Wat moet ik doen bij ruitschade?

Zodra je een sterretje in je ruit hebt dan kan je deze beter zo snel mogelijk laten repareren. Een sterretje kan namelijk plotseling een grote barst worden. En bij een grote barst moet de ruit worden vervangen. Voordat je naar een glashersteller gaat kan je het best eerst bij je tussenpersoon of verzekeraar navragen of je verzekerd bent tegen ruitschade.

Betaald mijn autoverzekeraar mijn ruitschade?

Als je alleen een WA dekking hebt dan zal de verzekeraar de schade helaas niet vergoeden. Als je WA beperkt casco of WA volledig casco verzekerd bent dan ben je wél verzekerd voor ruitschade. Het verschilt per maatschappij of ze de volledige kosten van reparatie of ruitvervanging vergoeden.

Waar kan ik het beste mijn autoruit laten repareren?

Verzekeraars werken vaak met aangesloten herstelbedrijven. Bij de meeste maatschappijen is het repareren van een ruit gratis bij een aangesloten herstelbedrijf. Bij het vervangen van een ruit kan het zijn dat je een eigen risico hebt. Bij een aangesloten herstelbedrijf heb je vaak minder eigen risico dan bij een bedrijf dat geen aansluiting heeft bij je verzekeraar. Informeer dus eerst bij je tussenpersoon of verzekeraar voordat je naar een garage gaat. Een aangesloten hersteller zend de rekening rechtstreeks door naar de verzekeraar zodat je niets hoeft voor te schieten. De hersteller zal je wel een rekening meegeven voor het eigen risico dat je moet betalen.

Waar juist niet?

Er zijn ook herstelbedrijven die op afspraak de autoruit bij je thuis, of bij je werkplek, kunnen komen repareren zodat je verder geen tijd hoeft te maken om de auto naar de garage te brengen. Er zijn ook bedrijven die op openbare parkeerplaatsen je ruit willen repareren. Ons advies is om dit niet te doen. Vaak hebben die herstellers geen aansluiting bij je verzekeraar en krijg jij als klant daar nog nadelige gevolgen van. Ook veranderen deze bedrijven vaak van locatie en dat kan dus ook problemen opleveren indien er iets niet goed is gegaan met de reparatie van je ruit.

Val ik terug in schade vrije jaren door mijn ruitschade?

Door het repareren van een ruitschade heb je geen terugval in schadevrije jaren. Het kan wel zo zijn dat als je de ruitschade bij een niet aangesloten bedrijf laat repareren dat dit gevolgen heeft voor de korting op je verzekering.

Mag ik een auto rijden die ruitschade heeft?

Het is niet verstandig om met een auto met ruitschade door te rijden. Voor de APK kan een ruitschade een probleem opleveren omdat een ruitschade je zicht kan verminderen. Ook kan de politie je een boete geven indien de ruitschade je zicht verminderd.