Vandalismeschade: is autoschade door toedoen van vandalisme verzekerd?

schade-expert neemt vandalismeschade voor autoverzekering op

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gediplomeerd verzekeringsexpert Johan Kooijmans.

Vandalismeschade: misschien wel de vervelendste vorm van schade die je kan krijgen aan je auto… Want laten we eerlijk wezen; het is frustrerend als mensen met opzet krassen of deuken in je auto maken. Voor jou is dit een aanzienlijke last die ook nog eens (veel) geld kan kosten. Autoschade door vandalisme wordt namelijk bij lange na niet onder elke autoverzekering gedekt. Meestal draai je als auto-eigenaar zélf op voor de schade die is aangericht door vandalisme. En je komt voor een dubbele teleurstelling te staan als blijkt dat vandalismeschade niet wordt verzekerd door jouw autoverzekering!

Om zulke teleurstellende verrassingen te voorkomen, vertellen wij je hieronder alles wat je moet weten over de raakvlakken van vandalismeschades enerzijds en autoverzekeringen anderzijds…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Politieaangifte: moet ik aangifte doen van vandalismeschade?

Het is te allen tijde verstandig om bij de politie aangifte te doen van vandalisme aan je auto. Je hebt namelijk een schade ontdekt die je niet zelf hebt aangericht en waarbij de dader waarschijnlijk spoorloos is. Als schade is aangericht door een anonieme dader kun je niemand aansprakelijk stellen en dus ook geen schade verhalen op een schuldige tegenpartij.

Je kan om verscheidene redenen aangifte doen. Ten eerste heeft de dader een strafbaar feit gepleegd, namelijk het opzettelijk vernielen van jouw auto. Mocht de politie op zoek gaan naar de dader, en stel dat deze wordt opgepakt, dan kun je bovendien alsnog alle kosten op diegene verhalen.

Misschien wordt er op een gegeven moment zelfs een veelpleger opgepakt. Heb je in dat geval aangifte gedaan en proces-verbaal laten opmaken? Dan kan de politie contact met je opnemen als men een verband met jouw vandalismeschade verdenkt of ontdekt. En hoe meer zaken door de politie worden vastgelegd, des te groter de kans dat een politieagent patronen herkent. (bron)

Daarnaast vragen verzekeringsmaatschappijen vaak ook een bewijs van politieaangifte wanneer je vandalismeschade claimt of probeert te claimen.

Bekende vandaal of onbekende dader?

Om een vandalismeschade te kunnen verhalen, moet er sprake zijn van een schuldige partij: de tegenpartij of wederpartij. Je moet immers een specifieke individu aansprakelijk kunnen stellen om schade te verhalen. En zolang de vandaal onbekend is, kun je helaas geen concrete dader aanwijzen.

Mocht er sprake zijn van anonieme vandalen, dan kun je proberen hun anonimiteit te doorbreken. Kortom: hun identiteit achterhalen. Doe rondvraag in de buurt: informeer of buurtgenoten iets van het vandalismevoorval hebben gezien… Een (deel van een) kenteken of een daderomschrijving kan al volstaan. En hoe meer getuigen, des te groter de slagingskans.

Heb je de (identiteit van de) vandalistische dader achterhaald? Dan zul je diegene of diens verzekering aansprakelijk moeten stellen om de door jou geleden vandalismeschade te verhalen!

In hoeverre is vandalismeschade verzekerd onder de autoverzekering?

Er zijn héél veel verschillende vormen van vandalismeschade. Veelvoorkomende (en relatief gemakkelijk te herstellen) vormen van autovandalisme zijn als volgt:

  • Het bekrassen van iemands autolak
  • Het aftrappen van iemands autospiegel
  • Het leksteken van iemands autobanden
  • Het kapot gooien van iemands autoruit

Vandalisme aan auto’s kan echter ook betekenen dat meerdere auto’s volledig zijn afgebrand en uitgebrand door toedoen van een pyromaan. Hoe erg en oneerlijk dit ook is, vandalismeschade is láng niet altijd verzekerd. Of schade als gevolg van vandalisme wel of niet verzekerd is, is afhankelijk van de autoverzekering die jij hebt afgesloten.

Of vandalismeschade wordt gedekt door jouw autoverzekering is dus volkomen afhankelijk van de dekkingsvorm waarvoor je heb gekozen tijdens het afsluitproces.

Vandalismedekking: WA, WA+ óf allrisk?

Als je uitsluitend WA-verzekerd bent, is vandalismeschade sowieso niet gedekt. Ben je WA+ (WA met Beperkt Casco) verzekerd? Dan worden sommige vormen van ‘schade ten gevolge van vandalisme’ wél gedekt onder zogenaamde ‘vandalismedekking’. Voorbeelden hiervan zijn brandschade, ruitschade, diefstalschade en schade ten gevolge van joyriding. Een all-risk (WA met Volledig Casco) verzekering dekt álle vormen van vandalismeschade. Dit betekent dat ook krassen in de lak, lek gestoken banden en afgetrapte spiegels worden vergoed.

Wil jij jouw auto verzekeren tegen vandalismeschade? Zoek dan goed uit of er binnen een bepaalde autoverzekeringspolis sprake is van vandalismedekking!

Vandalismeschade claimen onder vandalismedekking of zélf herstellen?

Let op! Wanneer je een vandalismeschade claimt, zal jouw aantal schadevrije jaren teruglopen. Dit betekent dat je minder no-claimkorting krijgt op jouw verzekeringspremie, waardoor de autoverzekering dus duurder wordt. Is het schadebedrag niet zo hoog? Dan is het wellicht voordeliger om een vandalismeschade tóch zelf te betalen. Zelfs als de betreffende schade gedekt is onder jouw autoverzekering.

Autoschade door vandalisme verzekerd:  tot slot…

Betaal je een vandalismeschade uit eigen zak? Dan behoud je jouw oude vertrouwde schadevrije jaren, no-claimkorting en autoverzekeringspremie. Je houdt dus dezelfde premie als voorheen. Benieuwd naar het grensbedrag tussen het zelf betalen of het claimen van een bepaalde vandalismeschade? Dit kun je héél gemakkelijk zelf berekenen. Lees daarvoor ons blog: “Autoschade: zelf betalen of claimen op de autoverzekering?”.

Overigens kan autoschade ten gevolge van vandalisme niet worden verhaald op het Waarborgfonds Motorverkeer. Hoewel door sommigen wordt gedacht dat dit wél het geval is, keert het waarborgfonds uitsluitend schades uit die zijn veroorzaakt met motorvoertuigen. Voor een succesvolle schadeclaim heb je dus te allen tijde een aanwijsbare dader óf een allrisk autoverzekering nodig.