Autosleutels in gesloten auto laten liggen? Hierbij dé oplossingen!

vrouw die autosleutels in auto had laten liggen

Er zijn autoverzekeraars die aanvullende pechhulpdekking aanbieden waaronder óók (de gevolgen van) ingesloten autosleutels gedekt zijn. Vergelijk hieronder direct de goedkoopste autoverzekeringen met pechhulp door jouw kenteken in te vullen:

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Je auto is op slot gevallen, maar de autosleutel ligt er nog in of zit nog in het contact… In dat geval zijn je sleutels ingesloten en kun je de auto niet van buitenaf openmaken om bij je sleutelbos te geraken. Niet voor niets dat dagelijks héél veel mensen zoeken naar methodes om hun auto te ontgrendelen zónder daarvoor hun autosleutel of draadloze transponder te hoeven gebruiken.

Hierbij een aantal tips om je auto van het slot te krijgen indien je portieren op slot zitten, maar je sleutels nog binnenin je wagen liggen…

Autosleutel in dichte auto: tips & oplossingen…

Is je autoportier in het slot gevallen, maar ligt jouw autosleutel nog in je dichte auto? Dan zijn jouw autosleutels ingesloten en ben jij buitengesloten. Gelukkig zijn er effectieve tips en trucs voor handen om autosleutels terug te winnen… Enigszins afhankelijk van het type auto dat je rijdt en het type ontgrendeling waarvan jouw wagen is voorzien.

Hierbij de vaakst gebruikte methodes en technieken om een autosleutel uit een dichtgevallen auto te heroveren…

1. Reservesleutel bemachtigen

De sleutels liggen op de bijzittersstoel of zitten nog in het contactslot van je vergrendelde auto… Heb je een reservesleutel bij jouw auto gekregen of heb je er ooit eentje bij laten maken? Overweeg dan om je dichtgevallen auto met inliggende autosleutel en al te laten staan om thuis je reservesleutel op te gaan halen.

Is jouw reserveautosleutel niet op loopafstand en is er geen openbaar vervoer in de buurt? Bel dan iemand op die jouw reservesleutel kan komen brengen.

2. Autodealer raadplegen

Heb je jouw auto handmatig in het slot laten vallen? Of heeft de auto zichzelf automatisch vergrendeld? Dan kan het raadzaam zijn jouw autodealer te raadplegen. Mogelijkerwijs kent de dealer een mechanisch of elektronisch trucje om jouw type auto van buitenaf te ontgrendelen. Voor bijna elk autotype zijn er technische snufjes te bedenken waarmee een auto van het slot kan worden gehaald.

Dealers zijn als geen ander op de hoogte van ‘hun’ auto’s omdat zij doorgaans in direct contact staan met de autofabrikant.

3. Pechhulpdienst inschakelen

Heb je een pechhulpverzekering afgesloten waaronder óók ‘achtergelaten autosleutels’ gedekt zijn? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een pechhulpdienst inschakelen om jouw auto gratis te openen… Zónder dat je de boel onnodig hoeft te forceren.

Pechhulpdiensten die je zouden kunnen helpen bij buitensluiting van je auto zijn onder meer ANWB (Wegenwacht), Allianz Global Assistance, Blij Dat Ik Rij, Route Mobiel. Bij elk van deze autopechhulpservices zijn in de op slot zittende auto achtergebleven autosleutels vooralsnog meeverzekerd.

Ook zonder dat je pechhulplidmaatschap hebt afgesloten, kun je overigens pechhulp inschakelen. In dat geval brengt men kosten in rekening en ben je pér gebeurtenis beduidend duurder uit. Doorgaans ben je ergens tussen de 80 en 120 euro kwijt als je jezelf hebt buitengesloten van je auto.

Pechhulp zonder lidmaatschap kan echter alsnog goedkoper zijn dan sommige alternatieve opties om je autosleutels te bemachtigen…

4. Slotenmaker bellen

Slotenmakers maken doorgaans geen sloten. Hoewel ze óók spoedreparaties van hang- en sluitwerk uitvoeren, afgebroken sleutels uit sloten verwijderen, kapotte slotcilinders vervangen en inbraakpreventie-advies verlenen, zijn ze voornamelijk gespecialiseerd in het openen en forceren van allerhande functionele sluitingen en vergrendelingen.

Slotenmakers beschikken veelal over dezelfde skills en gereedschappen als autodieven. Het voordeel is dat ze je auto op onconventionele wijze openen zónder deze te stelen. Heeft men zich op gewiekste wijze meester gemaakt van jouw ingesloten autosleutels, dan worden deze vervolgens netjes aan jou als auto-eigenaar overhandigd.

Dankzij betrouwbare, ervaren en erkende slotenmakers kun je gauw weer onderweg. Zorg er wel voor dat je voor een professioneel, kundig en gecertificeerd slotenmaker kiest waarover voldoende ervaringsverhalen te vinden zijn. En pas op voor malafide slotenmakers. Bij televisieprogramma Rambam liet men zien hoeveel oplichters werkzaam zijn binnen het slotenmakersvak. (bron)

5. Zélf oplegslot hengelen of lockpicken

Mogelijkerwijs ben jij nét zo handig als de gemiddelde pechhulpmonteur of slotenmaker en kun jij jouw autoslot met gemak zélf schadeloos ‘openbreken’. Bij oudere auto’s met ouderwetse oplegsloten lukt dit overigens vrij gemakkelijk…

Met behulp van een stuk metaaldraad/ijzerdraad, ruitenwisser, kleerhanger of schoenveter kun je via de portierkier of raamstijl ‘vissen’ naar de binnenste pal, hendel of klink van het portier. Dit fenomeen wordt ook wel ‘hengelen’ genoemd. Ook ‘lockpicking’ met een jaren ’80 loperset oftewel ‘lock picks’ kan zeer effectief zijn.

