WA staat voor ‘wettelijke aansprakelijkheid’. De WA-autoverzekering is dan ook een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor je auto. Deze verzekeringsvorm vergoedt andermans schades waarop jij door de wet kunt worden aangesproken. Dus schades die met jouw auto en door jouw schuld worden toegebracht aan derden. Maar wat is het exacte nut van deze WA-verzekering? Wat valt  precies onder de WA-dekking en wat niet? En welke uitbreidingen zijn er op de ‘kale’ WA-verzekering die méér zekerheid bieden.

Ontdek hieronder alle mogelijkheden qua WA-autoverzekeringen, evenals de bijbehorende kostenplaatjes…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in...

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Wat is het nut van een WA-verzekering?

Verkeersslachtoffers worden in Nederland goed beschermd. De overheid heeft de WA-verzekering dan ook verplicht gesteld ter bescherming van verkeersslachtoffers. Mensen die slachtoffer worden van een verkeersongeval kunnen zodoende aanspraak maken op een vergoeding. Ben je niet verzekerd? Dan riskeer je 400 euro boete.

Wat dekt een WA–verzekering in het verkeer? Schades die je met jouw auto veroorzaakt worden ermee vergoed.

Vergoeding van je eigen schade gaat niet vanzelf

Wat niet onder de WA-verzekering valt is je eigen schade aan de auto. Ben je zelf niet schuldig? Dan doet je verzekeraar standaard niks (omdat ze niet hoeven te betalen). Ze verwachten dan dat je de schade zelf gaat verhalen. Is dat mogelijk zoals bij natuurschades of bij eigen schuld? Dan krijg je alleen bij een uitbreiding op de WA-verzekering een vergoeding.

Een WA beperkt of volledig casco als uitbreiding

Een vaak voorkomende schade is de ruitschade aan een auto. Verzekeraars vergoeden dat alleen als je WA beperkt of volledig casco verzekerd bent. Dat zijn vrijwillige uitbreidingen op de WA-verzekering. Volledig casco is een beperkt casco dekking plus een vergoeding bij eigen schuld. Ook zijn vervelende, niet verhaalbare schades, door vandalisme dan gedekt.

Verschil AVP en WA-verzekering

Met een WA-verzekering sluit je een autoverzekering af. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) sluit auto’s juist uit. Dat komt omdat de AVP uitkeert wanneer je als persoon schade maakt aan anderen of spullen. Logischerwijs kun je als persoon andere schades veroorzaken dan als bestuurder van een auto. Een AVP is bovendien niet verplicht, dat is een verschil.

Goedkoopste autoverzekering WA

Autoverzekering WA vergelijken op premies doe je online. Je ontdekt dan de goedkoopste aanbieder voor jouw auto. Je autoverzekering met WA dekking vergelijk je makkelijk via internet op onze website. Dat begint met een premie berekening. Vanuit daar zie je online de goedkoopste maatschappijen voor jouw auto. De beste keus sluit je eenvoudig via internet af.

Premie autoverzekering

Autoverzekering WA vergelijken op premies

Ga je een autoverzekering WA vergelijken dan zie je verschillende premies. Een berekening maken is nodig om de goedkoopste aanbieder te zien. Wie dat is verschilt per auto en situatie. Wil je meer dan alleen een autoverzekering WA vergelijken op premie? Let dan vooral op het eigen risico zodra je de voorwaarden bekijkt. Deze verschillen per maatschappij. Gelukkig heb je bij een WA autoverzekering meestal niet te maken met een eigen risico.

Goedkoopste autoverzekering WA online afsluiten

De goedkoopste autoverzekering WA vergelijken en afsluiten doe je online. Telefonisch informeren naar ons beste aanbod kan ook. Dat doe je tijdens kantooruren. Naast de premie van een autoverzekering WA vergelijk je op voorwaarden. Kleine prijsverschillen rechtvaardigen een hogere premie, mits je dan betere voorwaarden hebt. Zo kan het fijn zijn 100 euro minder eigen risico te hebben. Zeker als dat maar enkele euro’s per maand scheelt in de kosten.

Nadeel van alleen een WA autoverzekering bij schade

Wanneer voor een autoverzekering WA kiest dan heb je geen dekking voor eigen schade. Vergelijk daarom ook op andere dekkingen zoals beperkt casco. Een veel voorkomende ruitschade is bij WA + plus casco wel gedekt. Een autoverzekering WA vergelijk je dus het beste op verschillende dekkingen en aanbieders. Zo kun je de een goede prijs-kwaliteit afweging maken. Bereken nu de goedkoopste aanbieders online en sluit de beste verzekering voor jouw auto af.