Een vraag die vaak wordt gesteld in autoverzekeringsland is als volgt: “Kun je schadevrije jaren opbouwen zonder eigen auto?” Het antwoord hierop is: JA! Je kunt absoluut schadevrije jaren opbouwen zonder dat je zelf een auto op naam hebt staan. Verzekeraars zien samenwonende partners namelijk als één.
Zodoende kan een (tweede) gezinsauto zéér voordelig worden verzekerd. Jouw levenspartner mag de auto en het kentekenbewijs op naam hebben staan, zolang JIJ maar de verzekeringsnemer bent. De enige voorwaarde is dus dat de autoverzekering op JOUW naam is afgesloten. In dat geval heb je géén auto op naam staan, maar bouw je wél schadevrije jaren op.
Al met al hoef je niet per se een auto op eigen naam te hebben staan voor het opbouwen van schadevrije jaren. Wel ben je verplicht verzekeringsnemer te worden…
Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…En vind direct een goedkopere autoverzekering!
Schadevrije jaren opbouwen als regelmatig bestuurder
Standaard bouwt de verzekeringsnemer schadevrije jaren op. De verzekeringsnemer is de persoon die de autoverzekering heeft afgesloten en op naam heeft staan. Dit geldt óók als er sprake is van een afwijkende bestuurder. Wil je schadevrije jaren opbouwen, dan is het dus nodig een autoverzekering op naam te hebben staan. Het voertuig zelf mag op je partners naam staan. Verzekeraars zien samenwonende stellen namelijk als één. Zodoende kun je schadevrije jaren opbouwen zonder een auto op naam te hebben staan.
Dus de persoon die de autoverzekering op naam zet, is degene die schadevrije jaren opbouwt, op de bonus-malusladder stijgt en no-claimkorting opbouwt… Ongeacht degene die in de verzekerde auto rondrijdt.
No-claimkorting opbouwen zónder auto op naam
De verzekeringsnemer krijgt dus schadevrije jaren op diens naam bijgeschreven. Als jij in een auto rijdt die door jouw partner verzekerd is, bouw je dus NIKS op. Jij bent degene die (feitelijk gezien) jarenlang schadevrij rijdt… Maar de jaren die dankzij jouw nette rijgedrag worden opgebouwd, komen op naam van jouw partner te staan. Hier kun je echter verandering in brengen…
Is de auto waarin jij stelselmatig rijdt niet op jouw naam verzekerd? Dan loont het allereerst om jezelf als regelmatig bestuurder op de verzekeringspolis te laten bijschrijven. Sowieso willen autoverzekeraars weten welke personen met regelmaat in een verzekerde auto rijden… Bovendien kun je dan met toestemming van je partner diens schadevrije jaren overnemen middels een overschrijvingsformulier oftewel afstandsverklaring. En dit is NIET mogelijk als je zelf nooit op de polis vermeld hebt gestaan.
Partners die allebei op de polis staan, kunnen van elkaar profiteren. Zet jezelf dus op de polis als je regelmatige bestuurder bent. Dat kan in de toekomst van pas komen als je op eigen naam een auto gaat verzekeren. Zonder polisvermelding gaat dat niet.