Caravanverzekering: moet ik mijn caravan verplicht verzekeren?

caravanverzekering afsluiten

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Schade die jij met jouw aangekoppelde caravan toebrengt aan een ander wordt onderaan de streep automatisch meeverzekerd op jouw WA-autoverzekering. Het afsluiten van een caravanverzekering is dan ook niet verplicht. Zodra je jouw caravan achteraan jouw auto koppelt en ermee wegrijdt, zal de betreffende caravan óók verzekeringstechnisch meeliften op jouw auto. Voor een auto geldt immers wel een wettelijk verplichte WA-verzekering.

Dus mocht jij in het verkeer schade aan een ander toebrengen met jouw aangekoppelde caravan? Dan dekt en vergoedt jouw autoverzekeraar de schade van de wederpartij alsof jouw auto en caravan één zijn. Het is dus NIET nodig om je caravan apart te verzekeren voor schade die je ermee aan anderen toebrengt in het verkeer. Dit geldt veelal voor tourcaravans, stacaravans, vouwwagens, trailers, aanhangers en opzetunits die niet permanent worden bewoond.

Waar je je desgewenst wel los voor kunt verzekeren, is schade AAN je eigen caravan en schade die wordt toegebracht met de caravan indien deze niet aangekoppeld is…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Schade toebrengen met losgekoppelde caravan

Caravans (bron) worden ook nog weleens verplaatst zonder dat ze aan een trekkend voertuig zijn gekoppeld. En zolang een caravan niet wordt voortgetrokken door een verzekerd trekvoertuig is er logischerwijs géén sprake van dekking onder een WA-verzekering.

Verplaats jij met de hand een caravan, bijvoorbeeld met een ‘mover’ (‘hand mover’ of ‘caravan mover’)? Ook dan kun je met jouw caravan ergens tegenaan botsen, bijvoorbeeld tegen iemands auto. En aangezien een caravan nogal groot en zwaar is, kan de ontstane schade aanzienlijk zijn.

Bots je met een ontkoppelde c.q. ongekoppelde c.q. losgekoppelde caravan tegen iemands bezit, dan kun je daarvoor je AVP (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren) inschakelen. Althans, als je deze hebt afgesloten. Zo niet, dan ben je hoofdelijk aansprakelijk en draai je helaas zelf voor de kosten op.

Schade aan de eigen caravan verzekeren

Op de WA-verzekering van de voorttrekkende auto is uitsluitend schade gedekt die met de voortgetrokken caravan wordt toegebracht aan derden. Schade aan de eigen caravan is dus NIET vanzelfsprekend verzekerd. Het is ieders eigen keuze om een caravan al dan niet te verzekeren tegen schade; dit doe je op basis van een zogenaamde caravanverzekering. Bij caravanschade kun je denken aan:

  • Weerschade: stormschade, hagelschade
  • Diefstalschade & Inbraakschade

Indien je een spiksplinternieuwe caravan of een opvallend waardevolle tweedehandscaravan bezit, zou het raadzaam kunnen zijn om deze te verzekeren tegen schade. Indien er door eigen schuld schade optreedt aan jouw eigen caravan hoef je dankzij een caravanverzekering namelijk niet alles uit eigen zak te betalen. Want let wel: óók een caravanongelukje zit in een klein hoekje.

Zo kun je bij het achteruitrijden ergens tegenaan botsen, kan een slechte gewichtsverhouding tussen trekvoertuig enerzijds en caravan anderzijds roet in het eten gooien, en kan extreem harde wind je caravan doen kantelen. Tot slot kan een caravan plotsklaps het doelwit worden van diefstal, inbraak, vandalisme, overbelading, noodweer of een stuurfoutje.

Hierbij enkele voorbeelden van veelvoorkomende vormen van schade aan de eigen caravan, zoals deze kunnen worden gedekt middels een caravanverzekering…

A. Caravan-aanrijding

Indien je aan het inparkeren bent op de camping kan het zomaar gebeuren dat je andermans caravan of auto over het hoofd ziet en onverhoopt een aanrijding veroorzaakt. Ook paaltjes,  In een dergelijke situatie is het natuurlijk héél gunstig als je niet alleen verzekerd bent voor andermans (caravan)schade, maar óók voor schade aan en/of diefstal van de eigen caravan.

B. Stormschade & hagelschade aan caravan

Het gebeurt steeds vaker: extreme hagelbuien, bestaande uit hagelstenen zo groot als pingpongballen of zelfs golfballen. De hagelschade die dientengevolge optreedt kan immens zijn, zeker ook als je caravan erdoor wordt getroffen. De doorsnee caravanverzekering dekt óók hagelschade, maar sommige verzekeraars hanteren de eis dat jouw caravan over een hagelbestendig dak beschikt.

