Mobiele telefoon tijdens het autorijden: 6 tips tegen verleiding door smartphone

vrouw gebruikt mobiele telefoon in auto

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

De negatieve gevolgen van het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het autorijden, komen tegenwoordig steeds vaker in het nieuws. Dat er zo veel aandacht wordt besteed aan de gevaren van het gebruik van je smartphone tijdens het rijden, is geenszins onterecht.

Volgens een schatting van Veilig Verkeer Nederland (VVN) ontstaat namelijk een kwart van alle auto-ongelukken doordat men zich tijdens het rijden laat afleiden door diens smartphone. Een appje beantwoorden, een muziekje aanzetten, een handsfree telefoongesprek initiëren of zelfs een film kijken. (bron)

VVN pleit er dan ook voor dat het gebruik van een smartphone achter het stuur éven streng bestraft moet worden als rijden onder invloed. Dit wil zeggen: niet alleen een boete, maar óók een celstraf…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Waarschijnlijk komen er in de toekomst dus hogere straffen voor het gebruik van smartphones in het verkeer. Mobiele telefoongebruik achter het stuur, wordt dus kostbaarder… Waarmee het financiële risico van bellen en appen tijdens het rijden stijgt.

Daarnaast is het natuurlijk ook heel gevaarlijk om een smartphone te gebruiken achter het stuur: Je bent aan het rijden en je hoort dat je een appje binnenkrijgt… Even snel kijken, kan geen kwaad, toch? Er is hier tóch geen straat van rechts… Terwijl jij je ogen op het scherm hebt gericht, wil de auto vóór je linksaf zijn/haar oprit op en remt voor een tegenligger.

Jij ziet het te laat, want je was je appje aan het lezen. En pats, boem, botsing! Had je dan toch maar even gewacht met lezen totdat je thuis was. En er zijn hypothetische situaties te bedenken waarin de potentiële gevolgen van het gebruik van een mobiele telefoon in de auto nog véél groter en impactvoller zijn. Op de snelweg bijvoorbeeld…

Daarom geven wij je hieronder 6 tips die je helpen om géén smartphone te gebruiken tijdens het autorijden. Want hé: als het echt belangrijk is, dan bellen ze wel (terug), toch?!

1. ONderweg ben ik OFFline: telefoon op stil en uit het zicht

‘ONderweg ben ik OFFline’ is een campagne van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De boodschap is simpel: Ga je autorijden? Zet dan je mobiele telefoon op stil en leg hem uit het zicht en buiten bereik.

Diens opvolger is ‘Rij MONO: ongestoord onderweg’ oftewel ‘Rij zonder afleiding, rij MONO’. Mono staat voor één, enkel, enkelvoudig, afzonderlijk en alleen. De onderliggende boodschap: focus je uitsluitend op het verkeer en laat je nergens door afleiden als je autorijdt. Ben slechts met één ding bezig, namelijk autorijden. (bron)

Zet je mobieltje op stil. Want als je niet hoort of ziet dat je een berichtje binnenkrijgt, zul je beduidend minder snel op je mobiele telefoon kijken. Laat je smartphone tijdens het autorijden desnoods in je zak of tas zitten. Want ja, ze hebben gelijk: daar kun je mee thuiskomen.

2. AutoModus app voor mobiele telefoon

We kennen hem allemaal wel, de AutoModus app van Interpolis. Je kan deze applicatie heel gemakkelijk downloaden in de appstore van jouw mobiele telefoonproducent. Wanneer je de app aanzet, wordt je mobieltje meteen in de zogenoemde ‘automodus’ gezet.

Je scherm is dan vergrendeld, waardoor je niet langer kunt telefoneren en appen. Je krijgt een waarschuwing wanneer je de vergrendeling probeert op te heffen. Berichtjes, oproepjes en pushmeldingen blijf je met deze app wel gewoon ontvangen omdat het, volgens Interpolis, toch je eigen verantwoordelijkheid blijft.

Kom je ondanks de AutoModus app toch in de verleiding om tijdens het autorijden je mobiele telefoon te raadplegen? Dan zijn tip 3 en 4 hieronder wellicht effectiever voor jou.

