Onverzekerde taxi’s: waarom géén taxiverzekering afsluiten?!

taxi waarvoor men een taxiverzekering moet sfsluiten

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Sinds 1 januari 2018 hebben meerdere verzekeraars besloten om te stoppen met het verzekeren van taxi’s. Veel taxi’s hebben hierdoor een lange tijd onverzekerd rondgereden. Verzekeraars die gestopt zijn met het aanbieden van taxiverzekeringen hebben de desbetreffende bedrijven laattijdig geïnformeerd, waardoor veel taxibedrijven en taxichauffeurs voor verzekeringsproblemen kwamen te staan. Heb je hier geen problemen mee gehad? Misschien heb je geluk gehad! Kijk voor de zekerheid tóch eens na hoe jouw taxi verzekerd is.

Is jouw auto privé verzekerd, dan kan het namelijk zijn dat je tóch ‘onverzekerd’ bent. Een taxi dient namelijk altijd een speciale taxiverzekering te hebben!

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Waarom zijn verzekeraars gestopt met de taxiverzekering?

Het aanbod in taxiverzekeringen is het afgelopen jaar dus sterk afgenomen. De overgebleven taxiverzekeraars c.q. taxiverzekeringsaanbieders hebben de taxipremies daarnaast flink verhoogd. Dit is ten nadele van de taxichauffeurs en taximaatschappijen in Nederland.

Veel taxichauffeurs vragen zich af wat de reden is van verzekeringsaanbieders om te stoppen met het aanbieden van taxiverzekeringen. Veel verzekeraars zeggen dat het niet meer rendabel is om taxi’s te verzekeren. Zelfs niet ná het verhogen van de premies, hetgeen de overgebleven taxiverzekeraars overduidelijk hebben gedaan. Dat komt doordat de schadelast van taxiverzekeringen extreem hoog is.

Vooral voor eenmanszaken oftewel zelfstandige taxirijders / taxibedrijfjes in stedelijke gebieden is het hierdoor lastig, duur of zelfs bijna onmogelijk geworden om zelfs een klein, goedkoop taxietje te verzekeren.

Frauderen met de taxiverzekering…

Het is dus vooral voor kleine taxiondernemers lastig geworden om een betaalbare taxiverzekering te vinden. Volgens TaxiPro zijn er taxibedrijven die de nieuwe opgehoogde taxiverzekeringspremie simpelweg niet kunnen betalen met de huidige omzet. Hierdoor hebben ze de zaak stil moeten zetten.

Anderen taxibedrijven die in hetzelfde schuitje zaten, hebben besloten om in een onverzekerde taxi door te blijven rijden… Dit is echter zéér risicovol en sterk af te raden. Wanneer er tijdens een controle achter gekomen wordt dat je onverzekerd rondrijdt, heb je een nóg grotere kostenpost. De boetes voor onverzekerd rijden zijn namelijk érg hoog; hetgeen kan uitpakken in een extreem dure taxirit.

Maximaal kan er 3x per jaar een bekeuring voor rijden in een motorvoertuig zonder verzekering worden opgelegd, dus tot 1.200 euro boete op jaarbasis.

Welke taxiverzekering kunnen wij aanbieden?

Wil je een taxiverzekering afsluiten, maar komen er géén resultaten uit onze vergelijkingsmodule? Dan is dat een teken dat het aanbod van taxiverzekeringen óók via ‘onze’ verzekeraars is gestagneerd. Let wel: het kan zinvol zijn om telefonisch contact met ons op te nemen, aangezien we telefonisch MEER opties kunnen aanbieden voor het verzekeren van taxi’s dan via de vergelijkingsmodule.

Een taxiverzekering via verzekeringsmaatschappij ‘De Vereende’ is overigens altijd mogelijk, het nadeel is echter dat deze taxiverzekering duur uitvalt.

Personenvervoer verzekeren: onbetaalde taxi

Personenvervoer verzekeren, is over het algemeen gemakkelijker voor gratis personenvervoer dan voor een betaalde taxi. Onbetaald personenvervoer wordt teruggezien bij onder andere kinderdagverblijven en zorgboerderijen. Er is dan meestal sprake van een vaste bestuurder.

