De beste autoverzekering sluit aan bij je verwachtingen. Maar uit welke soorten autoverzekeringen kan je kiezen? Wat zijn nu precies de verschillen en waar doe je goed aan? Een paar simpele stappen geven je overzicht.

 

Welke soort autoverzekering past bij mij?

Er zijn 3 soorten autoverzekeringen, namelijk die met een WA, WA plus en WA volledig casco (allrisk) dekking. Wat opvalt is dat alle soorten beginnen met ‘WA’. Dat staat voor wettelijke aansprakelijkheid. De WA-verzekering is verplicht. De WA dekking vergoed schade die met je auto aan een ander wordt toegebracht. Maar hoe zit het met de schade aan je eigen auto? Dat risico kun je verzekeren als je kiest voor WA plus of allrisk. Onderstaand overzicht laat per soort dekking zien wat er verzekerd is.

Wanneer kies je all risk of WA plus?

Met een WA verzekering krijg je zelf geen vergoeding bij schade. Het is daarom de goedkoopste dekking. Bij WA plus en allrisk krijg je vaak wel een schade-uitkering. Wat is het verschil tussen die twee? Een houvast is dat ‘WA plus’ natuurschades (brand, storm, hagel), diefstal én ruitschade vergoed. Allrisk is een uitbreiding op WA plus en vergoed ook schade door eigen schuld (zoals een paaltje raken). De premie voor een allrisk dekking is fors hoger van de premie voor enkel WA of WA plus. Veel consumenten kiezen daarom voor WA plus.

Wat is de goedkoopste autoverzekering voor WA beperkt casco?

Verzekeraars noemen ‘WA plus’ ook wel ‘WA beperkt casco’. Deze dekking kost vaak 15 tot 50 procent meer dan enkel een WA verzekering. Stel: een WA verzekering kost 30 euro. Dan kost WA beperkt casco 35 tot 45 euro per maand. Hoe vind je de goedkoopste autoverzekering met een WA beperkt casco dekking? Let bij aanbieders niet alleen op de prijs, want ook het eigen risico is belangrijk. Waar doe je goed aan?

Wat is de beste autoverzekering?

Om een goede keuze te kunnen maken let je op de prijs-kwaliteitverhouding. Kies je een autoverzekering met geen of weinig eigen risico? Dan hoef je bij een schade niks of weinig te betalen. Enerzijds wil je niet teveel betalen, maar bij schade wil je wel een passende schadevergoeding. Stel je hebt 150 euro eigen risico, bij 600 euro schade krijg je dan 450 euro uitgekeerd. Waaraan voldoet uiteindelijk de beste autoverzekering? Die heeft in ieder geval een lage premie én gunstige polisvoorwaarden.

Welke autoverzekering moet ik nemen?

Wil je dat schade aan je eigen auto vergoed wordt? Kies dan voor een WA beperkt of volledig casco (allrisk) dekking. Aanbod is er genoeg, maar welke autoverzekering kies je? Het is goed om eerst op prijs te filteren en daarna te kijken naar de voorwaarden. Uit de 5 goedkoopste autoverzekeringen kies je dan de beste optie. Waar let je bij de polisvoorwaarden op? Belangrijk is het eigen risico en de no-claimkorting. Hoe minder no-claimkorting je krijgt, des te meer groei je de in de toekomst nog kunt maken.

Hoe doe ik een autoverzekering-check?

Om de goedkoopste autoverzekeringen te vinden maak je een vergelijking. Alle te dure aanbieders vallen dan automatisch af. Hoe check je vervolgens de overgebleven maatschappijen? Let op het eigen risico. Dat is het deel wat je bij schade zelf moet betalen. Maak vervolgens een afweging tussen prijs en voorwaarden. Hoeveel extra premie wil je per maand betalen in ruil voor een lager eigen risico? Win bij twijfel advies in bij onze klantenservice. We vragen naar je situatie en informeren je graag over de mogelijkheden.