Soort autoverzekering: welke soorten autoverzekeringen zijn er?

vrouw in auto die soorten autoverzekeringen zou moeten vergelijken

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gediplomeerd verzekeringsexpert Johan Kooijmans.

In beginsel heb je twee soorten autoverzekeringen, namelijk aansprakelijkheidsverzekeringen en cascoverzekeringen. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die jij toebrengt aan een ander. Een cascoverzekering dekt schade die jij toebrengt aan jezelf.

Allereerst heb je de wettelijk verplichte WA-verzekering, een basisverzekering die alléén schade aan de tegenpartij vergoedt. Er zijn echter ook zeer uitgebreide allriskverzekeringen, waarbij ook alle eigen schade wordt vergoed. Welke autoverzekering voor jou het beste is, hangt af van jouw wensen en verwachtingen. Heb je deze opgesteld? Dan is het handig om te kijken naar de verschillende opties.

GoedkopeAutoverzekering.nl vertelt je hieronder uit welke soorten autoverzekeringen je kunt kiezen en wat de onderlinge verschillen zijn…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Welk soort autoverzekering past bij jou?

In beginsel zijn er drie verschillende soorten autoverzekeringen. Je hebt namelijk autoverzekeringen met een WA, WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco dekking. Kortom:

 • ‘Kale’ WA-dekking
 • WA Beperkt-Cascodekking (WA+)
 • WA Volledig-Cascodekking (allrisk)

Wellicht vind je het opmerkelijk dat alle drie de verzekeringsvormen beginnen met de lettercombinatie ‘WA’. Toch is dit eenvoudig te verklaren, want WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Een WA-autoverzekering is dan ook wettelijk verplicht in Nederland. (bron)

Elke autoverzekeringsvorm zal dan ook altijd en minimaal WA-dekking omvatten. Met WA-dekking wordt uitsluitend de schade vergoed die je aan anderen toebrengt. Eventuele schade aan je eigen auto zul je met een ‘kale’ WA-verzekering dus zélf moeten betalen.

Om ook eigen schaderisico (gedeeltelijk) in te dekken, kun je kiezen voor een verzekering met WA Beperkt-Cascodekking (WA+) of WA Volledig-Cascodekking (allrisk). In het overzichtje hieronder worden de verschillen per dekkingsvorm duidelijk weergegeven:

Kies ik voor WA, WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco?

De WA-verzekering is veruit de goedkoopste dekking. Dit komt omdat je geen vergoeding krijgt voor de door jouzelf veroorzaakte schade. Bij een WA + Beperkt Casco- en WA + Volledig Cascodekking krijg je schade aan het eigen voertuig in bepaalde gevallen wél uitgekeerd vanuit de autoverzekering.

Over het algemeen kan worden gesteld dat WA + Beperkt Casco, naast schade aan anderen, óók natuurschades (brand, storm, hagel), diefstal en ruitschade vergoedt. Bij WA + Volledig Casco krijg je daarbovenop een vergoeding voor schade door eigen schuld (‘eigen schuldschades’). Bijvoorbeeld wanneer je een paaltje raakt.

Hierdoor is de verzekeringspremie voor een WA + Volledig-Cascodekking beduidend hoger dan voor een WA of WA + Beperkt-Cascodekking. Veel mensen kiezen daarom voor een WA+ Beperkt-Cascodekking.

Wat is de goedkoopste autoverzekering voor WA + Beperkt Casco?

Om onduidelijkheden over de soorten autoverzekeringen te voorkomen… Verzekeraars noemen WA + Beperkt Casco ook vaak ‘WA Plus’, ‘WA+’ of ‘Mini Casco’. Wanneer jouw verzekeraar dus praat over WA Plus, dan heeft hij het over WA + Beperkt Casco. WA Plus-dekking kost doorgaans 15% tot 50% méér dan louter de ‘kale’ WA-verzekering.

Dus stel, een WA verzekering kost €30,-. Dan kost de WA + Beperkt-Cascodekking ongeveer €35,- tot €45,- per maand. Om de goedkoopste autoverzekering met WA + Beperkt Casco te vinden, is het belangrijk om eerlijk te vergelijken. Een eerlijke autoverzekeringsvergelijking maak je héél snel en héél gemakkelijk online met de ‘kentekenplaatmodule’ bovenaan deze pagina.

Let op! Vaak heb je een hoog eigen risico bij de goedkoopste aanbieders. Let daarom niet alleen op de prijs, maar ook op de voorwaarden. Mogelijkerwijs betaal je liever een paar euro per maand méér voor een beduidend lager eigen risico.

Wat is de beste soort autoverzekering voor jou?

Om de beste autoverzekering voor jou te vinden is het belangrijk om op de prijs-kwaliteitverhouding van alle soorten autoverzekeringen te letten. Het is immers van cruciaal belang om een autoverzekering te zoeken die goed aansluit op jouw individuele wensen. Aspecten om rekening mee te houden, zijn als volgt:

 • Dekkingsvorm + eventuele aanvullende dekkingen
 • Leeftijd bestuurder
 • Opgebouwde schadevrije jaren
 • Woonplaats c.q. provincie (postcode)
 • Soort + bouwjaar auto
 • Autowaarde (in euro’s)
 • Gewicht & werkvermogen voertuig
 • Brandstof: diesel versus benzine
 • Af te leggen kilometers op jaarbasis

En wil je veel of weinig eigen risico? Elk van beide keuze-opties heeft zo zijn voordelen en nadelen. Kies je voor een autoverzekering met weinig tot geen eigen risico, dan hoef je bij een schade (bijna) niks zelf te betalen. De premie van een autoverzekering zonder eigen risico zal echter beduidend duurder uitpakken. Maar kies je voor een hoger eigen risico, dan is de maandelijkse verzekeringspremie weer een stuk lager en moet je bij schade méér uit eigen zak betalen. Je kiest dus voor:

 • Weinig risico en een hoge premie
 • Veel risico en een lage premie

Al met al is het belangrijk om de ideale balans op te zoeken tussen financiële risiconeming enerzijds en financiële risicodekking anderzijds.

Soorten autoverzekeringen: tot slot…

Heb je je wensen met betrekking tot de autoverzekering op een rijtje gezet? De voordelen en nadelen van elke keuze goed afgewogen en tegen elkaar weggestreept? Dan kun je online gaan autoverzekeringen gaan vergelijken. Het wordt aanbevolen om allereerst op prijs te filteren. Vervolgens ga je kijken naar de polisvoorwaarden. Hierbij is het vooral belangrijk om te letten op het eigen risico en de no-claimkorting

De no-claimkorting is een korting die je krijgt wanneer je een jaar lang géén schade hebt veroorzaakt. Deze korting wordt jaarlijks aangepast: hoe langer je schadevrij rijdt, des te meer korting je krijgt. Onderaan de streep verschilt het kortingsbedrag echter wel behoorlijk per verzekeringsmaatschappij! Twijfel je over de juiste verzekering of heb je ergens anders hulp bij nodig?

Bij GoedkopeAutoverzekering.nl zijn verscheidene verzekeringsadviseurs werkzaam die je graag telefonisch te woord staan en aan de voordeligste autoverzekeringsoptie helpen!