Via internet kun je tegenwoordig ook jouw (bestel)auto voor onbetaald personenvervoer verzekeren. Wel zien veruit de meeste verzekeringsmaatschappijen dit type vervoer als een verhoogd risico op schade. Om de verzekering zelf online te regelen, is het doorgaans vereist om één vaste bestuurder aan te wijzen.

Onbezoldigd personenvervoer snel verzekerd krijgen…

Het vervoeren van mensen gaat ervaren bestuurders relatief gemakkelijk af. Verzekeraars zien daarom graag een vaste (ervaren) bestuurder, des te meer indien een taxi als personenvervoersmiddel dient te worden verzekerd. Zodra je een autoverzekering afsluit, zal gevraagd worden naar de hoofdbestuurder.

Bovendien zal onderscheid worden gemaakt tussen een zorgboerderij of kinderdagverblijf enerzijds en een commercieel taxibedrijf anderzijds. Zolang het taxivoertuig als vrijblijvende service wordt ingezet voor een dagverblijf is doorgaans géén speciale taxiverzekering nodig.

Onbetaalde taxiritten ONLINE verzekeren

Vooralsnog is het mogelijk om onbetaald personenvervoer online verzekerd te krijgen. Van ‘onbezoldigd personenvervoer is uitsluitend sprake indien het vervoer standaard is inbegrepen in de tarieven die je voert. Ze maken dus onderdeel uit van je totale dienstverlening en mogen niet los in rekening worden gebracht. En dat maakt verschil!

Zo heeft een kinderdagverblijf niet de insteek te willen verdienen op het ophalen en terugbrengen van kinderen. Hetzelfde geldt voor zorgboerderijen. Dit maakt dat het gebruik véél minder frequent, véél minder intensief en véél minder risicovol. En dat zie je terug in de premie! Geef tijdens de berekening bij primair gebruik ‘overige’ en ook bij branche ‘overige’ op. En kies bij functie ‘onbetaald personenvervoer’. Zie ter illustratie de afbeelding hieronder:

Voorbeeld juiste gebruik taxi

Waarom is onbetaald personenvervoer zóveel goedkoper!?

Autoverzekeraars zien onbetaald personenvervoer als iets anders dan commerciële taxi’s. Met name omdat bij commercieel taxivervoer veelal sprake is van wisselende bestuurders en bedrijvige routes. Er zijn ook nog eens opvallend veel taxistandplaatsen aanwezig in het centrum van grote, drukke steden.

Bovendien rijdt er —mede door het onbeperkte aantal taxivergunningen en de intrede van online taxiplatform Uber— een steeds groter aantal onervaren en onderbetaalde taxichauffeurs rond dat de onderlinge concurrentie moet aangaan binnen de zogenoemde ‘opstapmarkt’.

Deze aldoor concurrerender c.q. competitiever wordende taximarkt zorgt voor steeds langere werkdagen, gehaastere manoeuvres en gevaarlijker rijgedrag. Kortom: méér onveiligheid in het verkeer, met méér potentiële schades tot gevolg. Vandaar dat je voor een commerciële taxi beduidend duurder zou uitkomen qua autoverzekering dan voor onbetaald personenvervoer.

Geef bij het afsluiten van de verzekering onbetaald personenvervoer aan, indien daarvan sprake is. In andere gevallen zou je op taxivervoer uit komen. Krijg je géén premie-opties? Dan is De Vereende een oplossing.

Direct personenvervoerverzekering afsluiten!

Een duidelijk beeld schetsen van je exacte situatie als kinderdagverblijf of zorgboerderij geeft verzekeraars vertrouwen. En een vertrouwenwekkende insteek kan handig zijn om onbetaald personenvervoer verzekerd te krijgen. Het helpt sowieso als er een vaste, ervaren bestuurder is die in de taxibus rondrijdt.

Bekijk online de kosten voor je personenvervoerverzekering en sluit de beste aanbieder direct af. Je ontvangt dan direct de digitale polis. Later volgt de groene kaart per post, om in de auto te leggen. Als aanvullende dekking kun je desgewenst een inzittendenverzekering afsluiten.