bonus-malusladder voor beginnend bestuurders

Hoe werkt een bonus-malusladder voor beginnende bestuurders? Starters krijgen in ieder geval minder aanvangskorting bij een autoverzekering omdat zij nog geen schadevrije jaren hebben opgebouwd en nog geen aanspraak kunnen maken op no-claimkorting. Maar hoe kunnen deze startende bestuurders hun auto tóch goedkoop verzekeren? Profiteer van de werking van het bonus-malussysteem, hetgeen sterk verschilt per autoverzekeraar.

Ontdek de verzekeringsmaatschappijen die zich richten op jeugdige bestuurders die niet eerder een autoverzekering op naam hebben gehad. En die bonus-malusladders hanteren waarvan de treden gunstig uitpakken voor beginnende bestuurders…

Premie eerste autoverzekering

Uitleg over de rol en invloed van de bonus-malusladder

De termen ‘bonus’ en ‘malus’ zeggen wat over de korting die je krijgt op de autoverzekering. Zo krijgen mensen met veel schadevrije jaren een hogere no-claimkorting omdat zij ‘in de plus staan’ en daarvoor een bonus toegekend krijgen. Dat is de beloning die de verzekeraar geeft voor schadevrij rijden. Als starter heb je die korting niet (of véél minder). Zonder een positief chauffeursverleden is het dus moeilijker om goedkoop een auto te verzekeren. Gelukkig zegt korting niet alles, want het draait uiteindelijk om de netto maandpremie die je zult moeten gaan betalen.

Overigens pakt rijervaring niet per definitie gunstig uit. Want heb je door de jaren heen één of meerdere schades gereden, dan kun je zélfs ‘in de min staan’ waarvoor een ‘malus’ wordt toegekend. Dit resulteert in een malusregistratie, een fikste premietoeslag én een beperkte keuze qua autoverzekeraars als je ooit wilt overstappen. Positieve en negatieve schadevrije jaren bouw je als verzekeringsnemer op jouw naam op. Ze staan vast en worden door alle verzekeraars gelijk behandeld. De manier waarop schadevrije jaren tot een bepaalde premiekorting of premietoeslag worden verwerkt, verschilt echter wél per verzekeraar.

Hoe goed positieve schadevrije jaren of hoe slecht negatieve schadevrije jaren uitpakken, is afhankelijk van de bonus-malusladder van de betreffende verzekeraar. De verzekeraar bepaalt uit hoeveel treden de bonus-malusladder bestaat, op welke trede jij wordt ingeschaald, en hoe snel je opklimt of terugvalt als je schade claimt.

Verzekering beginnend bestuurder: bonus of malus?

Slimmer dan kijken naar korting, is autoverzekeringen vergelijken op premie. Dat doe je door een berekening te maken op basis van het kenteken en jouw eigen gegevens. Je krijgt dan een top 5 te zien van de goedkoopste aanbieders voor starters. Kijk vooral naar de premie en niet naar de bonus-maluskorting. Het gaat tenslotte om wat je moet betalen, niet om hoeveel korting je krijgt. Het beste is een lage premie ondanks weinig no-claimkorting. Want dan is er nog volop ruimte voor groei (lees: stijging op de bonus-malusladder).

Beginnende bestuurder: auto op naam ouders?

Om te besparen op de kosten van de verzekering wil een beginnend bestuurder soms de ouders inschakelen. Deze moeten dan de autoverzekering op naam zetten. We raden streng af dit te doen omdat het niet is toegestaan. Als eigenaar en kentekenhouder van de auto, moet je op eigen naam verzekeren. Natuurlijk heb je te maken met een lage bonus-maluskorting als beginnend bestuurder. Maar door goed te vergelijken, kan je auto toch betaalbaar worden verzekerd.

Wil jij profiteren van een lage autoverzekeringspremie ondanks een belabberde inschaling op de bonus-malusladder door ontoereikende schadevrije jaren? Trek dan desnoods een kwartiertje extra uit om autoverzekeraars grondig te vergelijken.