Wat kost een allrisk autoverzekering (dus met volledig casco dekking)?

man in auto die een allrisk autoverzekeirng heeft afgesloten

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gediplomeerd verzekeringsexpert Johan Kooijmans.

Wat kost een allrisk autoverzekering en zijn er goedkopere alternatieven? Bekijk hieronder het prijsverschil tussen het wel of niet allrisk verzekeren van een auto! Ontdek wat bij jou past… Vergelijk goedkope autoverzekeringen op beperkt én volledig cascobasis. Het is dan gemakkelijker te bepalen wélke verzekering je het best kunt afsluiten.

Een autoverzekering kiezen, is en blijft tot op zekere hoogte een gok: een sprong in het diepe. Immers weet je van tevoren niet of er schade komt en zo ja hoe vaak en hoe kostbaar…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Autoverzekering: wanneer wel of niet op allrisk?

Wanneer doe je er goed aan je auto allrisk oftewel all risk te verzekeren? Het is een persoonlijke risicoafweging. Laat allereerst jouw financiële situatie een rol spelen. Kun je een grote schade uit eigen zak betalen? Stel dat je auto total loss raakt door eigen schuld. Alleen bij een allrisk verzekering krijg je dan een schadevergoeding uitgekeerd. De vergoeding zal niet meer zijn dan de dagwaarde van het voertuig.

Dus is je auto ettelijke duizenden euro’s of méér waard? Dan kán het in theorie lonen een WA volledig casco autoverzekering af te sluiten. Hoe gunstig of ongunstig deze beslissing precies in de praktijk uitpakt, blijft echter een kwestie van koffiedik kijken.

Wat kost een goedkope all risk autoverzekering?

Twijfel je tussen beperkt (WA Plus) en volledig casco (allrisk)? Dan kun je jouw keuze grotendeels laten afhangen van het exacte prijsverschil qua premie. Wat kost een allrisk autoverzekering vergeleken met de goedkopere tussenstap beperkt casco? Ontdek het door online autoverzekeringen te vergelijken.

Hoe vergelijk je voor een bepaalde auto een allrisk (volledig casco) autoverzekering met het goedkopere en engere WA Plus (beperkt casco) alternatief? Hiervoor moet je het kenteken en enkele persoonsgegevens invullen in de vergelijkingsmodule. Je leeftijd en het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, bepaalt grotendeels je premie.

Maak op meerdere basisdekkingen een vergelijking. Zodoende zie je direct wat de prijsverschillen zijn tussen kale WA, WA+ en allrisk. Mocht een all risk autoverzekering véél duurder uitpakken dan WA+, dan kun je wellicht beter voor WA+ gaan. Maar blijkt een zéér uitgebreide allrisk dekking voor jouw auto slechts een tientje per maand duurder te zijn in de premie? *hmmm… ’t blijft lastig* 

De beste allriskverzekering kiezen voor jouw auto

Er is geen vast antwoord op de vraag wanneer het wel of niet verstandig is je auto allrisk te verzekeren. Wel is het zo dat een allrisk autoverzekering een zegen is als je een schade NIET zelf kunt bekostigen. Bij schade door eigen toedoen krijg je namelijk géén vergoeding zonder dat je een allriskverzekering hebt afgesloten. (bron)

Wat oudere auto’s met een lage dagwaarde worden meestal niet meer volledig casco verzekerd. Één of twee stapjes lager (beperkt casco of alléén WA-dekking) is dan logischer. Overigens is er een soort van gestandaardiseerd omslagpunt waarop een auto niet langer waardevol genoeg wordt geacht om een auto allrisk te verzekeren. Lees in het volgende artikel wanneer een auto in de regel te oud is voor een all risk autoverzekering:

Dus wat kost een allrisk autoverzekering? Conclusie…

Dus wat kost een allrisk ofwel all risk autoverzekering voor jouw voertuig? Dit is afhankelijk van de waarde en het gewicht van de te verzekeren auto. Maar ook van de leeftijd en de schadevrije jaren van jou als hoofdbestuurder. Het is vooral belangrijk wat een allriskverzekering méér kost dan een lagere verzekeringsdekking.

En ben je voornemens géén allrisk dekking af te sluiten? Dan moet je goed nagaan of je (praktisch gezien) genoodzaakt bent en (financieel gezien) in staat bent een auto terug te kopen in geval van totaalverlies. Kortom: kun je ‘all risks’ oftewel alle risico’s zélf dragen?