Ook kun je een oplegslot forceren met een platte schroevendraaier… Tot slot kun je het raamrubber lostrekken en een nummerplaat erachter doorschuiven om het slot open te tikken. De kans op autoschade is bij deze methodes ietwat groter. Met een handpompje, ontstopper of tennisbal met gat erin kun je soms afdoende luchtdruk op een cilinderslot uitoefenen om het spontaan te doen openen.

Welke doe-het-zelfmethode effectief is, is voor de volle 100% afhankelijk van welk type auto jij rijdt en van welk type sloten jouw auto is voorzien. Sowieso loop je het risico om eigenhandig je auto te beschadigen.

6. Centrale deurvergrendeling omzeilen

Aan ouderwetse mechaniek kan handmatig worden gemord en gesjord. Maar hoe zit het met elektronische autovergrendeling en auto-ontgrendeling? Zolang jouw auto zichzelf niet na een x-aantal seconden automatisch vergrendelt, is het doorgaans onmogelijk om jezelf buiten te sluiten omdat de portieren niet .

Is jouw auto voorzien van automatische portiervergrendeling, dan wordt het een ander verhaal… De moderne variant van de modus ‘anti-carjack’ of ‘anti-hijack’ activeert de automatische portiervergrendeling namelijk uitsluitend als je gedurende een x-aantal seconden boven de 10 kilometer per uur rijdt. Enkel ná het wegrijden, dus tijdens het autorijden. Er zijn echter auto’s die zichzelf óók in stilstand automatisch vergrendelen; bijvoorbeeld als álle portieren 30 of 60 seconden dichtzitten. Zélfs als de autosleutel nog in het contact zit. Tot slot kan automatische vergrendeling worden ingeschakeld door een elektronisch defect of storing.

Je zou zeggen dat centrale portiervergrendeling en soortgelijke elektronische sluitsystemen op basis van draadloze transponders en startonderbrekers roet in het eten gooien als het aankomt op onopzettelijke insluiting van je eigen (transponder)sleutel. Echter is niets minder waar. Als je jouw auto met een afstandsbediening open en dicht kunt maken, is de kans groot dat je een slotenmaker of sleutelmaker kunt vinden die over apparatuur beschikt waarmee jouw in het slot gevallen portier softwarematig kan worden geopend

Dus van buitenaf, zónder de transpondersleutel te gebruiken. Google maar eens op ‘sleutelloze ontgrendeling’, ‘keyless entry’ of ‘relay hacking’.

7. Eigen autoruitje intikken?!

Soms lijkt een ruitje intikken de snelste, veiligste, eenvoudigste en goedkoopste weg. Heb je een dure auto waarvan je géén slot wilt forceren, géén portier wilt verbuigen en géén lak wilt beschadigen? Dan kan het intikken van een kleine autoruit een pijlsnelle en relatief eenvoudige optie dunken. Vooral als je ver van huis bent en er uitsluitend kostbare en tijdsintensieve oplossingen voor handen zijn, zou het intikken van een zijruitje wellicht als een plausibel alternatief kunnen aandoen.

Doe het niet! Allereerst komt je auto daarmee bomvol minuscule glasscherven te liggen. Daarnaast kunnen de handen of armen snijwonden oplopen. En rondspattende glasscherven kunnen in de ogen terechtkomen. Logischerwijs is de kans hierop afhankelijk van de samenstelling van de –geharde óf gelaagde– zijruit in kwestie, maar toch… Sowieso mag moedwillig door jouzelf veroorzaakte ruitschade niet worden geclaimd op de autoverzekering. ‘Ensceneren’ wordt namelijk als verzekeringsfraude beschouwd. Tot slot is autoruitvervanging doorgaans géén goedkope aangelegenheid.

Overweeg je jouw autoruit in te tikken om bij de eigen autosleutels te geraken? Bel uit veiligheidsoverwegingen liever een pechhulpdienst of allround slotenmaker die óók thuis is in autosloten.

Autosleutels in auto laten liggen: tot slot…

Je autoportier valt onverhoopt in het slot, maar je sleutels zitten nog in het contact… Of je hebt je autosleutels op de bijzittersstoel van een zichzelf automatisch vergrendelende auto achtergelaten… Wat nu!? Controleer allereerst ALLE portieren, inclusief de kofferbak. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat pechhulp wordt ingeschakeld, welke simpelweg de achterklep van de bagageruimte opent en via de kofferbak binnengeraakt.

Als je dicht bij huis bent, kun je ervoor kiezen —al dan niet per OV— de reservesleutel te gaan oppikken. Zo niet, dan kun je een pechhulpdienst of slotenmaker inschakelen, welke jouw auto met een beetje geluk 100% schadevrij opent. Het openen van een autoslot zónder klassieke autosleutel of elektronische afstandsbediening hoeft namelijk niet zo moeilijk te zijn. Doe-het-zelven kan ook, maar is niet altijd zonder risico.

Lukt dit alles niet, dan kan het noodzakelijk zijn om jouw auto te laten wegslepen… Enigszins afhankelijk van de locatie waarop jouw auto stilstaat. Onderaan de streep is het raadzaam om jezelf aan te wennen de autosleutels altijd in de buurt te houden en NIET in een stilstaande auto te laten zitten of liggen.

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.