Verzekering stichtingsauto: auto van stichting goedkoop verzekeren!

vrouw in stichtingsauto die op naam van stichting verzekerd is

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gediplomeerd verzekeringsexpert Johan Kooijmans.

Zit jij in het bestuur van een stichting? En zijn jullie als bestuursleden van plan een auto voor jullie organisatie aan te schaffen? Een stichtingsauto kán natuurlijk hartstikke praktisch zijn voor het verwezenlijken van jullie doelstelling(en). Houd er echter wél rekening mee dat het bovengemiddeld lastig kan zijn om een auto die op naam van een stichting staat te verzekeren.

Niet iedere verzekeringsmaatschappij zal namelijk een stichtingsauto verzekeren, aangezien auto’s die op naam van een stichting worden verzekerd in theorie door talloze personen kunnen worden bestuurd…

Via deze beide links kun je direct een autoverzekering voor jouw stichtingsauto aanvragen:

Voor een stichting moet je namelijk een zakelijke autoverzekering afsluiten. En niet iedere verzekeringsmaatschappij accepteert een premie-aanvraag voor zakelijk gebruik. Daarnaast gelden er afwijkende belastingregels voor stichtingen. (bron) Gelukkig zijn er nog altijd mogelijkheden te over als je een autoverzekering voor een stichting wilt afsluiten.

Hieronder vertellen wij je alles wat je moet weten over het afsluiten van autoverzekeringen voor stichtingen…

Hoofdbestuurder moet ‘vast’ bestuurder zijn

Om de auto van een stichting te verzekeren, is het van belang dat er inzichtelijk wordt gemaakt WIE de auto gaat besturen. Zijn dit meerdere personen? Dan wordt het lastiger om een ‘stichtingsautoverzekering’ af te sluiten. Verzekeraars geven namelijk sterk de voorkeur aan één vaste hoofdbestuurder. Dit maakt het gebruik van de auto overzichtelijker én transparanter voor de verzekeringsmaatschappij. Deze risico-inschatting geldt overigens óók bij autolease; dus als je een leaseauto voor jouw stichting wilt regelen.

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Indien meerdere mensen in de stichtingsauto gaan rijden, heeft de verzekeraar geen overzicht meer. Dit betekent daarom ook dat jullie als stichting een groter ‘risico’ zijn geworden voor de autoverzekeraar. De verzekeringsmaatschappij heeft dan namelijk geen inzicht in de verzekeringstechnische eigenschappen, ervaringen en het (schade)verleden van de personen die in de auto rijden.

In theorie zouden talloze bestuursleden en/of vrijwilligers met een negatief schadeverleden de auto (al dan niet privématig) kunnen gebruiken, hetgeen enorme risicopotentie teweegbrengt.

Stichtingsauto verzekeren: de nadelen…

Het delen van een stichtingsauto met meerdere bestuurders brengt een aantal nadelen met zich mee. Zo kan de autoverzekeringspremie beduidend hoger worden. Ook kan het zo zijn dat een verzekeraar jullie aanvraag op voorhand weigert. Daarnaast heeft de verzekeringsmaatschappij vaak nog een andere eis: ze willen graag weten wat de rol van de hoofdbestuurder binnen de stichting is. Volgens verzekeraars zou de hoofdbestuurder een actieve rol binnen de instantie moeten bekleden.

Dit is een logische beredenering. Want participeer je passief in de stichting, dan is het onwaarschijnlijk dat je wordt aangewezen als hoofdbestuurder van de stichtingsauto.

Autoverzekering voor stichting sluiten? 

Zoals je inmiddels weet, is bij stichtingen zakelijk autogebruik (en dus géén primair privégebruik) van toepassing. Het is daarom belangrijk dat je dit type gebruik óók aangeeft bij de premieberekening. Dit doe je heel gemakkelijk op onze website door bij ‘primair gebruik’ te kiezen voor ‘overig zakelijk’. Vul ook het kenteken en de gegevens van de hoofdbestuurder in, en de verzekeringspremie voor jouw stichtingsauto wordt binnen no-time voor je berekend! Zodoende kan het tóch gemakkelijk zijn om de auto van een stichting te verzekeren.

Er kleven voordelen en nadelen aan het oprichten van een stichting als rechtsvorm, zo ook aan het afsluiten van een autoverzekering voor een stichtingsauto. Heb je aanvullende vragen over het afsluiten van een autoverzekering voor een auto die op naam van een stichting staat? Neem dan vrijblijvend telefonisch contact op met GoedkopeAutoverzekering.nl via 073-5430830.