Autoverzekering voor 17 jarige: hoe werkt dat?

autoverzekering voor 17-jarige mogelijk

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Veel jongeren vragen zich af of zij een auto op naam kunnen zetten onder de 18-jarige leeftijd. Of anders gezegd: of zij als 17-jarige een autoverzekering op eigen naam kunnen afsluiten. Een autoverzekering voor 17-jarigen is moeilijk af te sluiten. Dat komt omdat je als 17 jarige geen auto op naam kan zetten. Hoe kun je de auto verzekeren? Vanaf 18 jaar kun je wél een auto overschrijven en dat is een eis. Verzekeraars kijken namelijk als eerste naar de kentekenhouder. Dat is degene die de auto op naam heeft.

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Je kan geen auto verzekeren met een begeleiderspas

Snelle leerlingen behalen voor hun 18e een rijbewijs. Ze krijgen dan een rijbewijs met begeleiderspas. Zelfstandig een auto kopen en rijden kan dan nog niet. En dat is wel nodig om een autoverzekering te kunnen afsluiten. In Nederland moet je namelijk minimaal 18 jaar oud zijn om een auto op naam te kunnen zetten. Zodra dat gebeurt wordt je kentekenhouder. Vanaf dan heb je de wettelijke verzekeringsplicht. Zolang je zelf de auto niet kan overschrijven zal iemand anders dat moeten doen.

Autoverzekering 17-jarige komt op naam van een ouder

Als 17 jarige kun je de autoverzekering regelen via je ouders. Een ouder zal namelijk de auto op naam moeten zetten zolang je dat zelf nog niet kunt. De polis komt dan tijdelijk op naam van je vader of moeder. Zodra je 18 jaar oud bent schrijf je dan de auto over op eigen naam. De autoverzekering van je ouders kan dan opgezegd worden met een kopie van het vrijwaringsbewijs. Zolang iemand nog 17 jaar is zal de vader of moeder in de praktijk de auto verzekeren.

Geen verzekering met 2toDrive mogelijk voor een 17-jarige

De autoverzekering voor een 17-jarige kan dus niet op eigen naam afgesloten worden. Het is legaal om ter overbrugging je ouders de auto te laten verzekeren. Dankzij de 2toDrive regeling is dat voor een verzekeraar een veilige gedachte. Maatschappijen willen bestuurders jonger dan 18 jaar niet op de verzekering plaatsen. Niet als bestuurder, noch als verzekeringnemer. Het is daarom logisch en verstandig om tot je 18e autoverzekering via een ouder te regelen.