Dekking: overzicht mogelijkheden

Voor je autoverzekering kun je kiezen uit verschillende dekkingen. Om een goede beslissing te kunnen nemen helpt het een overzicht te hebben van alle mogelijkheden. Je hebt minimaal een WA-verzekering nodig, welke je kunt uitbreiden met beperkt of volledig casco dekking. Naast deze zogenaamde basis dekkingen zijn er meer opties. Zo kun je rechtsbijstand, ongevallen en schadeverzekering voor inzittenden meeverzekeren als aanvullingen. Andere optionele aanvullingen zijn er nog in de vorm van no-claimbescherming en pechhulp.

Overzicht basis en aanvullende dekkingen

Een autoverzekering bestaat uit een verplicht deel, de basisdekking. Als uitbreiding daarop kun je aanvullende verzekeringen afsluiten:

BasisdekkingenOptionele Aanvullingen
WA-verzekeringOngevallen inzittenden
WA beperkt casco (plus)Schadeverzekering inzittenden
WA volledig casco (all-risk)Rechtsbijstand
 Verhaalsrechtsbijstand
 No-claimbeschermer
 Pechhulp

WA verzekering

Een WA-verzekering is verplicht voor autobezitters. Met deze autoverzekering hoef je schade die je veroorzaakt niet zelf te betalen. En dat is maar goed ook, want een schade kost al snel enkele duizenden euro’s. Eigen schade valt jammer genoeg niet onder de WA-verzekering. Vanaf beperkt casco dekking wordt dat anders.

WA (plus) beperkt casco dekking

Niet verplicht maar wel aan te raden, is de beperkt casco dekking. Het is een toevoeging op de WA dekking zodat vooral natuurschades vergoed worden. Auto’s tot 15 jaar oud hebben vaak een WA beperkt casco dekking. Een vaak voorkomende schade zoals ruitschade is dan gedekt, net als schade door diefstal, storm en brand.

Volledig casco (all-risk) dekking

Een minder gekozen uitbreiding op het WA gedeelte is de volledig casco dekking Dit heet ook wel all-risk. Nieuwe auto’s worden vaak met volledig casco dekking verzekerd. Dat gebeurt om zekerheid te hebben bij een grote schade. Auto’s met een hoge dagwaarde zijn bij totaalverlies namelijk, financieel gezien, moeilijk te vervangen.

Optionele aanvullende verzekeringen

Een veel voorkomend misverstand is dat een WA-verzekering je schade vergoedt als je zelf niet schuldig bent. Omdat je verzekeraar bij schuld door een andere niks hoeft te betalen, doen ze niks. WA verzekerd zijn betekent immers dat alleen schade die je veroorzaakt betaald wordt. Met andere woorden, het is dan aan jou om een vergoeding los te krijgen bij de tegenpartij. Dat verhalen van schade is makkelijker als je daarvoor verzekerd bent.

Rechtsbijstandsverzekering

Een aanrijding kan je overkomen zonder dat je daar zelf invloed op had. Is de tegenpartij schuldig? Dan wil je daar een vergoeding van ontvangen. Rechtsbijstand komt dan om de hoek kijken. Een rechtsbijstandsverzekering als optie af te sluiten naast de basisverzekering voor je auto. Bij schade in het verkeer heb je dan juridische hulp bij materiële en letselschade.

Verhaalsrechtsbijstandsverzekering

Een lichte variant van de normale rechtsbijstand is de verhaalsrechtsbijstand. Die geeft standaard geen hulp bij letselschade. Alleen het verhalen van materiële schades is dan gedekt. Juristen helpen je dan bijvoorbeeld na een aanrijding met het loskrijgen van een vergoeding. Voordeel van deze vorm van rechtshulp is dat de meest voorkomende schades verhaald worden.

Schadeverzekering voor inzittenden

Aanvullend af te sluiten is een schadeverzekering voor inzittenden. Het is de meest uitgebreide aanvulling voor letselschade. Voordeel van deze dekking is dat de bestuurder en de passagiers dan verzekerd zijn voor letselschades. Naast niet-materiële zaken valt de bagage en kleding er ook onder. En dat tot een maximale vergoeding van 1 miljoen, ook bij eigen schuld.

Ongevallen inzittenden

Een beperkte vorm van letselschade verzekeren kan met de ongevallen inzittenden verzekering. Deze geeft eenmalig een uitkering bij blijvende invaliditeit en overlijden. Nadeel van deze aanvulling is dat veel letselschades er niet onder vallen en dat de uitkering beperkt is. Er kan namelijk maar eenmalig een uitkering komen, voor maximaal enkele tienduizenden euro’s.

No-claimbeschermer

De no-claimbeschermer is langzaam uit de markt aan het gaan. Dat komt omdat vele verzekeraars de no-claimbeschermer als verliesgevend zagen. Deze aanvulling zorgt er namelijk voor dat je na een schade niet meer premie hoeft te gaan betalen. De no-claimkorting blijft dan gelijk, maar besef wel dat je achter de schermen gewoon terugvalt in schadevrije jaren.

Pechhulp

De laatste aanvullende dekking is de pechhulpverzekering. Het kunnen oproepen van een hulpdienst is wel zo fijn als je met de auto pech hebt. Soms is pechhulp als aanvulling af te sluiten, in andere gevallen kun je los een goedkope pechhulpverzekering aanvragen.