Ook storm kan flink tekeergaan op campings; logischerwijs afhankelijk van de geografische locatie waarop deze gevestigd is. Bovendien zijn veruit de meeste campings zeer vlak en onbeschut qua landschap, waardoor harde windvlagen vrij spel hebben. Het zal dan ook niet de eerste keer zijn dat onderdelen van een caravan afwaaien, dat een caravan deels wordt weggeblazen, of dat een caravan in zijn geheel omwaait.

C. Brandschade & waterschade

In een caravan kunnen —net als in een klassieke woning— lekkages optreden. Een zijraam of dakraam kan slecht sluiten; een vaatwasser kan overstromen; een afvoer kan stuk raken, et cetera. Zodoende kan allerhande waterschade optreden. Daarnaast kan brand ontstaan in of nabij de caravan, waardoor brandschade optreedt aan het interieur of exterieur van de caravan. Bij de meeste caravanverzekeraars zijn ook bepaalde vormen van waterschade en brandschade inbegrepen.

D. Caravanvandalisme

Er zijn overal mensen voor. Zo zijn er ook mensen die moedwillig schade aanrichten aan andermans bezittingen: een deuk trappen, graffiti spuiten, brand stichten… Een caravanverzekering dekt doorgaans ook vandalismeschade aan de caravan, dus caravanschade die opzettelijk door een ander is toegebracht.

E. Inbraak & diefstal

Wordt er ingebroken in je caravan? Dan ben je niet alleen (een deel van) de inboedel kwijt, maar zit je doorgaans ook met schade aan een caravanslot of caravanruit. En zelfs als men je caravan niet succesvol steelt, kan een caravan fiks schade oplopen door toedoen van een diefstalpoging. Inbraak, indirecte inbraakschade, diefstal en indirecte diefstalschade zijn doorgaans verzekerd dankzij een caravanverzekering.

F. Schade aan accessoires en/of inboedel

Een caravanverzekering dekt uitsluitend schade aan de eigen caravan. Bij sommige verzekeraars kun je zaken als inboedel en accessoires meeverzekeren. Hierbij moet je denken aan:

  • Een aanbouw, voortent of luifel
  • Inboedel: alle sfeerspullen en gebruiksspullen die in de caravan aanwezig zijn
  • Caravantoebehoren als gasfles, opstap, reservewiel, wielmoersleutel, disselslot, fietsendrager, caravanspiegels, kogeldrukmeter en wielklem
  • Mover’: vast of afneembaar, handbedienbaar, elektrisch of mechanisch

Caravanverzekering afsluiten: tot slot…

Niet elke caravanverzekering is hetzelfde. Over het algemeen worden het verzekerde bedrag en de bijbehorende verzekeringspremie geïndexeerd op basis van de cataloguswaarde óf aanschafwaarde van de caravan. Sommige caravanverzekeraars hanteren een eigen risico tot EUR 100,-. Andere ,- terwijl andere verzekeraars de premie verlagen wanneer je vrijwillig voor een eigen risico kiest. De meeste caravanverzekeringen omvatten qua standaarddekking:

  • Materiële schade aan caravan én spullen (inboedel + extra inventaris)
  • Wettelijke aansprakelijkheidsvergoeding (WA)
  • Terugbrengen naar woonplaats na ongeval
  • Rechtsbijstand, óók qua schadeverhaal
  • Diefstal & inbraak
  • Vervangend verblijf
  • Sleepkosten en pechhulpverlening 

De caravan wordt uitsluitend meegerekend op de autoverzekering indien deze ten tijde van het ontstaan van de schade was gekoppeld aan de verzekerde auto. Bovendien geldt dit alléén voor de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA), dus enkel verkeersschades die jij aan anderen toebrengt, worden hiermee vergoed. Een caravanverzekering is doorgaans ook geldig in het buitenland; normaliter in alle Europese landen en aan de Middellandse zee.

In veel gevallen is dan een tweede groene kaart (verzekeringsbewijs) met code AF —expliciet voor je caravan— vereist. Dit geldt met name voor caravans vanaf 750 kilogram met een eigen kenteken. Veel caravanverzekeraars hanteren specifieke dekkingsgebieden: gebieden waar de caravanverzekering dekking biedt. Schade die jijzelf oploopt, worden uitsluitend vergoed op een speciale caravanverzekering.

Heb jij jouw auto via ons kantoor verzekerd en ben je benieuwd naar welke verzekeringen we jou kunnen aanbieden voor jouw caravan? Onze medewerkers leggen graag uit wat voor caravanverzekering we je kunnen aanbieden. Voor het verzekeren van caravans kun je ons bereiken op telefoonnummer 073-5430830.