Autopech overkomt ons allemaal. Zelfs als je je voertuig regelmatig laat controleren en voorzorgsmaatregelen treft, is het vaak niet te voorkomen. Het komt nou eenmaal vaak voor, zeker met de vakantie in zicht. De pechhulp van de ANWB heeft een top 10 gepubliceerd van oorzaken van autopech. Wij laten je zien hoe het komt dat deze oorzaken in de top 10 staan.

1. Accuproblemen

Het zal je maar gebeuren. Plotseling start je auto niet meer. De kans is groot dat de accu ervan dan leeg is, bijvoorbeeld door langdurig stilstaan op de camping. Dit komt zeer regelmatig voor dus het is altijd makkelijk om startkabels in je wagen te hebben liggen. Toch moet je hiermee opletten. Zeker in nieuwe auto’s kun je de technologie vrij snel beschadigen.

2. Lekke band

Dit spreekt eigenlijk voor zich. De bandenspanning hoeft maar iets te hoog of te laag te zijn en je hebt een grote kans op een lekke band. Veel moderne auto’s hebben echter geen standaard reservewiel meer in het voertuig liggen, maar een bus purschuim. Vaak zijn de gaten te groot om het op te kunnen vullen met schuim, dus moet de wegenwacht alsnog uitrukken. Een reservewiel in de auto is dus nooit een slecht idee.

3. Kapotte dynamo

Naast een accu zit er ook een dynamo in een auto. Deze levert elektrische energie, maar zorgt er ook voor dat de accu opgeladen blijft. De aandrijving van de dynamo of de dynamo zelf kan kapot gaan. In dat geval kunnen je lampen minder gaan werken, de ruitenwissers trager gaan. Vaak knippert er dan een rood acculampje op het dashboard.

4. Elektronische storing

Als er sprake is van een elektronische storing, kun je dit vaak merken in het vermogen van de motor. De motor trekt minder goed op, er knipperen verschillende soorten lampjes op het dashboard of de elektrische besturing van de deuren of de ramen werkt bijvoorbeeld niet meer. In zo’n geval kun je het beste naar de garage gaan of de wegenwacht bellen. Zelf aan de slag gaan is niet verstandig.

5. Auto ontgrendelt niet

Veel sloten van auto’s tegenwoordig werken geheel of gedeeltelijk elektrisch; niet meer helemaal mechanisch. Dit heeft zeker voordelen. Je kunt bijvoorbeeld het voertuig op afstand ontgrendelen. Maar er zitten ook nadelen aan. Als je sleutel of de auto zonder stroom zit, kom je er vaak niet meer in. Zorg daarom altijd voor reservebatterijen voor de afstandsbediening. Als de accu van de auto echt leeg is, blokkeren de deuren en zul je altijd de wegenwacht moeten bellen.

6. Startmotor defect

Als je de contactsleutel in het slot omdraait, zet je de startmotor in werking. De startmotor zorgt er op zijn beurt dan weer voor dat de motor start. Naast accuproblemen kan een defecte startmotor veel oorzaken hebben. Helaas kun je hier vaak niks aan doen.

7. Verkeerde brandstof getankt

Was het nou diesel of was het benzine? Een vergissing is snel gemaakt, zeker met alle nieuwe alternatieve brandstoffen die op bepaalde plaatsen te verkrijgen zijn. Toch kan dit grote gevolgen hebben, zelfs als je er maar een paar kilometer mee rijdt. Je kunt het beste met de wegenwacht bellen. Zij hebben speciale auto’s om de verkeerde brandstof veilig en verantwoord af te voeren.

8. Kapotte lamp(en)

In principe kun je de lampen van de auto zelf vervangen. Je kunt lampjes kopen bij de garage, maar ook in sommige bouwmarkten. Het is goed om regelmatig te testen of de lampen het nog doen, maar voorkomen dat een lamp stuk gaat is zo goed als onbegonnen werk. Let wel op met moderne wagens. Vaak moet je dan eerst de auto demonteren om bij de lamp te komen. Dit kun je beter door een garage laten doen.

9. Defecte kabels en leidingen

Naast lampen, accu’s of een startmotor, kan ook een bepaalde kabel of leiding kapot gaan. Dit kan gebeuren en is ook lastig om te voorkomen.

10. Brandstofpomp kapot

De brandstofpomp zorgt ervoor dat de brandstof vanuit de tank naar de motor wordt gepompt. Als je ineens significant meer brandstof gaat gebruiken, kan dat duiden op een defecte brandstofpomp. Ook kan de motor dan over gaan slaan.

Overige mankementen in de vakantiemaanden

In de vakantiemaanden zien we nog andere vormen van autopech die regelmatig voorkomen. Zo zijn er jaarlijks weer veel kapotte koppelingsplaten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door veel rijden (op een verkeerde manier) in de bergen. Door het vele rijden in de bergen kunnen ook de remmen aan werking inleveren. Daarnaast zijn er veel problemen met de roet- en brandstoffilters. Dit komt vaak door het ineens veel lange afstanden rijden.

Autoverzekering bij pechhulp

Bij het afsluiten van de autoverzekering kun je kiezen voor de optie ‘pechhulp’. Er zijn namelijk een aantal verzekeringsmaatschappijen die dit als extra dekking hebben. Maandelijks kost dit zo’n € 5,-. Vaak kun je hierbij ook nog kiezen of je de pechhulp in Nederland of in heel Europa wil. Tenslotte kun je nog een losse dekking voor pechhulp kiezen bij je reisverzekering. Dan ben je alleen buiten Nederland verzekerd.