3. Niet Storen Tijdens Autorijden van Apple

Ben jij een iPhone-gebruiker? Wist je dan dat IOS 11 een ‘niet storen tijdens autorijden’ functie heeft? Met deze functie is het mogelijk om álle meldingen te blokkeren tijdens verkeersdeelname. Je zult tijdens het autorijden dus geen meldingen van WhatsApp, Facebook, SMS’jes of telefoontjes krijgen.

Deze optie is in principe vergelijkbaar met de traditionele ‘niet storen’ functie. Het enige verschil is dat de ‘niet storen tijdens autorijden’ functie automatisch wordt ingeschakeld wanneer je je iPhone verbinding maakt met de bluetooth van je auto en wanneer je aan het rijden bent. Je schakelt de betreffende functie in via: Instellingen…  Niet storen… Niet storen tijdens het autorijden… Activeer.

Daarnaast heb je de keuze om deze optie handmatig in te schakelen via het vernieuwde bedieningspaneel.

4. In Traffic Reply – App van Samsung

De In Traffic Reply is een populaire app van Samsung. De app maakt deel uit van de campagne ‘Stuur vast, smartphone los’. Je geeft de app toegang tot je notificaties en je GPS. Je kiest welke apps (WhatsApp, berichten, Facebook Messenger etc.) je wilt koppelen en welke reacties c.q. antwoorden de app namens jou moet versturen. De rest gaat vanzelf.

Elke keer als je fietst of autorijdt, schakelt de app automatisch in. De app zet je geluid op stil en reageert namens jou met vooraf ingestelde antwoorden. Je kan dus zélf kiezen welke reactie de app moet versturen in geval van verkeersdeelname. Zo heb je de ‘standaard reply, de ‘fun reply’ en de ‘persoonlijke reply’.

Vooralsnog is de In Traffic Reply app uitsluitend beschikbaar voor Android telefoons.

5. Zet je smartphone op vliegtuigstand

Hierboven staan al enkele handige apps opgesomd die je kunt downloaden om je smartphone achter het stuur onbruikbaar te maken. Maar dit kan ook heel gemakkelijk zónder een app te hoeven downloaden. Heb je er bijvoorbeeld ooit aan gedacht om je mobiele telefoon gewoon op de ouderwetse vliegtuigstand te zetten tijdens het autorijden?

Dankzij de old-school vliegtuigstand kun je evengoed niet in de verleiding komen om je smartphone te gebruiken. Binnenkomende e-mails, telefoontjes en WhatsAppjes komen pas binnen wanneer je de vliegtuigstand (op de aangekomen bestemming) weer uitschakelt, waardoor de normale telefoonstand weer wordt ingeschakeld.

6 Navigatie op je telefoon? Gebruik dan een smartphonehouder

Een smartphone kan natuurlijk ook heel handig zijn in het verkeer. Bijvoorbeeld wanneer je deze gebruikt als navigatiesysteem. Het is dan echter wel raadzaam om een autohouder aan te schaffen. Zo heb je altijd zicht op de route, zónder dat je wordt afgeleid. Daarnaast heb je dan je handen vrij om te sturen en/of te schakelen.

Zorg er wel voor dat je de route hebt ingesteld voordat je wegrijdt. Daarnaast is het verstandig om je smartphone op stil te zetten. Of nog beter… Om meldingen uit te schakelen. Dit voorkomt dat je in de verleiding komt om tóch met andere dingen bezig te zijn op je smartphone.

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Telefoneren tijdens autorijden: tot slot…

Let op: mobiel telefoneren, mag in de auto uitsluitend handsfree. Een telefoon in de hand houden tijdens het autorijden, is namelijk strafbaar volgens artikel 61a van de RVV’90:

“Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.” (bron)

Het mobieltje dient bij voorkeur vocaal (met de stem) te worden bediend. Dus niet met de hand knopjes indrukken, tenzij de mobiele telefoon in een houder zit. (bron) Althans, juridisch benaderd, want een mobiele telefoon in een houder bedienen, vormt evengoed een afleiding!

Zie hier desgewenst de meeslepende korte filmcommercial over smartphonegebruik in de auto van Ben Brand, genaamd ‘When you get home’: