Wat een autoverzekering per maand kost hangt van je leeftijd af. Tieners van 18 en 19 jaar veel betalen fors meer dan volwassen bestuurders. Hoeveel is dat premieverschil bij een WA verzekering? Aan de hand van uitleg en een voorbeeld krijg je inzicht in de kosten van een autoverzekering. Bekijk hoe de premie opgebouwd is en wat je kan doen om minder te betalen.

Autoverzekeringen vergelijken

De kosten van de autoverzekering voor een 18 jarige

Tieners die een auto op het oog hebben maken doen er goed een kostenplaatje te maken. Sommige zullen schrikken als ze zien wat de autoverzekering per maand kost. Onderstaand voorbeeld laat zien dat zelfs de goedkoopste aanbieders voor tieners duur zijn. Ondanks dat het verschil tussen de nummer 1 en 5 dertig euro per maand is. Bestuurders jonger dan 24 jaar betalen dus fors meer premie, zie figuur 1.

Hoe zit voor oudere bestuurders? En wat als je uitgebreider verzekerd wilt zijn dan alleen WA?

Als 18 of 19 jarige ben je zelfs na een goede vergelijking nog vrij duur uit.

invloed leeftijd op premie
Figuur 1: Invloed leeftijd op premie jongeren verschilt sterk per verzekeraar.

Vuistregel is handig voor inschatten kosten uitgebreide verzekering

Het prijsverschil tussen een standaard WA verzekering en beperkt casco dekking (WA +) is klein. Vaak kost een beperkt casco autoverzekering per maand 3 tot 15 euro meer. De echte prijsstijging komt pas wanneer je de auto all risk gaat verzekeren. Dat heet ook wel WA volledig casco dekking. Hoeveel kost de autoverzekering dan? Vuistregel is dat all risk twee keer zo duur is als beperkt casco. Vergelijk online aanbieders om de exacte prijs verschillen te ontdekken.

Met de vuistregel bereken je makkelijk de meerprijs van een all risk dekking.

WA verzekering: kosten per maand online vergelijken

Wat een WA verzekering per maand kost verschilt per geval. Maak een online vergelijking om te zien op welke premie jouw auto uit zou komen. Het maken van een berekening is snel gedaan. Wat een autoverzekering per maand kost hangt sterk af van je leeftijd, maar ook de regio waar je woont telt mee. Zo liggen de kosten voor de WA verzekering in de Randstad hoger dan in een dorp. Ouder worden heeft een voordeel, want je gaat dan minder betalen voor de autoverzekering.

Naast leeftijd speelt de regio waar je in woont een grote rol voor de premie.

Ouder worden betekent een nieuwe premie berekening maken

Met het ouder worden dalen de kosten voor je WA verzekering. Als je van 18 naar 19 jaar gaat loont het over te stappen. Dat komt omdat op iedere leeftijd een andere aanbieder het meest voordelig is. Later worden de stappen steeds kleiner. Kom online te weten wat een autoverzekering per maand voor jou kost. Maak een premie berekening en bekijk de verschillen. Na een jaar is je polis opzegbaar en kun je overstappen naar een andere, goedkopere aanbieder.

Voor de goedkoopste premie is het voor jongeren nodig ieder jaar over te stappen.

Samenvatting en conclusie verband leeftijd en kosten verzekering

Hoeveel invloed de leeftijd heeft op de premie verschilt per aanbieder. Opvallend bij bovenstaande test is dat een verzekeraar als De Goudse een vaste premie hanteert. Of je nu 18, 19 of 24 jaar oud bent, je betaalt hetzelfde bedrag. Verder valt op dat aanbieders als Klaverblad ruim twee keer zo duur zijn voor 18 jarige bestuurders. Pas wanneer de leeftijd van 24 is bereikt, dalen de premies sterk. Vanaf all risk ben je praktisch het dubbele kwijt ten opzichte van een WA beperkt casco dekking.