Pechhulpabonnementen zijn relatief duur. Dat komt omdat je doorgaans niet alleen abonnementskosten voor de daadwerkelijke ‘wegenwachtservice’ betaalt… Daarbovenop worden soms óók nog eens verplichte lidmaatschapskosten in rekening gebracht. Kortom: lidmaatschap + pechhulp = een tikkeltje dubbelop.
Inhoudsopgave autopechhulp
Hierbij alvast een opsomming van de verschillende pechhulpopties:
- Pechhulpdekking ter aanvulling op autoverzekering
- Abonnement op specialistische pechhulpverleningsdienst
- Gratis mobiliteitsgarantie via automerkdealer
- Losse pechhulpverlening ‘on demand’ oftewel ‘op afroep’
- Automobilistenhulp via de reisverzekering
Steeds meer mensen kiezen dan ook voor pechhulp zónder lidmaatschap of abonnement. Je betaalt dan uitsluitend voor pechhulpservices indien je daadwerkelijk autopech hebt…
Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…En vind direct een goedkopere autoverzekering!
Pechhulp ZONDER lidmaatschap alsmaar populairder
Abonnementen en lidmaatschappen voor autopechhulp moeten periodiek worden betaald. En je kan jarenlang betaald lid of abonnee zijn, terwijl je ‘gelukkigerwijs’ nóóit pechhulp hoeft in te schakelen.
Zodoende kan een abonnement of lidmaatschap op jaarbasis flink in de kosten lopen, zonder er ooit profijt van te hebben. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen abonnementskosten en lidmaatschapskosten willen vermijden en zoeken naar:
- Autopechhulp zonder lidmaatschap of verzekering
- Pech onderweg, maar geen lid van ANWB
- Pechhulpverzekeringen voor auto vergelijken
- Goedkope pechhulp bij autoverzekering
- Voor binnenland, buitenland, Europa of wereld, maar zónder abonnement…
Incidentele pechhulpservices op afroep en pechhulp als bijdekking op een verzekering worden steeds populairder. Terwijl periodieke pechhulppakketten door de jaren heen aan populariteit hebben ingeboet…
Doorlopende abonnementsdienst óf pechhulpservice ‘on demand’
Abonnementsdiensten voor pechhulp staan ook wel bekend als pechhulpabonnementen. Daarnaast kun je pechhulpdekking afsluiten als aanvulling op je autoverzekering of reisverzekering. En je kunt ook al verzekerd zijn van pechhulp via de dealer van jouw automerk. Pechhulpdiensten waarvoor géén lidmaatschap en géén verzekering vereist is, staan ook wel bekend als pechhulp ‘on demand’ of ‘op afroep’. Je betaalt dan per pechhulpverzoek, dus uitsluitend als er daadwerkelijk sprake is van een hulpmoment c.q. hulpsituatie. Per pechhulpaanvraag of noodhulpverzoek ben je relatief duur uit, maar op de langere termijn kun je juist flink besparen.
Veruit de meeste verzekeringsaanbieders maken overigens gebruik van dezelfde alarmcentrales en hulpvoertuigen als de grote abonnementsdiensten en afroepdiensten. Zie ook het totaaloverzicht hieronder…
De 5 populairste pechhulpverleners van Nederland…
Hierbij een overzichtje van Nederlands bekendste pechhulpdiensten. Niet alleen de vooraanstaande pechhulplidmaatschappen… Maar óók alle prominente pechhulpverleners die abrupt op afroep kunnen worden ingeschakeld (bron):
- ANWB Wegenwacht (los abonnement)
- Route Mobiel Pechhulp: NowGo (los abonnement)
- Allianz Global Assistance (on demand)
- Bosch Car Service (abonnement, veelal via verzekeraar)
- Centraal Beheer RoadGuard (on demand)
- BlijDatIkRij.nl (los abonnement)
- SOS Pechhulp International (abonnement, veelal via verzekeraar)
- Eurocross Assistance (abonnement, veelal via verzekeraar)
Waar veruit de meeste autoverzekeraars gebruikmaken van bovenstaande uitvoerders, biedt BOVAG haar eigen BOVAG Pechhulp aan voor haar autoverzekeringsnemers. Deze autopechhulp wordt uitgevoerd door een scala aan BOVAG-aangesloten herstellers. Overigens berust Bosch Car Service op BOVAG-aansluiting en Allianz Global Assistance.
Abonnementsdienst inschakelen TIJDENS autopech
Van een abonnementsdienst in z’n algemeenheid kunnen doorgaans uitsluitend abonnees gebruikmaken. In geval van pechhulp kun je doorgaans óók zonder lidmaatschap aankloppen bij abonnementsservices. Wel maak je als niet-lid aanzienlijke extra kosten die je als reeds aangesloten lis niet hoeft te betalen.
