Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen. Zo heb je bijvoorbeeld een WA verzekering, welke alleen schade aan de tegenpartij vergoedt. Er zijn ook Allrisk verzekeringen, waarbij ook de eigen schade vergoed wordt. Welke verzekering voor jou het beste is, hangt af van jouw wensen en verwachtingen. Heb je deze opgesteld? Dan is het handig om te kijken naar de verschillende opties. Wij vertellen je hieronder uit welke soorten autoverzekeringen je kan kiezen en wat de verschillen zijn.

Welke soort autoverzekering past bij jou?

Er zijn drie verschillende soorten autoverzekeringen. Je hebt namelijk autoverzekeringen met een WA, WA + Beperkt Casco en met een WA + Volledig Casco dekking. Misschien vind je het opvallend dat deze alle drie beginnen met ‘WA’. Eigenlijk is dit heel logisch, want WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Een WA verzekering is verplicht in Nederland. Met deze dekking wordt alleen de schade die je aan een ander hebt toegebracht vergoed. De schade aan je eigen auto zal je met een WA verzekering zelf moeten betalen. Om dit risico (gedeeltelijk) in te dekken kan je kiezen voor een verzekering met WA + Beperkt Casco of een WA + Volledig Casco (Allrisk). In het overzicht hieronder zijn de verschillen per dekking duidelijk weergegeven.

Kies ik voor WA, WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco?

De WA verzekering is veruit de goedkoopste dekking. Dit komt omdat je zelf geen vergoeding krijgt voor de, door jou veroorzaakte, schade. Bij een WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco krijg je de schade meestal wel uitgekeerd. Over het algemeen kunnen we zeggen dat WA + Beperkt Casco, naast schade aan anderen, ook nog natuurschades (brand, storm, hagel), diefstal en ruitschade vergoed. Bij WA + Volledig Casco krijg je ook nog een vergoeding voor schade door eigen schuld. Bijvoorbeeld wanneer je een paaltje hebt geraakt. Hierdoor is de premie voor een WA + Volledig Casco dekking veel hoger dan voor een WA of WA + Beperkt Casco dekking. Veel mensen kiezen daarom voor een WA + Beperkt Casco dekking.

Wat is de goedkoopste autoverzekering voor WA beperkt casco?

Om onduidelijkheden te voorkomen.. Verzekeraars noemen WA + Beperkt Casco ook vaak WA Plus. Wanneer jouw verzekeraar dus praat over WA Plus, dan heeft hij het over WA + Beperkt Casco. Deze dekking kost vaak 15% tot 50% meer dan alleen de WA verzekering. Dus stel, een WA verzekering kost € 30,-. Dan kost de WA + Beperkt Casco ongeveer € 35,- tot € 45,- per maand. Om de goedkoopste autoverzekering met WA + Beperkt Casco te vinden is het belangrijk dat je gaat vergelijken. Deze vergelijking maak je heel makkelijk online. Let op! Vaak heb je een hoog eigen risico bij de goedkoopste aanbieders. Let daarom niet alleen op de prijs, maar ook op de voorwaarden. Misschien betaal je liever een paar euro per maand meer voor een lager eigen risico.

Wat is de beste autoverzekering voor jou?

Om de beste autoverzekering voor jou te vinden is het belangrijk om op de prijs-kwaliteitsverhouding te letten. Het is belangrijk om een autoverzekering te zoeken die goed aansluit bij je wensen. Wil je bijvoorbeeld veel of weinig eigen risico? Beide kunnen voordelen hebben. Kies je voor een autoverzekering met geen/weinig eigen risico, dan hoef je bij een schade (bijna) niks te betalen. De premie van een autoverzekering met weinig eigen risico is meestal wel duurder.

Heb je je wensen met betrekking tot een autoverzekering op een rijtje gezet? Dan kan je online gaan vergelijken. Het wordt aanbevolen om eerst op prijs te filteren. Vervolgens ga je kijken naar de polisvoorwaarden. Hierbij is het vooral belangrijk om te letten op het eigen risico en de no-claim korting. De no-claim korting is een korting die je krijgt wanneer je een jaar lang geen schade hebt veroorzaakt. Deze korting wordt jaarlijks aangepast: hoe langer je schadevrij rijdt, hoe meer korting je krijgt. Twijfel je over de juiste verzekering of heb je ergens anders hulp voor nodig? Er zijn verschillende verzekeringsadviseurs die je graag willen helpen.