Tolheffing: tol betalen bij tolstations in Europa…

tolstation waar mensen tolheffing betalen

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Ben je van plan om met de auto op vakantie te gaan? Dan ontkom je er bijna niet aan: tolwegen in Europa. Tol is geld dat je betaalt om wegen, bruggen en tunnels in het buitenland te mogen gebruiken. Van dit tolgeld worden wegen, bruggen en tunnels gerealiseerd, onderhouden en/of verbeterd. In Nederland is tolheffing vrij zeldzaam (bron), maar in veel Europese (vakantie)landen niet.

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Simpel gezegd, betaal je dus eigenlijk voor het gebruik van een bepaald stuk wegennet; dus voor weggebruik en/of doortocht. In ’tollanden’ kennen ze vaak geen wegenbelasting, zoals in Nederland wél het geval is. Daarvoor in de plaats hanteert men tolheffing en betaal je als bestuurder méér tolgeld naarmate je veelvuldiger op tolwegen rijdt…

Hoe kan ik tol betalen?

Niet alleen verschillen sommige buitenlandse verkeersregels van de Nederlandse tegenhangers… Ook zijn de verschillende tolheffingssystemen binnen Europa vrij gecompliceerd. Tol kan op diverse manieren worden geheven, maar de meeste Europese landen werken met fysieke tolstations. Waar en hoeveel je voor een auto (of een ander voertuig) aan tolheffing moet afdragen c.q. afstaan, is in ieder land anders. Daarnaast verandert er ieder jaar wel iets aan de uiteenlopende Europese tolsystemen. Zodoende kom je als Nederlandse bestuurder telkens weer voor nieuwe verassingen te staan.

Vooral de betaalwijze is zo’n dingetje dat de laatste jaren binnen veel tolsystemen is veranderd. Gelukkig maar, want hierdoor kun je tolheffingen tegenwoordig niet meer uitsluitend contant betalen, maar ook met een Nederlandse betaalpas (pinpas e.a.). Althans, in de meeste landen. Tevens komen er regelmatig nieuwe toltrajecten bij, waarvoor tolheffing geldt. Het tolbedrag kan hierdoor hoog oplopen. Bereid je daarom goed voor, alvorens je je met een motorvoertuig over landsgrenzen begeeft… Zodoende beperk je onaangename verassingen qua tolwegen en tolgelden tot een absoluut minimum.

Om je alvast een eindje op weg te helpen, zet GoedkopeAutoverzekering.nl de huidige / recente tolsystemen van de populairste (auto)vakantiebestemmingen van 2018 op een rijtje.

Algemene tolheffing in Frankrijk

Op de meeste Franse autosnelwegen wordt tol geheven. Het toltarief is afhankelijk van de klasse waarin de auto (of camper) valt. Frankrijk hanteert verschillende toltarieven per autocategorie. De meeste vakantiegangers zullen in categorie 1 of 2 vallen. Categorie 1 zijn auto’s, busjes, campers of bestelwagens, met of zonder aanhanger, waarbij het hoogste punt maximaal 2 meter vanaf de grond bedraagt. Categorie 2 bestaat ook uit auto’s, busjes, campers en bestelwagen, met of zonder aanhanger, maar waarbij het hoogste punt van het voertuig tussen de 2 en 3 meter vanaf de grond bedraagt.

Ben je van plan om tot aan de Spaanse grens te rijden? Reken dan op tolkosten tussen de € 98,60 (categorie 1) en € 150,40 (categorie 2) (traject Rijsel – Reims – Lyon – Spaanse grens).

In Spanje tolgeld betalen

Spanje hanteert –net als de meeste landen– ook verschillende toltarieven per voertuigcategorie. Zo heb je in Spanje de categorieën 1, 2 en 3. De meeste personenauto’s vallen wederom in de eerste tolheffingscategorie. Tol betalen, kan contant, met de bekende creditcards en meestal ook met een pinpas. Voor sommige trajecten, bijvoorbeeld in Barcelona en Madrid, gelden lagere tolgelden buiten de spitsuren.

Spanje kent veel en relatief korte toltrajecten. Hierdoor zijn de prijzen per traject relatief laag; de hoogste tolheffing in categorie 1 bedraagt € 17,90.

Tol afstaan in Italië

man die tol afdraagt bij tolstation

Vrijwel alle autosnelwegen in Italië zijn tolwegen. Voertuigen worden ingedeeld in vijf tariefklassen (A, B, 3, 4 en 5). De meeste personenwagens vallen onder categorie A. Bij alle tolpoortjes kun je contant betalen. Betaal je liever met een creditcard? Dat is ook mogelijk, kies dan voor het poortje met het opschrift ‘Carte’. Bij de meeste tolstations in Italië is het tegenwoordig ook mogelijk om gewoon met je pinpas te betalen. Het invoeren van je pincode is dan meestal niet nodig. De tolpoortjes waar je met een pinpas kan betalen, zijn doorgaans te herkennen aan het Meastro-logo.

De prijzen per Italiaans toltraject variëren in categorie A van € 14,90 tot € 74,00 (op de volledige hoofdroutes).

In Duitsland tolgelden afdragen

Eigenlijk zou Duitsland vanaf 1 januari 2016 tolwegen gaan invoeren. Deze tol-invoering werd uitgesteld vanwege onenigheid met de Europese Commissie. In de lente van 2017 stemde de Europese Commissie, na enige aanpassingen van het tolplan, tóch in. Nederland, Oostenrijk en Luxemburg hebben aanzienlijke bezwaren tegen deze Duitse heffing. Oostenrijk overweegt zelfs juridische stappen te ondernemen tegen de geplande Duitse tolheffing.

De Duitse regering streeft er echter nog altijd naar om vanaf 2019 tol te heffen op de Duitse snelwegen. We zullen dus nog even moeten afwachten voor meer duidelijkheid.

Lange wachtrijen voorkomen dankzij tolbadge!?

Het kan –vooral in de hoogseizoenen– erg druk zijn bij Europese tolstations. Wil je minder lang in de rij staan bij de tolpoortjes? Schaf dan een ‘tolbadge’ aan. Met een tolbadge kun je tol elektronisch betalen. Een tolbadge plaats je achter je voorruit. Als je het juiste tolpoortje kiest, gaat de slagboom automatisch open.

De tolheffingen worden achteraf automatisch afgeschreven. Er zijn tolbadges voor snelwegen in de landencombinatie Frankrijk, Spanje en Portugal óf voor Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië. De aanschafprijs van een badge is €19,95 en de gebruikskosten zijn €3,00 in de maanden dat je de badge gebruikt. De tolbadge is aan te schaffen via de ANWB.