Als je een auto koopt, is het belangrijk dat je deze op tijd verzekert. Nederland kent een verzekeringsplicht en je wilt geen boetes riskeren door je auto te laat te verzekeren. Die plicht start op het moment dat je kentekenhouder bent; dat de auto op jouw naam staat. In deze blog laten we je zien vanaf welk moment je precies je auto moet verzekeren en waar je de goedkoopste premie voor jouw auto kunt vinden.

Premie autoverzekering

Auto verzekeren bij aankoop

Zoals gezegd begint de verzekeringsplicht als jij de kentekenhouder van de auto bent. Het verstandigst is dus ook om meteen een verzekering af te sluiten als je de auto op jouw naam laat zetten. Op die manier is alles snel geregeld. Het is voor de verzekeringsmaatschappij met name belangrijk op welke naam de auto is gezet op dat moment. Die persoon heeft namelijk de verzekeringsplicht. Daarbij is het belangrijk dat het voertuig de verplichte APK (Algemene Periodieke Keuring) heeft. Dat is een voorwaarde voor het kunnen verzekeren van de auto. Over de wegenbelasting hoef je je geen zorgen te maken. Die start automatisch wanneer de auto op naam gezet is.

Auto verzekeren na de aankoop

Toch wordt er ook voor gekozen de auto niet direct na de aanschaf te verzekeren. Sommige mensen denken er thuis nog genoeg tijd voor te hebben of stellen het uit. Dit kan echter voor flinke problemen zorgen. Je loopt namelijk het risico op een boete. Als er een politiecontrole plaatsvindt op weg naar huis na de aanschaf van het voertuig, heb je een probleem. Een dergelijke RDW boete kan je al snel € 400,- kosten. Ook eventuele schade die dan gereden wordt, wordt niet vergoed. Dit kan tot flinke bedragen oplopen. Hoe sneller je je verzekert, hoe beter dus.

Snel online verzekeren na de aankoop

Het kan zijn dat je auto bij aanschaf nog niet verzekerd hebt, maar je moet er wel direct mee naar huis rijden. Online je verzekering afsluiten, biedt hier dan een oplossing. Je krijgt dan namelijk direct een bevestiging van de verzekering per e-mail. Dit kun je als bewijs gebruiken bij een eventuele politiecontrole. Daarnaast is online een voertuig verzekeren binnen 10 minuten gebeurd. Mocht je de auto voor langere tijd niet gebruiken, maar staat deze wel op jouw naam? Wellicht is het schorsen van het voertuig dan een optie.

Voertuig schorsen

Als je van plan bent je wagen voor langere tijd niet te gebruiken, is het schorsen ervan misschien een mogelijkheid. Je betaalt op dat moment geen wegenbelasting en je hebt ook geen autoverzekering nodig. Bij het schorsen, plaats je de auto als het ware buiten gebruik. Je mag er dan geen gebruik meer van maken. Daarom hoort het geschorste voertuig ook op eigen terrein te staan. Zo’n schorsing is echter niet gratis. De prijs ervan hangt af van het type auto dat je hebt. Wanneer je het voertuig maar enkele maanden niet gebruikt, blijkt verzekeren in de praktijk goedkoper te zijn dan schorsen. Als je het voertuig zelf van de plek van aanschaf naar huis moet rijden, is dit dus geen optie. Onverzekerd rijden, is verboden.

Goedkoopste verzekering

Online je voertuig verzekeren kan dus al binnen 10 minuten. Als je hier te lang mee wacht, loop je risico op onnodige boetes of schades die niet vergoed worden. Het voordeel van online je auto verzekeren, is dat je meteen de weg op kunt en je geen zorgen hoeft te maken of de verzekering. Wat de goedkoopste verzekering is voor jou is onder meer afhankelijk van de auto. Vul hieronder je kenteken in en ontdek de laagste premie voor jouw autoverzekering.