Aansprakelijkstelling: voorbeeldbrief autoschade

Onze voorbeeldbrief aansprakelijkstelling kun je gebruiken om autoschade te claimen bij de veroorzaker of diens autoverzekeraar. Vul hieronder de voorbeeldbrief in en vervaardig online de aansprakelijkstelling.

Stuur de aansprakelijkstelling bij voorkeur naar de verzekeraar van de tegenpartij. Op die manier hoef je niet te wachten tot de maatschappij zelf initiatief neemt om de schade met jou te regelen.

Tip! Sluit in de toekomst een goedkope autoverzekering af met rechtsbijstand! Dan wordt het verhalen van een autoschade uit handen genomen.

Wat is een aansprakelijkstelling?

Met een aansprakelijkstelling spreek je de tegenpartij aan voor de door jou geleden schade. Je maakt duidelijk waarom jij de tegenpartij aansprakelijk acht en welke schade je daardoor lijdt.

Door de brief van onze aansprakelijkstelling generator te gebruiken, zet je een belangrijke eerste stap richting het verhalen van je autoschade op de dader. Bekijk de belangrijkste onderdelen, want een volledige brief zal de schadeafwikkeling bevorderen.

 • Volledige brief
 • Juiste tegenpartij
 • Gegevens tegenpartij
 • Schade-informatie
 • Onvolledige brief
 • Foutieve tegenpartij
 • Tegenpartij onbekend
 • Schade onduidelijk

Aansprakelijkstelling letselschade

Heb je als gevolg van een aanrijding letselschade opgelopen? Dan gaat het verhalen soms iets anders dan bij een materiële schade. Voor letselschades zijn daarom aparte voorbeeldbrieven opgesteld. 

Bij het Juridisch Bureau Letselschade biedt men een gratis voorbeeldbrief aan. Naast de brief geven ze je tips voor het indienen van een letselschadeclaim op de verantwoordelijke dader(s).

Voorbeeldbrief zelf maken en zekerheid rechtsbijstand

Een aansprakelijkstelling kan het verhalen van schade bespoedigen. De benodigde brief kun je zelf maken. Je laat de tegenassuradeur weten dat je een bepaalde schadevergoeding wenst te ontvangen. In de brief vermelden we de volgende informatie:

 1. De aansprakelijke tegenpartij
 2. Je naam en adresgegevens
 3. Het kenteken van je auto
 4. Gegevens dader
 5. Informatie schade(bedrag)

Bij het afsluiten van een autoverzekering kun je rechtsbijstand als aanvulling meeverzekeren. Die extra zekerheid kost gemiddeld 4 euro per maand. Je krijgt dan juridische hulp bij het verhalen van een autoschade.