Wat kost een autoverzekering per maand, dus hoeveel betalen?

vrouw die de kosten van een autoverzekering bijeen spaart

Wil jij direct weten wat het maandelijks kost om jouw auto te verzekeren? Vul dan hieronder direct jouw kenteken in!

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Deze vraag horen wij bij GoedkopeAutoverzekering.nl héél vaak voorbijkomen: Wat kost een autoverzekering precies? Wat een autoverzekering per maand kost, hangt o.a. van je leeftijd af. Tieners van 18 en 19 jaar betalen fors meer dan volwassen bestuurders. Hoeveel is dat premieverschil bij een WA verzekering? Aan de hand van uitleg en een voorbeeld krijg je inzicht in de kosten van een autoverzekering. Bekijk hoe de premie opgebouwd is en wat je kan doen om minder te betalen

De kosten van de autoverzekering voor een 18-jarige

Tieners die een auto op het oog hebben, doen er goed aan vooraf een kostenindicatie te maken. Sommige zullen schrikken als ze zien wat de autoverzekering per maand kost. Onderstaand voorbeeld laat zien dat zelfs de goedkoopste autoverzekeringsaanbieders duur uitpakken voor tieners… Ondanks dat het verschil tussen de nummer één en de nummer vijf maar liefst 30 euro per maand is. Bestuurders jonger dan 24 jaar betalen hoe dan ook fors meer premie, zie figuur 1. Maar hoe zit dit voor oudere, meer ervaren autobestuurders? En wat als je uitgebreider verzekerd wilt zijn dan enkel WA? Lees hieronder meer…

invloed leeftijd op premie

Figuur 1: De invloed van de bestuurdersleeftijd op autoverzekeringspremies voor jongeren verschilt sterk per verzekeraar. Als 18- of 19-jarige ben je zélfs na een grondige marktanalyse en zorgvuldige vergelijkingen opvallend duur uit.

Vuistregel is handig voor inschatten kosten uitgebreide verzekering

Het prijsverschil tussen een kale WA-verzekering en beperkte cascodekking (WA+) is relatief klein. Vaak kost een beperkt casco-autoverzekering per maand 3 tot 15 euro méér dan loutere WA-dekking. De echte prijsstijging komt pas wanneer je jouw auto allrisk verzekert. Dit type autoverzekering staat ook wel bekend als ‘WA volledig casco’. Hoeveel kost jouw autoverzekering in dat geval?

Een vuistregel is dat allrisk twee keer zo duur is als beperkt casco. Een gemakkelijke manier om de meerprijs van allrisk dekking te berekenen, maar let wel: deze richtlijn is niet bepaald accuraat, aangezien ieders verzekeringssituatie anders is. Vergelijk online aanbieders via onze geautomatiseerde vergelijkingsmodule om zodoende de exacte onderlinge prijsverschillen in kaart te brengen.

Voor nauwkeurige vergelijkingsresultaten kun je dus terecht bij de internetvergelijker voor autoverzekeringen van GoedkopeAutoverzekering.nl. Daarbij kun je zélf de keuze maken uit wettelijke aansprakelijkheid (WA), beperkt casco (BC), ook wel WA PLUS (WA+) genoemd óf volledig casco (VC), ook wel allrisk (AR) genoemd!

Kosten autoverzekering: verschillende premiefactoren

Wat een autoverzekering per maand kost, verschilt zeer sterk per situatie. Maak een online vergelijking om te zien op welke maandpremie jouw autoverzekering zou uitkomen. Het maken van een premieberekening is in een mum van tijd gedaan. Houd in ieder geval rekening met de volgende componenten en omstandigheden die van invloed zijn op jouw maandelijkse autopremie:

1. Dekking

Allereerst is de gekozen dekkingsgraad bepalend voor jouw maandelijkse premiekosten:

  • WA: dekt uitsluitend schade die jij toebrengt aan ánderen
  • Beperkt casco: dekt óók niet-verwijtbare schades aan de eigen auto
  • Allrisk: dekt zélfs schades aan jouw auto door eigen schuld  

2. Leeftijd

Wat een autoverzekering per maand kost, is daarnaast sterk afhankelijk van je leeftijd. Hoe jonger je bent, des te duurder de autoverzekering. Want jeugdige bestuurder worden door autoverzekeraars onder een speciaal risicoprofiel geschaard. Deze premietoeslag voor jongeren is overigens nóg hoger als zij een opvallend zware, snelle of felle auto proberen te verzekeren.

