Gezinsregeling auto: tweede gezinsauto voordelig verzekeren

gezinsregeling tweede gezinsauto

Een tweede (2e) gezinsauto verzekeren, doe je het voordeligst via een zogeheten gezinsautoregeling. Dat is een uitzonderlijke regeling die door veel verzekeraars wordt gehanteerd, waarbij een 2e auto exact dezelfde korting krijgt als de 1e. De tweede auto lift zodoende mee op de no-claimkorting van de eerste auto, ongeacht het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd voor deze tweede gezinsauto.

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Kan ik gebruikmaken van een gezinsregeling?

Of jij gebruik kunt maken van een gezinsregeling is afhankelijk van jouw autoverzekeraar. Voordelige gezinsregelingen worden namelijk niet door elke verzekeringsmaatschappij aangeboden. Bij GoedkopeAutoverzekering.nl hebben we hier absoluut mogelijkheden voor. Het is dan echter wél van cruciaal belang om beide auto’s bij dezelfde autoverzekeraar onder te brengen.

Wil jij niet één, maar twee auto’s verzekeren? Zoek jij een autoverzekeraar met een gunstige gezinsregeling voor een tweetal personenauto’s? Neem dan bij voorkeur telefonisch contact op via 073-5430830 of e-mail de autogegevens van beide auto’s naar info@goedkopeautoverzekering.nl. Wij kunnen dan voor jou uitzoeken bij welke maatschappij beide auto’s het gunstigst kunnen worden ondergebracht.

In overleg met de verzekeraar in kwestie kunnen soms zelfs motorfietsen en particuliere bestelauto’s worden meegenomen in een gezinsreling. Soms zelfs ook derde, vierde en vijfde gezinsvoertuigen. Als tussenpersoon kan GoedkopeAutoverzekering.nl hier als geen ander in bemiddelen.

Verschillende vormen van tweede gezinsautoregeling…

Houd er rekening mee dat niet elke gezinsregeling hetzelfde is. Sommige autoverzekeraars hanteren überhaupt geen gezinsregelingen c.q. tweede autoregelingen. In dat geval kom je uitsluitend gunstig uit de bus indien je reeds twee ‘pakketjes’ met schadevrije jaren hebt opgebouwd. Er zijn echter ook regelingen waarbij je onderaan de streep een gigantische premiekorting ontvangt.

De voordeligst mogelijke vorm van de tweede autoregeling is doorgaans de ‘zuivere gezinsregeling’. Hiermee ontvangt de tweede auto exact dezelfde premiekorting als de eerste auto, berekend op basis van het aantal zuivere schadevrije jaren dat op de eerste auto wordt ingezet. Dus heb jij (relatief) veel schadevrije jaren opgebouwd, dan is dit jouw allerbeste optie. Helaas wordt deze regeling nog slechts door een handjevol verzekeraars aangeboden.

Door de jaren heen is het steeds gebruikelijker geworden dat een tweede gezinsauto nog slechts een déél van de oorspronkelijke korting bedingt. Vaak kun je kiezen voor óf 10% extra premiekorting op beide auto’s, óf een drietal of viertal extra kortingstreden op de bonus-malusladder. Welk van beide opties voor jou het voordeligst uitpakt, is wederom afhankelijk van jouw schadevrije jaren.

Kortom: Er bestaan verschillende (vormen van) gezinsregelingen, dus niet iedere gezinsregeling is hetzelfde. Bij GoedkopeAutoverzekering.nl kunnen we aan de hand van enkele factoren precies nagaan waar jouw voertuigen het goedkoopst kunnen worden verzekerd.

Kinderen uitgesloten op tweede gezinsautoregeling

Let op: Kinderen zijn op een ‘tweedegezinsautoregeling’ nagenoeg altijd uitgesloten van dekking. Dus het heeft geen zin om de auto van jouw kind in jouw pakket onder te brengen. En het is dan ook niet zo dat de auto van jouw zoon of dochter goedkoop kan worden verzekerd middels een gezinsregeling. Autoverzekeringspremies voor jongeren zijn simpelweg buitensporig duur. Er bestaan helaas geen omwegen of uitwijkmogelijkheden om de premietoeslag voor jeugdige bestuurders onder de 24-jarige leeftijd te omzeilen. Óók een gezinsregeling is hiervoor niet bedoeld. Daarnaast gelden doorgaans de volgende voorwaarden voor 2e-gezinsautoregelingen:

  • Veel autoverzekeraars hanteren een maximale cataloguswaarde voor de te verzekeren tweede gezinsauto. Dit maximumbedrag verschilt per verzekeringsmaatschappij, maar ligt doorgaans rond de EUR 40.000,-.
  • Bij veruit de meeste verzekeraars is de gezinsregeling expliciet bedoeld voor officieel samenwonende levenspartners. Thuiswonende kinderen worden dan uitgesloten van dekking op basis van een minimumleeftijd van 22 of 24 jaar.
  • Bij enkele partijen mag je de afgelopen 2, 3, 4 óf 5 jaren géén schuldschades hebben gereden om gebruik te kunnen maken van een tweede gezinsautoregeling.
  • De tweede auto mag doorgaans géén oldtimer of youngtimer zijn. 

Moet je 2 auto’s op 1 naam verzekeren?

