Welke voertuigtypes hebben kentekenplicht en/of verzekeringsplicht?

kentekenplicht en verzekeringsplicht van segway

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gediplomeerd verzekeringsexpert Johan Kooijmans.

Voor een aantal voertuigen geldt een kentekenplicht en/of verzekeringsplicht zónder dat je dit zou verwachten. Wat verwacht jij bijvoorbeeld: is er een kentekenplicht voor een elektrische step óf voor een elektrische fiets? En wat ben je verplicht om te verzekeren: een hoverboard of een segway?

Het antwoord op deze vragen omtrent de kentekenplicht oftewel ‘kentekenplichtigheid’ en verzekeringsplicht oftewel ‘verzekeringsplichtigheid’ van motorvoertuigen vind je hieronder…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Kentekenplicht voor moderne voertuigtypes

Een elektrische step, dat is het antwoord op bovenstaande vraag. Dit voertuig is, net zoals bijvoorbeeld een zitgrasmaaier, verplicht om een kenteken te hebben. En zo zijn er nog veel meer voertuigen die kentekenplichtig zijn, zonder dat je dit misschien weet. Vooral relatie nieuwe voertuigtypes, zoals hoverboards, airwheels en (elektrische) bakfietsen roepen bij veel mensen vragen op. Daarom hebben wij hieronder een duidelijk overzicht voor je samengesteld met voertuigen die wél en die géén kentekenplicht hebben. (bron)

Verzekeringsplichtige voertuigen

Ook zijn er verscheidene voertuigen waarvan je niet per se zou verwachten dat ze een verzekeringsplicht hebben. Een segway is bijvoorbeeld zo’n verzekeringsplichtig voertuig. Een hoverboard daarentegen niet; hoverboards zijn namelijk niet toegestaan op de openbare weg. Kom je tóch op de openbare weg met een hoverboard en veroorzaak je een ongeluk, dan kun je de schade dus NIET verhalen op je verzekering.

Een eigen-schuldschade die ontstaat met een segway kan evenmin op de Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) worden geclaimd. Een klein ongelukje met minimale blikschade tot gevolg, is nog te overzien. Maar wat als iemand arbeidsongeschikt raakt vanwege verregaande letselschade door toedoen van jouw segway? Dan zijn de potentiële financiële en juridische gevolgen voor jou wellicht niet te overzien.

Bekijk daarom hieronder welke voertuigen verzekeringsplichtig en/of kentekenplichtig zijn en welke niet. We hebben er ook direct bij vermeld welke voertuigen NIET zijn toegestaan op de openbare weg…

VoertuigKentekenplicht?Verzekeringsplicht?
Aanhangwagen >750 kgJa.Nee.
Aanhangwagen <750 kgNee, aanhangwagen krijgt hetzelfde kenteken als het trekkende voertuig.Nee.
AirwheelNee, niet toegestaan op de openbare weg.Nee, niet toegestaan op de openbare weg.
BakfietsNee.Nee.
BrombakfietsJa.Ja.
BromfietsJa.Ja.
BrommobielJa.Ja.
BuggyNee.Nee.
CaravanmoverNee.Nee.
Driewielig motorrijtuigJa.Ja.
E-bikeboardJa.Ja.
ElectrostepJa.Ja.
Elektrische fiets <25 km/hNee.Nee.
Elektrische fiets 25-45 km/hJa.Ja.
Elektrische scooterstepJa.Ja.
Elektrische rolstoelNee.Nee, verzekeringsplaatje.
Fietstaxi of RiksjaNee.Nee.
Gehandicaptenvoertuig met motorJa.Ja.
HoverboardNee, niet toegestaan op de openbare weg in Nederland.Nee, niet toegestaan op de openbare weg in Nederland.
Motorfiets/motorscooterJa.Ja.
MotorstepJa.Ja.
Piaggio (autoscooter)Ja.Ja.
QuadJa.Ja.
SegwayJa.Nee, verzekeringsplaatje
TrikeJa.Ja.
Tuk-tukJa.Ja.
ZitgrasmaaierJa.Ja.

Wat betekent een kentekenplicht of verzekeringsplicht voor mij?

Ben je van plan om een voertuig te kopen met een kentekenplicht of verzekeringsplicht? Houd er dan rekening mee dat je deze verplichtingen ook daadwerkelijk moet nakomen. Doe je dat niet, dan overtreed je de wet en kun je forse boetes verwachten.

Check dus altijd even je kentekenverplichtingen en verzekeringsverplichtingen voordat je een nieuwerwets (relatief modern en onbekend) voertuig aanschaft!