Dekking: overzicht mogelijkheden

Voor je autoverzekering kun je kiezen uit verschillende dekkingen. Om een goede beslissing te kunnen nemen helpt het een overzicht te hebben van alle mogelijkheden. Je hebt minimaal een WA-verzekering nodig, welke je kunt uitbreiden met beperkt of volledig casco dekking. Naast deze zogenaamde basis dekkingen zijn er meer opties. Zo kun je rechtsbijstand, ongevallen en schadeverzekering voor inzittenden meeverzekeren als aanvullingen. Andere optionele aanvullingen zijn er nog in de vorm van no-claimbescherming en pechhulp.

Een autoverzekering is af te sluiten door te kiezen tussen 3 dekkingen. Autoverzekeraars bieden een WA, WA beperkt casco en een WA volledig casco verzekering (allrisk) aan. Daarnaast bieden verzekeraars aanvullende autoverzekeringen aan. Deze aanvullende autoverzekeringen bieden extra dekking. Lees nu alles over de dekking van een autoverzekering. Maak daarna een vergelijking en sluit een autoverzekering af:

Overzicht basis en aanvullende dekkingen

Een autoverzekering bestaat uit een verplicht deel, de basisdekking. Als uitbreiding daarop kun je aanvullende verzekeringen afsluiten:

BasisdekkingenOptionele Aanvullingen
WA-verzekeringOngevallen inzittenden
WA beperkt casco (plus)Schadeverzekering inzittenden
WA volledig casco (all-risk)Rechtsbijstand
 Verhaalsrechtsbijstand
 No-claimbeschermer
 Pechhulp

1. WA verzekering

De meeste eenvoudige én goedkoopste autoverzekering is de WA autoverzekering. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze verzekering vergoedt de schade die jij met je auto toebrengt aan anderen. De schade aan je eigen auto is niet verzekerd. Het is in Nederland wettelijk verplicht om een WA verzekering af te sluiten.

Een WA-verzekering is verplicht voor autobezitters. Met deze autoverzekering hoef je schade die je veroorzaakt niet zelf te betalen. En dat is maar goed ook, want een schade kost al snel enkele duizenden euro’s. Eigen schade valt jammer genoeg niet onder de WA-verzekering. Vanaf beperkt casco dekking wordt dat anders.

2. WA (plus) beperkt casco dekking

De WA beperkt casco is een uitgebreidere autoverzekering. Deze autoverzekering dekt naast Wettelijke Aansprakelijkheid, voor een deel de schade aan je eigen auto. De WA beperkt casco verzekering dekt schade door brand, diefstal, ruitschade, botsing met loslopend wild en stormschade. De schade die je zelf aan je auto toebrengt is niet verzekerd. Daarnaast is er geen dekking voor schade door vandalisme.

Niet verplicht maar wel aan te raden, is de beperkt casco dekking. Het is een toevoeging op de WA dekking zodat vooral natuurschades vergoed worden. Auto’s tot 15 jaar oud hebben vaak een WA beperkt casco dekking. Een vaak voorkomende schade zoals ruitschade is dan gedekt, net als schade door diefstal, storm en brand.

3. Volledig casco (all-risk) dekking

De meest uitgebreide autoverzekering is de WA volledig casco verzekering. Uiteraard biedt deze dekking voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Daarnaast biedt deze dekking voor schade aan je eigen auto, ook als je deze zelf hebt veroorzaakt. Schade door vandalisme is ook verzekerd op een WA volledig casco verzekering.

Een minder gekozen uitbreiding op het WA gedeelte is de volledig casco dekking Dit heet ook wel allrisk. Nieuwe auto’s worden vaak met volledig casco dekking verzekerd. Dat gebeurt om zekerheid te hebben bij een grote schade. Auto’s met een hoge dagwaarde zijn bij totaalverlies namelijk, financieel gezien, moeilijk te vervangen.

Hulp bij het kiezen van een dekking

Het is misschien moeilijk om een dekking te kiezen. Om het makkelijker te maken hebben we richtlijnen voor het kiezen van een dekking. Op basis van de leeftijd van de auto is een dekking te kiezen:

  • Nieuw tot 5 jaar – WA volledig casco
  • 6 tot 10 jaar – WA beperkt casco
  • Ouder dan 10 jaar – WA (Wettelijke Aansprakelijkheid)

Dit zijn slechts richtlijnen. Soms is het slimmer om af te wijken van deze richtlijnen. Het kan zijn dat je écht niet zonder je auto kunt, omdat je deze voor je werk nodig hebt. Wanneer je geen geld hebt voor het kopen van een andere auto, kan het slim zijn om een oudere auto toch iets uitgebreider te verzekeren. Daarnaast komt het soms voor dat het premieverschil tussen de WA en WA beperkt casco zo klein is, dat is het slimmer is om voor de WA beperkt casco verzekering te kiezen. Ook komt het voor dat oude auto’s nog steeds een hoge dagwaarde hebben. Dan kan het ook slimmer zijn om deze uitgebreider te verzekeren.