Hoewel niet iedere verzekeraar 2e gezinsautoregelingen aanbiedt, kun je bij ons wél goedkoop een 2e auto verzekeren. Het voordeel hiervan zit hem in het feit dat de additionele 2e auto een hoge no-claimkorting krijgt. De exacte hoogte van deze korting wordt in het gunstigste geval gelijkgetrokken met die van de oorspronkelijke 1e auto.

Dus, stel je hebt 60% no-claimkorting op je eerste auto, dan krijgt de tweede dat ook. Zónder dat daar aanvullende schadevrije jaren tegenover hoeven te staan. Zou er daarentegen géén sprake zijn geweest van een tweedegezinsautoregeling, dan zou de tweede auto op 0% premiekorting zijn begonnen, hetgeen zou hebben geleid tot een ruim twee keer zo hoge autopremie!

Verdeling schadevrije jaren

Om zulke onnodig hoge autopremies te voorkomen, is het doorgaans wel noodzakelijk om beide auto’s op één en dezelfde naam te verzekeren. Het gaat bij gezinsregelingen immers om het koppelen van twee autoverzekeringen binnen één en dezelfde pakketpolis. Dankzij deze koppeling kunnen beide autoverzekeringen van dezelfde (hoeveelheid) no-claimkorting profiteren.

Dus om een gunstige gezinsregeling mogelijk te maken, is het vaak nodig om beide voertuigen op 1 naam te verzekeren. Deze constructie is overigens óók toegestaan voor een tweetal auto’s dat in het bezit is van levenspartners die beide op hetzelfde woonadres ingeschreven staan. Elk van beide partners is hoofdbestuurder van één van beide auto’s… En één van beide partners is verzekeringnemer en polishouder voor beide auto’s. Bij het afsluiten van de verzekering kun je per voertuig een hoofdbestuurder opgeven, maar uitsluitend degene die de autoverzekeringen op naam heeft staan, bouwt schadevrije jaren op.

In principe maakt het niet uit dat beide gezinsauto’s op dezelfde naam zijn verzekerd. Echter moet je wel een autoverzekering op naam hebben staan om schadevrije jaren te kunnen opbouwen. Desgewenst kan de verzekeringnemer de opgebouwde jaren (van auto #2) op een later moment overdragen aan de niet-verzekeringnemer middels een zogenoemde afstandsverklaring.

Voorwaarden gezinsregeling en invloed schadevrije jaren

Een aantrekkelijke gezinsautoregeling is niet altijd mogelijk. Niet bij iedere verzekeraar, niet voor elk voertuigtype en niet voor elke verzekeringnemer. Vooral leeftijd en schadeverleden spelen veelal een belangrijke rol.

Sowieso hanteert elke verzekeraar zijn eigen eisen. Een veelvoorkomende eis is de leeftijdgrens van 24 jaar. Dus indien je jonger bent dan 24 kun je doorgaans nog geen gebruik maken van een gezinsregeling. Dit is extra nadelig voor jonge gezinnen met een 2e auto, aangezien zij toch al met een jongerentoeslag op de autopremie te kampen hebben.

Verder mag je het afgelopen jaar doorgaans geen schuldschade hebben gereden. Tot slot heb je meestal een minimum aantal schadevrije jaren nodig; meestal één. Zonder schadevrije jaren is er immers geen korting om te kunnen delen. Beide voertuigen beginnen dan op nul met opbouwen.

Nieuwe autoverzekering omzetten voor 2e gezinsauto

Een 2e gezinsauto verzekeren, is voor de doorsnee consument het optimale moment om de motorrijtuigverzekeringen eens grondig onder de loep te nemen en/of te herzien. Nu valt namelijk extra veel voordeel te bedingen!

Maar al te vaak wordt ná de aanvankelijke afsluiting jarenlang niet meer fundamenteel naar de verzekering van een auto gekeken. Door te informeren naar aantrekkelijke gezinsautoregelingen kun je zéér voordelig nieuwe autoverzekeringen afsluiten voor beide wagens.

Dankzij de 2e autoregeling krijgen beide voertuigen dezelfde hoeveelheid no-claimkorting c.q. gezinskorting. Wel moeten er schadevrije jaren beschikbaar zijn die uiteindelijk bij één enkele autoverzekeraar worden gebruikt. Dit zodat de gezinskorting daadwerkelijk kan worden toegepast en gedeeld.

Al met al kan een gunstige gezinsregeling op zichzelf een doorslaggevende factor zijn om over te stappen van de ene naar de andere autoverzekeraar.

Gunstige gezinsregeling auto: tot slot…

Steeds meer mensen willen twee auto’s op één naam verzekeren… Bijvoorbeeld omdat men een klein boodschappenautootje náást de ruimere gezinsauto aanschaft… Omdat men ’s weekends knutselt aan een hobby-auto… Of omdat men op mooie dagen graag met een motorfiets rondrijdt. In zulke gevallen kan een tweede voertuigregeling zéér gunstig uitpakken, aangezien je hiermee fikse premiekortingen kunt bedingen; zelfs zónder een tweede pakketje schadevrije jaren.

Is jouw eerste auto reeds ondergebracht bij een verzekeraar met een gunstige gezinsregeling? Dan kan doorgaans eenvoudigweg ook jouw tweede auto aan de pakketpolis worden toegevoegd. Dus mét een directe premiekorting.

Wil jij meer informatie over tweede gezinsautoregelingen van specifieke verzekeraars? Neem dan direct contact op met GoedkopeAutoverzekering.nl!

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.