3. Schadeverleden

Naast jouw leeftijd en de door jou gekozen dekking is vooral ook jouw schadeverleden een bepalende factor voor jouw maandpremie. Elk jaar dat je op jouw naam een auto verzekert en géén schade claimt op je autoverzekering bouw je één schadevrij jaar op. Claim je wél een schade, dan val je plotsklaps vijf jaren terug. Pér claim!

Hoe meer schadeloos gereden jaren je hebt opgebouwd, des te meer no-claimkorting en des te goedkoper jouw maandpremie. Je kunt echter ook in de min komen te staan: minjaren, met een maluspositie tot gevolg. Het maximale aantal negatieve schadevrije jaren is -5 (minus vijf). Je ontvangt dan géén no-claimkorting op jouw basispremie, maar een fikse premietoeslag.

4. Woonplaats

Zelfs de regio waarin je woonachtig bent, telt mee voor de autoverzekeringspremie. Hoe drukker jouw woonomgeving, des te groter de kans op verkeersongevallen. Zodoende liggen de kosten voor de WA-verzekering in de dichtbevolkte randstad beduidend hoger dan in een afgelegen dorpje.

Verhuis je naar een andere wijk binnen één en hetzelfde dorp? Dan maakt dat doorgaans niet zoveel uit. Maar verhuis je van een Fries dorp naar hartje Amsterdam? Dan zou dit weleens een verdubbeling van je premie kunnen betekenen! Premies kunnen enkel door een verhuizing maar liefst tweeënhalf keer zo hoog of laag worden.

Jarig geweest of verhuisd? Nieuwe premieberekening!

Ben je jarig geweest? Elk jaartje dat je ouder wordt, kan premievoordeel opleveren. Heb je weer een jaar schadevrij gereden? Dan stijg je een trede op de bonus-malusladder. Onlangs verhuisd? dan zou ook dat zich kunnen vertalen naar een gunstigere premie! Vooral voor jongeren onder de 24 à 25 kan het uitermate voordelig uitpakken om jaarlijks van autoverzekeraar over te stappen.

Kortom: zodra er iets verandert aan jouw situatie qua woonlocatie, leeftijd of schadeloze jaren? Dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat jouw auto goedkoper kan worden verzekerd. Let wel: niet iedere verzekeraar laat dezelfde aspecten (even zwaar) meewegen. Voor iedere auto, iedere leeftijd en iedere woonplaats zal een andere aanbieder het voordeligst uitpakken. Dus vergelijk vooral ook méérdere autoverzekeraars onderling!

Voor de goedkoopste premie is het voor jongeren nodig ieder jaar over te stappen.

Wat kost een autoverzekering? Conclusie…

De kosten van een autoverzekering verschillen per verzekeraar, per auto en per verzekeringsnemer. Jongeren betalen sowieso meer, maar hoeveel invloed iemands leeftijd precies heeft op de premie verschilt per aanbieder. Sommige autoverzekeraars hanteren eenzelfde vaste jongerenpremie voor álle jeugdige bestuurders. Dus eenzelfde premie voor iemand van 18, 19, 20, 21, 22, 23 óf 24. Er zijn echter ook aanbieders die bijna twee keer zo veel rekenen voor 18-jarigen als voor 24-jarigen.

Hetzelfde geldt voor iemands woonplaats: sommige verzekeraars hanteren summiere premietoeslagen voor stedelingen, maar er zijn ook maatschappijen die buiten Friesland, Zeeland en/of Brabant niet eens auto’s onderbrengen. Wel hechten alle autoverzekeraars héél veel waarde aan schadevrij gereden jaren, aangezien dit veel prijsgeeft over iemands rijkunsten, claimgedrag en algehele risicoprofiel. Onderaan de streep geldt dat vergelijken loont. Dus blijf vergelijken! (bron)

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.