Het vrijwaren van een auto geschiedt bij verkoop. Maar al te vaak komt er een nieuwe auto voor terug. Wil jij de allergoedkoopste autoverzekering voor jouw volgende auto afsluiten? Noteer dan het kenteken op het nummerbord hieronder om de voordeligste autoverzekeraars te vergelijken!
Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…En vind direct een goedkopere autoverzekering!
Ben je jouw vrijwaringsbewijs kwijt, dan zul je een vervangend bewijs van vrijwaring moeten aanvragen. Met een vrijwaringsbewijs kun je namelijk aantonen dat jij niet langer eigenaar van een bepaalde auto bent. Het is vervelend je bewijs van vrijwaring kwijt te zijn. Bij het opzeggen van je autoverzekering komt dit namelijk héél goed van pas. Sterker nog: het is vereist om je autoverzekering te kunnen stopzetten. Maar wat nou als je jouw vrijwaringsdocument bent kwijtgeraakt? Talloze mensen zoeken op:
- RDW vrijwaringsbewijs auto kwijt
- Vrijwaring auto kwijtgeraakt / verloren
- Nieuw exemplaar opvragen / aanvragen
Download bij verlies van jouw vrijwaringsbewijs online een vervangend document: een registerinzage oftewel registeroverzicht. Met dit digitale bestand heb je een verkoopbewijs waarmee jouw autoverzekering alsnog kan worden opgezegd…
- Wat is een vrijwaringsbewijs?
- RDW vrijwaringsbewijs kwijt? Wat nu?
- Alternatief downloaden voor opzeggen verzekering
- Oplossing voor als je vrijwaringsbewijs kwijt is
- Kenteken overschrijven en nieuwe auto verzekeren
Wat is een vrijwaringsbewijs?
Na het verkopen van je auto volgt het vrijwaren… Een vrijwaringsbewijs is een officieel document waarmee je kunt aantonen dat je vanaf moment X niet langer eigenaar van een bepaalde auto bent. Je krijgt deze vrijwaring in handen zodra je de betreffende wagen verkoopt en op naam van de koper laat overschrijven.
De koper ontvangt het vrijwaringsbewijs tijdens de tenaamstelling van een auto bij een RDW-erkend autobedrijf of kentekenloket (in de vorm van RDW-balie of binnen postkantoor, supermarkt, boekhandel e.a.). Direct voorafgaand aan de overdracht van de verkochte c.q. aangekochte auto wordt het bewijs van vrijwaring dóór de koper overhandigd áán de verkoper.
Met het vrijwaringsbewijs kun jij als verkoper hardmaken dat je vanaf het moment van overschrijving en tenaamstelling niet meer verantwoordelijk bent voor de voertuiggebonden wetsverplichtingen: WA-autoverzekeringsplicht, motorrijtuigenbelasting, APK-plicht en eventuele verkeersboetes… Maar óók dat jij niet langer de auto-eigenaar, kentekenhouder of verzekeringsnemer bent als er schade wordt gereden.
Dankzij een vrijwaringsbewijs word je letterlijk gevrijwaard. Je hebt bewijs in handen waaruit blijkt dat het eigendom en de aansprakelijkheid van de auto in kwestie niet langer jouw pakkie-an zijn. Overigens heb je óók (een kopie van) het vrijwaringsbewijs nodig om de autoverzekering van een verkochte en gevrijwaarde auto te kunnen opzeggen. Binnen twee weken, zónder opzegtermijn!
RDW vrijwaringsbewijs kwijt? Wat nu?
Vrijwaring vindt feitelijk plaats bij RDW-erkende vakgarages en kentekenloketten, o.a. aanwezig bij PostNL-punten en postkantoren. Als oud-eigenaar krijg je het vrijwaringsbewijs in handen voordat je jouw voormalige auto meegeeft aan de kopende partij. Het is een belangrijk document. Op het vrijwaringsbewijs staat namelijk pér wanneer je geen kentekenhouder meer bent. Vanaf die datum heb je geen verzekeringsplicht meer. Ook de wegenbelasting stopt vanaf dat moment.
Maar hoe kun je een autoverzekering opzeggen zónder verkoopbewijs? Als je het vrijwaringsbewijs kwijt bent, zal een verzekeraar niet zomaar je verzekering opzeggen. Je maatschappij wil namelijk een bewijs van verkoop. De Rijksdienst Wegverkeer (RDW) verstrekt je namelijk maar één keer een vrijwaring. Een nieuw exemplaar opvragen, is daarom niet mogelijk. Lees verder om te zien wat wel kan, namelijk een rechtsgeldig alternatief aanvragen. Dit kan online. Je krijgt dan een PDF-bestand waarop je voertuigverleden vermeld staat. Van de afgelopen negen jaar zie je dan wélk voertuig, gedurende wélke periode op jouw naam stond.
Een alternatief voor de vrijwaring is even bruikbaar voor de opzegging van een autoverzekering als een origineel vrijwaringsbewijs. Dus óók met een kopie van het vrijwaringsdocument zeg je jouw autoverzekering gemakkelijk op.
Alternatief downloaden voor opzeggen autoverzekering
Ben je het bewijs van vrijwaring kwijt (kwijtgeraakt c.q. verloren)? Geen paniek! Bij het RDW kun je namelijk een overzichtje opvragen van alle kentekens die op jouw naam staan of hebben gestaan. Dit overzicht wordt door veruit de meeste autoverzekeraars geaccepteerd voor stopzetting van jouw autoverzekering ná autoverkoop. De oplossing voor verlies van een vrijwaringsbewijs is dus simpel…
Vraag online een registeroverzicht aan! Je krijgt dan digitaal PDF-bestand. Daarop staan ALLE motorrijtuigen die je de afgelopen negen jaar op naam had staan. Per auto staat de periode van bezit vermeld. Je verzekeraar accepteert de registerinzage daarom als officieel verkoopbewijs. Hierop is exact te zien wanneer je welk voertuig op naam had staan. Een geldig alternatief voor het vrijwaringsbewijs aanvragen, kost 4,50 euro. Het enige wat je nodig hebt, is een DigiD.
Het registeroverzicht e-mail je naar jouw autoverzekeraar vóór het opzeggen van je huidige lopende autoverzekeringspolis.
Oplossing als jouw vrijwaringsbewijs kwijt is…
Jammer genoeg wordt een officieel vrijwaringsbewijs slechts één keer afgegeven. Ben je de vrijwaring kwijt, dan valt er dus geen nieuw exemplaar aan te vragen. Gebruik de registerinzage van de RDW om een geldig alternatief op te vragen. Ga naar het kopje ‘voertuigen tot negen jaar terug inzien’. Het downloaden kost slechts 4,50 euro, maar let op: zonder DigiD gaat dit helaas niet lukken. Dit heeft te maken met privacywetgeving. Want alléén de kentekenhouder mag zijn of haar eigen gegevens online opvragen.
Dus uitsluitend de kentekenhouder van een auto kan een alternatief voor de vrijwaring downloaden voor de wagen in kwestie. Dit om misbruik en fraude te voorkomen.
Kenteken overschrijven & nieuwe auto verzekeren
Koop je ná het vrijwaren een nieuwe auto? Dan is het nodig het kenteken over te schrijven. Vervolgens geef je het vrijwaringsbewijs af aan de verkopende partij. Na het op naam zetten, is het overigens verstandig je aangekochte auto direct te verzekeren. Zodoende voorkom je boetes en problemen bij schade.
Via internet kun je eenvoudig een autoverzekering afsluiten. Je krijgt dan direct een bevestiging per e-mail. Later volgt de polis en groene kaart per post of mail.