Bovendien moet je doorgaans ter plaatse abonnee worden van de betreffende pechhulpservice voor minimaal één jaar. Ter plekke lid worden TIJDENS pech kost doorgaans een volledig jaarlidmaatschap plus een fikse toeslag. Kortom: de entreekosten oftewel inschrijfkosten zijn dan hoger.
Jarenlang dubbel verzekerd voor pechhulp!?
Wat veel mensen niet weten, is dat je op vier verschillende manieren verzekerd kan zijn van pechhulp in binnenland en/of buitenland. Hierbij het viertal opties:
- Aanvullende module ‘pechhulpdekking’ op de autoverzekering
- Een pechhulpabonnement voor aangesloten leden dat jaarlijks dient te worden verlengd
- Als vrijblijvende pechhulpservice van de autodealer
- Pechhulp als bijdekking op de (doorlopende) reisverzekering
En het frappante is dat héél veel Nederlanders dubbel, driedubbel of zelfs vierdubbel verzekerd zijn van pechhulp, zónder dat men dit weet. Hierbij een korte uitleg per dekkingsvorm qua pechhulp…
1. Aanvullende pechhulpverzekering bij autoverzekering
Veel verzekeringsmaatschappijen bieden de mogelijkheid om tijdens het afsluiten van een autoverzekering direct ook een aanvullende pechhulpverzekering af te sluiten. De exacte extensie van deze pechhulpdekking verschilt per autoverzekeraar en autoverzekering.
Let op: Soms is beperkte pechhulpdekking zelfs standaard inbegrepen bij een allrisk autoverzekering, zonder dat je dit weet. Je polisvoorwaarden checken, kan dus uitermate raadzaam zijn!
2. Pechhulpabonnement via ANWB of Route Mobiel
ANWB Wegenwacht Service is veruit de grootste speler op de pechhulpmarkt. Begin 2019 lag het aantal ANWB-leden boven de 4,5 miljoen. Het overgrote merendeel van deze basisleden neemt óók Wegenwacht Service af. De belangrijkste ANWB-concurrent is pechhulpverlener Route Mobiel, hetgeen naar schatting 10x kleiner is qua ledenbestand.
Overigens is een abonnement óf gebonden aan een specifieke persoon (de abonnee), óf aan een specifiek voertuig (het verzekerde object). Elk van beide varianten heeft voordelen en nadelen:
- In het eerste geval (persoonsgebonden) is elke auto waarin jij rijdt verzekerd van pechhulp.
- In het tweede geval (kentekengebonden) is iedereen die in jouw auto rijdt verzekerd van pechhulp.
Heb je een los pechhulpabonnement afgesloten bij ANWB, Route Mobiel of een andere depannagedienst? Dan is de dekkingsgraad afhankelijk van de breedvoerigheid van de door jou afgenomen abonnementsvorm. Elke aanbieder hanteert namelijk verschillende abonnementen; van zéér beperkt tot zéér uitgebreid. Een pechhulppasje van ANWB of Route Mobiel kán erg handig zijn. Maar kijk altijd goed welke oorzaken van autopech zijn inbegrepen of uitgesloten… En of de exacte abonnementsvoorwaarden optimaal aansluiten op jouw persoonlijke situatie…
Nederlanddekking? Europadekking? Woonplaatsdekking? Auto óf abonnee verzekerd? Partnerdekking? Maximumaantal gratis hulpverzoeken? Maximale claimbedragen? Uitgesloten situaties? Eigen risico? Voorrijkosten? Sleepkosten? Haal- en brengkosten? Vervangend vervoer? Leeftijdsgrens qua autobouwjaar? Eigen wagenpark? Noodreparaties gedekt? Aanhanger meeverzekerd? Caravan meeverzekerd? Gratis advies? Snelheidsgarantie? 24/7 bereikbaar?
3. Pechhulpservice via autodealer
Opvallend veel autodealers c.q. automerken verschaffen tegenwoordig GRATIS pechhulpservice bij nieuw verkochte auto’s. Als een vorm van fabrieksgarantie… Dus rijd je met een nieuw aangekochte auto weg? Dan kán het zijn dat jouw auto direct verzekerd is van pechhulp. Dit fenomeen staat ook wel bekend als mobiliteitsgarantie, mobiliteitsservice of doorrijdgarantie. De exacte draagwijdte van pechhulpgarantie verschilt per merkdealer:
- Doorgaans tijdens de fabrieksgarantie, dus twee of drie jaar na aankoopdatum
- Soms tegen betaling verlengbaar tot 4, 5 of 6 jaar
- Pechservice in Nederland, Europa óf overal ter wereld?
