De WA-verzekering is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor je auto. Het vergoedt schades waar je voor de wet op aangesproken wordt. Wat is het nut en wat valt er precies onder de WA-verzekering? Er zijn uitbreidingen mogelijk die meer zekerheid bieden. Ontdek alle mogelijkheden en kosten.

Premie autoverzekering

Wat is het nut van een WA-verzekering?

Wat dekt een WA–verzekering in het verkeer? Schades die je met jouw auto veroorzaakt worden ermee vergoed. Verkeersslachtoffers worden in Nederland beschermd. De overheid heeft de WA-verzekering daarom verplicht gesteld. Slachtoffers kunnen zo aanspraak maken op een vergoeding. Ben je niet verzekerd? Dan riskeer je 400 euro boete.

Vergoeding van je eigen schade gaat niet vanzelf

Wat niet onder de WA-verzekering valt is je eigen schade aan de auto. Ben je zelf niet schuldig? Dan doet je verzekeraar standaard niks (omdat ze niet hoeven te betalen). Ze verwachten dan dat je de schade zelf gaat verhalen. Is dat mogelijk zoals bij natuurschades of bij eigen schuld? Dan krijg je alleen bij een uitbreiding op de WA-verzekering een vergoeding.

Een WA beperkt of volledig casco als uitbreiding

Een vaak voorkomende schade is de ruitschade aan een auto. Verzekeraars vergoeden dat alleen als je WA beperkt of volledig casco verzekerd bent. Dat zijn vrijwillige uitbreidingen op de WA-verzekering. Volledig casco is een beperkt casco dekking plus een vergoeding bij eigen schuld. Ook zijn vervelende, niet verhaalbare schades, door vandalisme dan gedekt.

Verschil AVP en WA-verzekering

Met een WA-verzekering sluit je een autoverzekering af. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) sluit auto’s juist uit. Dat komt omdat de AVP uitkeert wanneer je als persoon schade maakt aan anderen of spullen. Logischerwijs kun je als persoon andere schades veroorzaken dan als bestuurder van een auto. Een AVP is bovendien niet verplicht, dat is een verschil.