Autoverzekering rijschool: goede én goedkope leswagenverzekering!

Voor rijschoolhouders en zelfstandig rijinstructeurs is het extra belangrijk dat een zakelijke auto optimaal wordt verzekerd. Als het aankomt op je ‘heilige melkkoe’ wil je immers niet bezuinigen op de verzekeringsvoorwaarden van de leswagenverzekering, maar wél op de periodieke premiekosten. Het gaat hier immers om de essentie van jouw inkomstenbron en verdienmodel! Hieronder kun je per dekkingsvorm de maandelijkse verzekeringspremie van jouw leswagen berekenen.

Daarnaast geven we je enkele tips omtrent waarop je moet letten bij het afsluiten van een leswagenverzekering…

Speciale leswagenverzekeringen

Voor verzekeringsmaatschappijen is een leswagen een speciale auto-categorie . Onder ‘reguliere’ autoverzekeringsvoorwaarden is lesgeven namelijk uitgesloten van dekking en dus NIET verzekerd. Alleen al om die reden heb je een speciale verzekering voor lesauto’s nodig.

Op het polisblad van deze speciale leswagenverzekering staat dat autorijles geven, ‘afwijkend van normaal’ verzekerd is. Het is immers zo dat er leerlingen zónder rijbewijs achter het stuur van jouw auto plaatsnemen die in elke andere situatie géén auto mogen besturen.

Uitsluitend met een speciale lesautoverzekering is dit uitzonderlijke fenomeen wél meeverzekerd.

Leswagenverzekering: voorwaarden

Je kunt als rijschoolhouder zélf online de kosten voor een lesautoverzekering berekenen en deze ook direct via internet afsluiten. De voorwaarden van een leswagenverzekering voor rijscholen en rijinstructeurs zijn tegenwoordig héél erg goed; en dat is belangrijk…

Een goed voorbeeld hiervan is keuzevrijheid bij schade. Dit komt steeds minder voor doordat consumenten steeds meer gestuurd worden door verzekeraars bij het laten repareren van schade. Met deze vrije herstelkeuze kun je schade bij élke garage vergoed krijgen.

En deze vrije hersteloptie kan ervoor zorgen dat autoschade snel en kundig wordt hersteld, waardoor jouw leswagen weer gauw de weg op kan.

Privé-auto als leswagen verzekeren

Veel beginnende rijinstructeurs ruilen hun privéauto in voor een speciaal lesvoertuig. Een andere optie is om in je eigen auto een dubbele bediening te laten installeren. Dat kan extra gunstig zijn indien je schadevrije jaren hebt opgebouwd. Je kunt schadevrije jaren namelijk meenemen van je oude personenautoverzekering naar je nieuwe leswagenverzekering.

Deze nieuwe verzekering is héél erg belangrijk. Als je jouw eigen privé-auto als lesvoertuig gaat gebruiken, heb je namelijk evengoed een speciale lesautoverzekering nodig. Alleen dán ben je afwijkend van normaal verzekerd, dus óók voor rijleerlingen die in principe (nog) niet over rijbevoegdheid beschikken. (bron)

Als er geen speciale leswagenverzekering is afgesloten, is er immers geen sprake van dekking bij schade die ontstaat tijdens het verlenen van rijles oftewel rijinstructie.

Voor welke dekking kies je?

Een lesauto kun je alléén zakelijk verzekeren. Zoals bij elke auto het geval is, is ook voor leswagens alleen de ‘kale’ WA-verzekering verplicht. In dat geval ben je verzekerd voor schades die jij anderen toebrengt, maar niet voor eigen schade die ontstaat door jouw schuld.

Je kunt desgewenst kiezen voor een uitgebreidere WA-verzekering met aanvullende dekking: beperkt casco (WA+) of volledig casco (allrisk). Het is echter belangrijk om te beseffen dat je als rijschoolhouder en/of rijinstructeur financieel afhankelijk bent van jouw leswagen(s). De staat van jouw lesvoertuig bepaalt als het ware je inkomen.

Als je je auto met enkel een WA-dekking verzekert, bestaat echter de kans dat je ineens fikse schadeherstelkosten uit eigen zak moet betalen, waardoor jouw rijschool in de financiële problemen komt. Een WA-verzekering kán toereikend zijn, zo ook voor leswagens. Maar zorg er dan wel voor dat je een financiële buffer achter de hand hebt die kan dienstdoen zodra jouw leswagen onvoorzien buiten gebruik raakt.

De risico’s van verkeersdeelname zijn sowieso onmogelijk in te schatten, maar dat geldt des te meer als jouw leswagen wordt bestuurd door een onervaren en/of gespannen rijleerling.

Schadeverzekering voor inzittenden & verkeersrechtsbijstand: nodig of niet?

Om een leerling rijexamen te laten doen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), heb je een schadeverzekering voor inzittenden (SVI) nodig. Tenminste, dit wordt min of meer verplicht gesteld door het CBR. Deze aanvullende verzekering dekt letselschade voor álle inzittenden: van de bestuurder én passagiers, tot €1.000.000,- per gebeurtenis.

Het grote voordeel van deze aanvullende dekking is dat er uitgekeerd wordt, ongeacht de schuld of onschuld van de bestuurder in kwestie. De schuldvraag is dus min of meer irrelevant voor schadedekking en schade-uitkering. Want let wel: juridisch gezien, ben jij als rijinstructeur de bestuurder van de auto. Dus als een besturende leerling schade maakt, ben jij als instructeur aansprakelijk.

Daarnaast kan het raadzaam zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Als er schade optreedt, heb je recht op juridische hulp. Zéker als er rijinstructie in het spel is, wil de vraag naar aansprakelijkheid namelijk nog weleens opspelen. Verzekeringstechnisch kan dat lastig zijn en het is fijn als je hierbij juridische ondersteuning kunt inwilligen.

Kosten + korting leswagenverzekering

Als zelfstandig instructeur met een rijschool heb je onkosten te over. Het is dan ook altijd fijn om te kunnen besparen op de autoverzekeringspremie. Deze premie wordt sterk beïnvloed door het aantal schadevrije jaren dat je door de jaren heen hebt opgebouwd.

Schadevrije jaren bouw je per autoverzekering op. En je komt ermee in aanmerking voor een goedkopere leswagenverzekering. Als je huidige autoverzekering wordt opgezegd, kun je jouw schadevrije jaren (en daarmee je no-claimkorting) meenemen naar je nieuwe leswagenverzekering.

Als er reeds een autoverzekeringspolis actief is waarop jouw huidige schadevrije jaren in gebruik zijn, is het overigens niet mogelijk om korting op de nieuwe leswagenverzekering te bedingen. Schadevrije jaren kunnen namelijk maar op één enkele polis worden ingezet.

Twijfel je over de verzekeringsmogelijkheden van jouw leswagen? Informeer dan gerust naar onze leswagenverzekeringen bij onze verzekeringsexperts of vraag hieronder een offerte op voor jouw ideale leswagenverzekering!


Offerte lesautoverzekering opvragen met 100% Acceptatie

Vraag vrijblijvend een offerte op om jouw lesauto te verzekeren

    Jouw geslacht

    Betalingstermijnen