- Uitsluitend voor eerste eigenaar óf overdraagbaar bij verkoop
- Zolang regulier onderhoud en reparaties exclusief plaatsvinden bij de merkdealer
Dus weet je niet zeker of er pechhulpdekking op jouw auto rust? Bel dan altijd even een officiële merkdealer van jouw automerk en vraag om opheldering! Het kan namelijk best zijn dat je in een tweedehands auto rijdt waarvan je niet eens weet dat deze is voorzien van gratis pechhulpdekking.
4. Pechhulp als bijdekking op de reisverzekering
Een reisverzekering dekt recreatieve tripjes en vakanties waarmee ten minste één overnachting gemoeid gaat. Krijg je tijdens een dergelijke reis te maken met autopech? Dan biedt een reisverzekering mét pechhulp uitkomst.
Dus wil je een kortlopende of doorlopende reisverzekering afsluiten? Op een reisverzekering kan desgewenst óók pechhulp worden meeverzekerd. Dergelijke ‘automobilistenhulp’ is alléén raadzaam als pechhulp niet reeds gedekt is: Op de autoverzekering, via de automerkdealer of middels een los pechhulpabonnement…
Maar ook als jouw eerstvolgende vakantiebestemming niet onder het dekkingsgebied van jouw huidige pechhulpverzekering valt. Bijvoorbeeld als je momenteel uitsluitend Nederlanddekking hebt, maar een autovakantie naar Frankrijk op de planning hebt staan. Onder pechhulpdekking via de reispolis valt doorgaans óók reispech met de motor, caravan, vouwwagen en/of aanhanger. Dit staat dan als zodanig beschreven in de polisvoorwaarden.
Dus ga je met regelmaat op autovakantie? Of leg je nogal wat stedentrips met de auto af? Dan is een doorlopende reisverzekering —inclusief automobilistenhulp— een potentiële aanwinst.
Preventieve tips ter voorkoming van autopech
Kwalitatief hoogwaardige pechhulpdekking is ideaal. Maar mechanische autopech voorkomen, is nóg effectiever dan jezelf optimaal tegen pechhulp verzekeren. Hierbij enkele tips ter preventie van onverhoopte pech langs de weg:
- Controleer van tijd tot tijd je verlichting + bandenspanning, óók van je reservewiel.
- Autovloeistoffen: Houd je oliepeil in de smiezen, evenals je koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof.
- Rijd niet onnodig lang door met elektrische storingen van je auto; óók oranje waarschuwingslampjes zijn bedoeld om je op een bepaald veiligheidsrisico te wijzen.
En zorg ervoor dat je in elk geval standaard het volgende in je auto hebt liggen: reservewiel c.q. thuiskomer, krik + onderlegplankje, kruissleutel, reservelampen, verbanddoos, ruitenwisservloeistof, antivries, sleepkabel, startkabels, sneeuwkettingen, slotspray, zaklamp, fluorescerend hesje en werkhandschoenen.
Pechhulp voor de auto: tot slot…
Bijna 75% van alle Nederlanders heeft een pechhulpabonnement. Een derde van deze automobilisten is via méérdere (veelal betaalde) diensten verzekerd van pechhulp. Het zal je misschien verbazen, maar er zijn Nederlanders die onbewust 4x verzekerd zijn voor pechhulp… Meeverzekerd op de autoverzekering (22%), én op de kortlopende of doorlopende reisverzekering (13%), én gratis via de autodealer (43%), én onder een losstaand lidmaatschap (67%). En dan is er dus óók nog pechhulp ‘on demand’ oftewel ‘op afroep’, waarvoor dus géén lidmaatschap en géén verzekering vereist is. (bron)
Onderaan de streep komt slechts één partij pechhulp verlenen bij een mechanische of elektrische storing. Overlappende pechhulpdekking heeft dan ook geen enkel nut en is zonde van je geld. Sowieso krijgt de doorsnee autobezitter gemiddeld slechts één keer in de vijf jaar te maken met autopech; 23% heeft zelfs nog nooit met pech langs de weg gestaan.
Dus ben je helemaal NIET verzekerd van pechhulp? Dan kun je bij onverhoopte ‘pech langs de weg’ altijd nog ter plekke een lokaal garagebedrijf of wegsleepbedrijf benaderen. Per incident berekend, zal zulke onverhoopte en provisorische ‘pechhulp on demand’ behoorlijk prijzig zijn. Maar aangezien je –gemiddeld genomen– 5 jaar aan nodeloze pechhulp hebt bespaard, ben je onderaan de streep waarschijnlijk alsnog goedkoop uit.
Wil je (qua tarief én dekking) passend verzekerd zijn tegen pechhulp? Via GoedkopeAutoverzekering.nl sluit je als aanvullende dekking een voordelige pechhulpverzekering voor je auto af.