Optionele aanvullende verzekeringen

Een veel voorkomend misverstand is dat een WA-verzekering je schade vergoedt als je zelf niet schuldig bent. Omdat je verzekeraar bij schuld door een andere niks hoeft te betalen, doen ze niks. WA verzekerd zijn betekent immers dat alleen schade die je veroorzaakt betaald wordt. Met andere woorden, het is dan aan jou om een vergoeding los te krijgen bij de tegenpartij. Dat verhalen van schade is makkelijker als je daarvoor verzekerd bent.

A. Rechtsbijstandsverzekering

Een aanrijding kan je overkomen zonder dat je daar zelf invloed op had. Is de tegenpartij schuldig? Dan wil je daar een vergoeding van ontvangen. Rechtsbijstand komt dan om de hoek kijken. Een rechtsbijstandsverzekering als optie af te sluiten naast de basisverzekering voor je auto. Bij schade in het verkeer heb je dan juridische hulp bij materiële en letselschade.

De Rechtsbijstandverzekering is een aanvullende verzekering voor rechtshulp. Je kunt deze hulp inroepen wanneer je bijvoorbeeld aansprakelijk wordt gesteld voor een autoschade óf zelf een autoschade wilt verhalen. Daarnaast wordt je bijvoorbeeld geholpen bij een conflict met een BOVAG-garage.

B. Verhaalsrechtsbijstandsverzekering

Een lichte variant van de normale rechtsbijstand is de verhaalsrechtsbijstand. Die geeft standaard geen hulp bij letselschade. Alleen het verhalen van materiële schades is dan gedekt. Juristen helpen je dan bijvoorbeeld na een aanrijding met het loskrijgen van een vergoeding. Voordeel van deze vorm van rechtshulp is dat de meest voorkomende schades verhaald worden.

De Verhaalsrechtsbijstand is ook een aanvullende verzekering voor rechtshulp. De Verhaalsbijstand biedt alleen dekking voor het verhalen van een autoschade en is daardoor iets beperkter dan een Rechtsbijstandverzekering.

C. Schadeverzekering voor inzittenden

Aanvullend af te sluiten is een schadeverzekering voor inzittenden. Het is de meest uitgebreide aanvulling voor letselschade. Voordeel van deze dekking is dat de bestuurder en de passagiers dan verzekerd zijn voor letselschades. Naast niet-materiële zaken valt de bagage en kleding er ook onder. En dat tot een maximale vergoeding van 1 miljoen, ook bij eigen schuld.

De Schadeverzekering Inzittenden is een aanvullende autoverzekering. Deze is bij een autoverzekering af te sluiten en biedt zekerheid voor de bestuurder én inzittenden van een auto. De Schadeverzekering Inzittenden biedt dekking voor letselschade én schade aan bijvoorbeeld bagage en kleding. De inzittenden zijn samen verzekerd tot maximaal 1 miljoen euro per gebeurtenis.

D. Ongevallen inzittenden

Een beperkte vorm van letselschade verzekeren kan met de ongevallen inzittenden verzekering. Deze geeft eenmalig een uitkering bij blijvende invaliditeit en overlijden. Nadeel van deze aanvulling is dat veel letselschades er niet onder vallen en dat de uitkering beperkt is. Er kan namelijk maar eenmalig een uitkering komen, voor maximaal enkele tienduizenden euro’s.

Sommige verzekeraars bieden een Ongevallenverzekering Inzittenden aan. Het is ook een verzekering voor letselschade na een verkeersongeluk. De Schadeverzekering Inzittenden heeft alleen een betere dekking. De Ongevallenverzekering Inzittenden is een sommenverzekering. Deze verzekering keert een vast bedrag uit bij blijvende invaliditeit en overlijden. Verzekeraars keren tussen den 20 en 50 duizend euro uit bij blijvende invaliditeit en tussen den 10 en 20 duizend euro bij overlijden. De Schadeverzekering Inzittenden keert de werkelijke schade uit, tot een bedrag van 1 miljoen euro per gebeurtenis. Deze verzekering is dus een stuk beter.

E. No-claimbeschermer

De No-claimbeschermer is een aanvulling om no-claimkorting na een schade te beschermen. Na een schuldschade verlies je schadevrije jaren. Omdat je schadevrije jaren verliest, verlies je meestal ook no-claimkorting. Omdat je no-claimkorting verliest, wordt je autoverzekering duurder. Met een No-claimbeschermer verlies je nog steeds schadevrije jaren, maar je verlies géén no-claimkorting. De autoverzekering wordt dus niet duurder. Je kunt maximaal 1 schade per jaar claimen zonder terug te vallen in no-claimkorting. Steeds minder verzekeraars bieden deze aanvullende autoverzekering aan.

De no-claimbeschermer is langzaam uit de markt aan het gaan. Dat komt omdat vele verzekeraars de no-claimbeschermer als verliesgevend zagen. Deze aanvulling zorgt er namelijk voor dat je na een schade niet meer premie hoeft te gaan betalen. De no-claimkorting blijft dan gelijk, maar besef wel dat je achter de schermen gewoon terugvalt in schadevrije jaren.

F. Pechhulp

De laatste aanvullende dekking is de pechhulpverzekering. Het kunnen oproepen van een hulpdienst is wel zo fijn als je met de auto pech hebt. Soms is pechhulp als aanvulling af te sluiten, in andere gevallen kun je los een goedkope pechhulpverzekering aanvragen.