Is mijn auto verzekerd? Doe de WAM verzekering check!

man doet online wam verzekering check voor autoverzekering

Is jouw auto nog niet verzekerd? Voer dan hieronder direct het kenteken van jouw auto in om direct de voordeligste aanbieders te vergelijken en de goedkoopste autoverzekering af te sluiten!

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Twijfel je of je auto nog verzekerd is? De WAM verzekering check van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) brengt dan duidelijkheid. WAM staat voor Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuig. Naast de politie, de RDW en verzekeraars, krijg ook JIJ duidelijkheid over je autoverzekering via de WAM verzekering check.

Op basis van het kenteken controleer je of je auto een geldige verzekering heeft. Boetes voor een onverzekerde auto kunnen oplopen tot € 1.750,-. Voer daarom bij twijfel altijd de WAM verzekering check uit. Verder lees je hieronder stap voor stap hoe je deze check uitvoert. Aanvullende tip: vul hieronder het kenteken van je auto in en bespaar direct op jouw autoverzekering…

Wat betekent het om WAM verzekerd te zijn?

Een WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekering is in Nederland verplicht voor alle eigenaren van een motorvoertuig. WAM heeft deze verzekeringsplicht opgelegd. Door een autoverzekering af te sluiten, zorg je ervoor dat je aan deze wet voldoet.

Check of je auto verzekerd is met WAM verzekering check!

Alle auto’s met een autoverzekering worden in Nederland geregistreerd. Het is daarom gemakkelijk te controleren of jouw auto WA-verzekerd is. Dit controleer je door middel van de WAM verzekering check op de site van de RDW.

Stap 1: Ga naar de site van de RDW;
Stap 2: Vul het kenteken van de auto in;
Stap 3: Klik op de button: gegevens opvragen;

stap 1 vul kenteken check in

Stap 4: Je komt nu automatisch op het tabblad ‘Basis’. Klik op het 5e kopje: Status van het voertuig;

stap 2 status van het voertuig

Stap 5: Controleer of je voertuig WAM verzekerd is. Staat er ‘Ja’ achter de tekst ‘WAM verzekerd’ dan ben je op de juiste manier verzekerd. Staat er ‘Nee’ achter de tekst ‘WAM verzekerd’, dan ben je volgens de RDW niet verzekerd.

Je auto is volgens de RDW niet verzekerd. Hoe nu verder?

De RDW zal dreigen met een boete zodra je als onverzekerd geregistreerd staat. Maar is dat wel terecht? Ga bezwaar maken door contact op te nemen met je verzekeraar. Zij kunnen natrekken of je wel of niet terecht een RDW boete hebt ontvangen. Als de boete onterecht was, moet je ze vragen om een Artikel 34 WAM verklaring.

Kan ik zien bij welke verzekeringsmaatschappij mijn auto verzekerd is?

Vanwege privacywetgeving laat de RDW niet online zien waar een auto verzekerd is. Dit kun je echter eenvoudig achterhalen door op je bankafschriften of op de groene kaart te kijken. Levert dat niks op? Bel dan met de RDW op 0900 0739. Dat kost je € 0,10 cent per minuut. De RDW zal vervolgens vragen naar het kenteken van de auto. Zodoende kunnen zij de verzekeringsmaatschappij achterhalen.

Toekomstige boetes voorkomen? Sluit nu een autoverzekering af!

Helaas kan het voorkomen dat je geen autoverzekering (meer) hebt. Je loopt dan het risico op fikse boetes. Deze kunnen in totaal oplopen tot €1.750,-. De RDW kan namelijk maximaal 3 keer per jaar een boete opleggen van € 400,-. De politie kan tevens een boete opleggen van € 550,-.

Daarnaast moet je schade zelf betalen wanneer je onverzekerd rijdt. Zeker bij letselschade kunnen de bedragen (oneindig) hoog oplopen. Voorkom toekomstige kosten door een offerte voor een nieuwe autoverzekering aan te vragen. Vergelijk nu makkelijk en snel de goedkoopste autoverzekeringen voor jou.

Tip: Heb je nog schadevrije jaren staan van een vorige autoverzekering? Zorg dan dat je binnen een jaar een nieuwe verzekering afsluit. Schadevrije jaren blijven, zonder verzekering, namelijk maar één jaar geldig.

Zo werken RDW & verzekeraars samen

De RDW bepaalt niet zelf of een auto verzekerd is, dat doen de autoverzekeraars. Zodra je een autoverzekering hebt afgesloten, zal de betrokken verzekeringsmaatschappij je auto aanmelden bij de RDW. Enige tijd later toont de RDW online dat je auto verzekerd is.

Heb je de autoverzekering niet of te laat betaald? Dan kan het zijn dat de maatschappij je verzekering stopzet of schorst vanwege wanbetaling. In het geval van een betalingsachterstand kan de verzekeraar het kenteken afmelden.

Wanneer het kenteken is afgemeld wegens een betalingsachterstand, registreert de RDW de auto als onverzekerd.

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gediplomeerd verzekeringsexpert Johan Kooijmans.