Auto gekocht: vanaf wanneer je auto verzekeren?

vanaf wanneer auto verzekeren

Wil je jouw auto (reeds overgeschreven of binnenkort op naam) direct goedkoop verzekeren? Vul dan hieronder jouw kenteken in voor een overzicht van de goedkoopste autoverzekeraars!

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Als je een auto koopt, is het belangrijk dat je deze op tijd verzekert. Nederland kent namelijk een verzekeringsplicht en je wilt geen boetes riskeren door je auto te laat te verzekeren. Deze plicht start op het moment dat je kentekenhouder bent geworden; dus dat de auto op jouw naam staat. In deze blog laten we je zien vanaf welk moment je precies je auto moet verzekeren en waar je de goedkoopste premie voor jouw auto kunt vinden…

Auto direct bij aankoop verzekeren

Zoals gezegd, begint jouw verzekeringsplicht zodra jij eigenaar en kentekenhouder van een auto bent geworden. Het verstandigst is dus ook om direct een autoverzekering af te sluiten als je de auto op jouw naam laat zetten. Zodoende is alles snel en zeker geregeld.

Voor verzekeringsmaatschappijen is het met name belangrijk op wiens naam een auto staat op het moment dat een autoverzekering wordt afgesloten. Deze persoon is namelijk de verzekeringsplichtige. Daarbij is het belangrijk dat het voertuig de verplichte APK (Algemene Periodieke Keuring) heeft ondergaan en dat de APK-termijn nog geldig is (en dus niet verlopen navenant de vervaldatum).

Een geldige APK is in principe een voorwaarde voor het kunnen verzekeren van een auto… Al wordt de APK-geldigheid niet door élke verzekeraar even grondig gecontroleerd c.q. gecheckt. Over de wegenbelasting hoef je je overigens geen zorgen te maken. Die start automatisch zodra een auto op naam komt te staan, dus vanaf de tenaamstelling.

Dus wanneer je auto verzekeren? DIRECT bij aankoop; nog vóórdat je met de auto wegrijdt van het aankoopadres!

Auto verzekeren ná de aankoop

Helaas wordt er nog altijd voor gekozen een aangekochte auto niet direct bij aanschaf te verzekeren. Sommige mensen denken er thuis pas tijd voor te hebben of stellen de autoverzekeringsafsluiting zelfs langer uit. In een onverzekerde auto rijden, mag echter niet volgens de wet! Óók niet eenmalig een kort ritje vanaf de aankooplocatie naar huis. Rijden in een onverzekerde auto kan voor aanzienlijke juridische problemen zorgen…

Zo loop je het risico op een fikse boete! Als er een politiecontrole plaatsvindt op weg naar huis (na aanschaf van het aangekochte voertuig) heb je dan ook een probleem. Een dergelijke RDW-boete voor onverzekerd rijden kan je al snel €400,- kosten. Maar ook eventuele schade die  gereden wordt in een onverzekerd motorvoertuig, is niet gedekt en wordt dus ook niet vergoed! (bron)

Boetes voor onverzekerd rijden, kunnen oplopen tot flinke geldbedragen. En blikschades en letselschades die worden gereden met een onverzekerde auto kunnen nagenoeg oneindig hoog oplopen. Dus hoe sneller jij je auto verzekert, des te beter!

Snel online verzekeren tijdens de aankoop

Het kan zijn dat je jouw auto bij aanschaf nog niet verzekerd hebt, maar er wel direct mee naar huis moet c.q. wilt rijden. Online je autoverzekering afsluiten, biedt dan de ideale oplossing. Je krijgt dan namelijk direct een bevestiging van de verzekering (en/of voorlopige dekking) per e-mail.

Deze bevestigingsmail kun je als voorlopig verzekeringsbewijs gebruiken bij een eventuele politiecontrole (in afwachting van je definitieve verzekeringspolis oftewel ‘groene kaart’). Daarnaast is online een voertuig verzekeren binnen 10 minuten gebeurd.

Mocht je de aangekochte auto voor langere tijd niet gebruiken, maar staat deze wel op jouw naam? Wellicht is het schorsen van het voertuig dan een optie…

Onverzekerd voertuig schorsen

Als je van plan bent je zojuist aangeschafte bolide voorlopig (voor geruime tijd) onbenut te laten, dan is het schorsen ervan wellicht een ideale optie. Je betaalt op dat moment géén wegenbelasting en hebt óók geen autoverzekeringsplicht. Bij het schorsen, plaats je de auto als het ware buiten gebruik. Je mag er dan geen gebruik meer van maken.

Daarom hoort het geschorste voertuig ook op eigen terrein te staan. Zo’n voertuigschorsing is echter niet gratis. De prijs ervan hangt af van het type auto dat je hebt. Wanneer je het aangeschafte voertuig slechts enkele maanden niet gebruikt, blijkt verzekeren in de praktijk goedkoper dan schorsen.

Als je het aangekochte voertuig zélf van de plek van aanschaf naar huis moet rijden, is dit dus géén optie. Onverzekerd rijden, is namelijk per definitie bij wet verboden, zo ook in die situatie.

Goedkoopste autoverzekering

Online je voertuig verzekeren, kan al binnen enkele minuten: direct en goedkoop via je mobiele telefoon. Als je te lang wacht met het verzekeren van jouw onlangs aangeschafte wagen, loop je risico op onnodige boetes en ongedekte schades die onderaan de streep door jouzelf zullen moeten worden opgehoest.

Het voordeel van online je auto verzekeren, is dat je metéén de weg op kunt en je verder geen zorgen hoeft te maken over je verzekeringsplicht. Zodra je een bevestigingsmail met TERECHTE voorlopige dekking óf met definitieve dekking hebt ontvangen, kun je veilig de weg op. Wat voor jou de goedkoopste autoverzekering is, is afhankelijk van de auto, van de verzekeringsnemer én van de dekkingsvorm.

Al met al kan de vraag wanneer je je auto moet verzekeren eenduidig worden beantwoord: metéén bij aankoop! Vul in de kentekenmodule bovenaan deze pagina het kenteken van jouw auto in en ontdek de laagste premie voor de autoverzekering die het beste aansluit bij jouw individuele situatie!

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.