Schadevrije jaren

Schadevrije jaren kan een lastig begrip zijn. Per situatie kunnen er andere regels (gaan) gelden. Gebruik onderstaand overzicht om gericht informatie te krijgen. Zoek op alfabetische volgorde en klik gericht het juiste onderwerp met uitleg aan.

Aanrijding

Wanneer heeft een aanrijding invloed op je schadevrije jaren? Wanneer je zelf schuldig bent verlies je vijf schadevrije jaren. Dat gebeurt per einddatum contract. Je verzekeraar werkt dan het aantal schadevrije jaren bij als gevolg van schades zoals een aanrijding.

Aantal

Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd geeft recht op een hoeveelheid no-claimkorting. Per autoverzekering bouw je een x-aantal jaar op. Start je een tweede, extra verzekering? Dan start die autoverzekering op nul schadevrije jaren, want je kan ze niet kopiëren.

Aantonen

Schadevrije jaren aantonen doe je met een bewijsstuk. Meestal is dat een royementsaanhangsel. Dat is een bevestiging van je vorige verzekeraar dat je autoverzekering beëindigd is. Bij het bevestigen van een opzegging communiceert je maatschappij het aantal schadevrije jaren dat ze hebben vrijgegeven in het Roy-data systeem. Bij Roy-data kun je een inzage van je schadevrije jaren opvragen als bewijsstuk. Zodra je schadevrij een nieuwe autoverzekering. Soms is het mogelijk schadevrije jaren aan te tonen met een leaseverklaring. Zelden is een werkgeversverklaring nog geldig als bewijs. Staan de schadevrije jaren nog op naam van een partner of onderneming? Toon dan de jaren aan met een afstandsverklaring.

Aanvragen

Het aanvragen van je opgebouwde schadevrije jaren doe je bij Roy-data. Daar staan je gegevens opgeslagen. Je ontvangt dan een inzage document. Daarop staat bij welke verzekeraar je een bepaald aantal schadevrije jaren hebt opgebouwd. Dat bewijs is handig voor het aantonen van schadevrije jaren.

Afronden

Per verzekerd jaar krijg je (normaal gesproken) één schadevrij jaar. Maar wat nu als je maar drie, zes of negen maanden een autoverzekering had? Hoe werkt dan het afronden? De meeste verzekeraars ronden vanaf een half jaar naar boven af. Dus stel je was 7 maanden verzekerd, dan ronden ze dat af naar 1.

Afstaan

Wil je schadevrije jaren afstaan? Dan ben je bereid ze over te dragen naar een partner of zaak. Zelf kan je na het afstaan geen gebruik meer maken van de schadevrije jaren. Het afstaan regel je door een afstandsverklaring in te vullen en te ondertekenen.

Afstandsverklaring

Met een afstandsverklaring doe je afstand van je schadevrije jaren. Het overdragen betekent dat van de ene naar een andere naam gaan, bijvoorbeeld van jou naar je partner of onderneming. Door schadevrije jaren over te dragen kan de nieuwe houder er gebruik van maken. De oude ‘eigenaar’ is de jaren kwijt. Het overdragen van schadevrije jaren doe je door een afstandsverklaring in te vullen.

Andere bestuurder

Alleen de verzekeringnemer bouwt schadevrije jaren op. Dat is degene die de autoverzekering op naam heeft staan. Een andere bestuurder bouwt dus standaard niks op. Indien gewenst kan de verzekeringnemer zijn of haar schadevrije jaren afstaan

Auto

Het bezitten of rijden van een auto is niet voldoende om schadevrije jaren op te bouwen. Pas wanneer je een autoverzekering op eigen naam hebt, bouw je wat op. De verzekeringnemer is de persoon of instantie die de schadevrije jaren krijgt en kan aantonen.

Auto van ouders

Ga je in de auto van je ouders rijden? Dan bouw je zelf geen schadevrije jaren op. Alleen de verzekeringnemer heeft daar recht op. Sluit een autoverzekering op eigen naam af om zelf schadevrije jaren op te bouwen.

Auto van de zaak

Bij een auto van de zaak is het goed opletten. Je hebt een bewijs nodig dat jij als bestuurder de schadevrij hebt gereden. Bij een leaseauto is zo’n bewijs een leaseverklaring. Of en hoeveel no-claimkorting je krijgt op basis van een leaseverklaring verschilt per maatschappij. Een verzekeraar is niet verplicht schadevrije jaren toe te kennen omdat je een auto van de zaak had.

Autoverzekering

Per autoverzekering bouw je schadevrije jaren op. De verzekeringnemer is degene die de schadevrije jaren op naam krijgt. Na het afsluiten van een nieuwe autoverzekering moet je de schadevrije jaren kunnen aantonen.

Bedrijfsauto

Met een bedrijfsauto bouw je schadevrije jaren op zoals bij een personenauto. Van belang is op welke naam de (bestel)autoverzekering staat. De verzekeringnemer is degene die bij een bedrijfsauto de schadevrije jaren opgebouwd.

Behouden

Schadevrije jaren behouden doe je door de autoverzekering actief te houden. Of door na een opzegging binnen 3 jaar een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Na drie jaar vervallen automatisch opgebouwde schadevrije jaren, positief of negatief.

Bekijken

Schadevrije jaren bekijken? Dat kan door in te loggen bij je verzekeraar of door je polis te bekijken. Een andere mogelijkheid is bellen naar je tussenpersoon of maatschappij. Wat ook nog kan is je aantal schadevrije jaren aanvragen bij de beheerder ervan.

Berekenen

Per verzekerd jaar op eigen naam bouw je één schadevrij jaar op. Tenminste, als er geen schuldschade geweest is. Schadevrije jaren berekenen doe je door te kijken naar de verzekerde tijd. Hoe lang heb je een autoverzekering eigen naam gehad? Alleen met het bezitten van een auto en/of rijbewijs bouw je niks op.

Bewaren

Na het opzeggen van een autoverzekering bewaart het Roy-data systeem je schadevrije jaren. Het is handig de opzegbevestiging met daarop het aantal schadevrije jaren te bewaren. Dat kan namelijk van pas komen wanneer je de jaren moet aantonen.

Brommer

De schadevrije jaren die je met een brommer opbouwt kun je niet gebruiken voor de auto. Verzekeraars zien het als een ander soort schadevrij jaren. Dat komt omdat de rijervaring niet helemaal vergelijkbaar is. Bij een motor ligt dat anders. Daar zijn de schadevrije jaren wel mee te nemen.

Vergelijk goedkope autoverzekeringen & sluit direct af

Vul hieronder het kenteken van je auto in en klik op nu vergelijken:

Contactgegevens

GoedkopeAutoverzekering.nl
Hoofdstraat 168
5481 AK SCHIJNDEL

073 - 54 30 830

ma t/m vr 9:00 – 17.00 uur

Reviews

Ontdek wat onze klanten van ons vinden: