Autoverzekering elektrische auto

autoverzekering elektrische auto

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Je ziet ze steeds vaker rondrijden: elektrische auto’s. Deze milieuvriendelijke auto’s hebben gunstige belastingvoordelen voor bedrijven. Ook voor particulieren kan een elektrische auto financiële voordelen opleveren. Zo betaal je voor een elektrische auto geen BPM en Motorrijtuigenbelasting. Naast belastingvoordelen zijn er soms ook lokaal of regionaal subsidies beschikbaar voor de aanschaf van elektrische voertuigen en/of oplaadpunten. Helaas valt de verzekeringspremie voor een elektrische auto vaak wat duurder uit dan voor een auto op diesel of benzine. Dit komt door de hogere aanschafwaarde van elektrische auto’s. Wil jij een elektrische auto verzekeren? De premie van een verzekering voor jouw elektrische auto bereken je hieronder eenvoudig online…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Verschillende elektrische auto’s

Er zijn verschillende elektrische auto’s. Zo zijn er hybriden, plug-ins en volledig elektrische voertuigen. Een hybride auto rijdt zowel op elektriciteit als op benzine of diesel. Hierdoor kan je met een hybride auto verder rijden dan met een volledig elektrische auto. Een plug-in hybride auto rijdt alleen op elektriciteit, maar je kan benzine of diesel tanken waarmee de auto elektriciteit kan opwekken. Hierdoor kan je ook met een plug-in hybride auto verder rijden dan met een volledig elektrische auto. Een volledig elektrische auto rijdt alleen op elektriciteit. Met een volle accu kan je niet heel ver rijden. Je bent hierdoor afhankelijk van oplaadpunten om (ver) te kunnen rijden.

Waar kan ik mijn elektrische auto verzekeren?

Er zijn genoeg mogelijkheden om een elektrische auto te verzekeren. Online kun je verschillende aanbieders en verzekeringen met elkaar vergelijken. De meeste elektrische auto’s kunnen relatief voordelig verzekerd worden. Wil je een autoverzekering afsluiten voor een Tesla? Dan wordt het wat lastiger om een goede en voordelige autoverzekering te vinden. Tesla’s zijn dure auto’s, daarom stellen verzekeraars strenge eisen aan de beveiliging van zo’n auto. De standaardbeveiliging van Tesla is voor de meeste verzekeraars niet voldoende: het volgsysteem is niet verbonden met een alarmcentrale. Hierdoor betaal je over het algemeen veel voor het verzekeren van een Tesla.

Premie voor het verzekeren van een elektrische auto

Elektrische auto’s zijn alweer een paar jaar op de markt en de vraagprijzen beginnen af te nemen. De lagere vraagprijzen in combinatie met financiële (belasting)voordelen kunnen meer mensen over de streep trekken om een elektrische auto aan te schaffen. Je wilt na de aanschaf van een elektrische auto natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan met betrekking tot de verzekeringspremie. Vergelijk daarom altijd vooraf verschillende premies. Dit kan je heel makkelijk, online doen: vul het kenteken van de auto en wat persoonsgegevens in en voilà. Je krijgt vervolgens een duidelijk overzicht met alle mogelijkheden en prijzen.

Autoverzekering: verschillende dekkingen

Zoals je misschien wel weet, bestaan er verschillende dekkingen waaruit je kan kiezen bij het afsluiten van een autoverzekering. Autoverzekeraars bieden WA, WA + beperkt casco en een WA + volledig casco verzekeringen aan. Een WA verzekering is in Nederland wettelijk verplicht. Deze verzekering vergoedt alleen schade van de tegenpartij wanneer jij deze veroorzaakt hebt.

Omdat elektrische auto’s over het algemeen redelijk nieuw zijn, wordt er meestal gekozen voor een WA + (beperkt) casco verzekering. De WA + beperkt casco verzekering dekt naast de Wettelijke Aansprakelijkheid, ook voor een deel de schade aan je eigen auto. De meest uitgebreide autoverzekering is de WA + volledig casco. Deze autoverzekering dekt naast de Wettelijke Aansprakelijkheid ook schade aan je eigen auto. Daarnaast zijn er nog aanvullende dekkingen te verzekeren. In onze blog: Welke soorten autoverzekeringen zijn er? Lees je wat de verschillende (extra) dekkingen precies inhouden en waarom je voor een bepaalde dekking zou kunnen kiezen.