring gebruiken. Je hebt daarmee dus een alternatief vrijwaringsdocument in handen dat door nagenoeg elke autoverzekeraar zal worden geaccepteerd voor beëindiging van de autoverzekering.

Anno 2019 brengt de RDW EUR 4,50 in rekening voor een dergelijke retroactieve registerinzage die als alternatief voor een vrijwaring kan worden gebruikt. Dus voor vierenhalve euro ben je klaar.

Aanvraag nieuwe vrijwaring RDW: tot slot…

Zoek je een uitwijkmogelijkheid voor een zoekgeraakte vrijwaring? Bij de RDW vraagt men €4,50 voor een registeroverzicht dat door vrijwel elke verzekeringsmaatschappij als verkoopbewijs van jouw reeds verkochte auto zal worden geaccepteerd. Een autoverzekeraar wil immers een geldig bewijs van verkoop zien alvorens men een autoverzekering tussentijds (voorafgaand aan de contractuele prolongatiedatum) doorhaalt.

Loopt jouw autoverzekering exact op de dag van verkoop af? Dan volstaat in principe een schriftelijke opzegging: opzegbrief of opzegmail. Het insturen van een kopie, scan of foto van de vrijwaring naar de verzekeraar is desalniettemin raadzaam, want dan kan er in de directe periode na autoverkoop nóóit twijfel of onenigheid ontstaan over:

  • WIE op of nabij de verkoopdatum aansprakelijk is voor de auto
  • WELKE verzekeraar de auto op of nabij de verkoopdatum in dekking heeft   

Is jouw autopolis succesvol opgezegd dankzij de (alternatieve) vrijwaring en heb je inmiddels een andere auto aangeschaft. Dan kun je eenvoudig online een nieuwe autoverzekering afsluiten via de kentekenmodule bovenaan deze pagina.