Geïmporteerde auto verzekeren: importverzekering voor importauto afsluiten…

importauto die verzekerd is middels importverzekering

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Let op: GoedkopeAutoverzekering.nl biedt géén importverzekeringen voor auto’s aan!

Het importeren van auto’s is erg populair in Nederland. De import van auto’s blijft maar stijgen. Zo werden er in 2017 maar liefst 210.000 auto’s naar Nederland geïmporteerd. Dit is 19% meer dan in 2016. Het importeren van een auto kan financieel voordelig zijn, maar importauto’s brengen óók aanvullende administratieve rompslomp met zich mee. Of je een importauto direct kunt verzekeren, is afhankelijk van enkele factoren.

Hierbij alle nodige informatie over het verzekeren van een importauto, dus het afsluiten van een importverzekering oftewel importautoverzekering…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Ingevoerde auto’s verzekeren met een ‘gewone autoverzekering’

Zoals je wellicht weet, is het in Nederland verplicht om een geldig kenteken te voeren. Daarnaast is een WA-verzekering (qua Wettelijke Aansprakelijkheid) verplicht voor ieder motorrijtuig. En je hebt een Nederlands kenteken nodig om deze WA-verzekering te kunnen afsluiten. Een geïmporteerde oftewel ingevoerde auto dient daarom altijd door de RDW te worden gekeurd. Vervolgens kan de RDW de auto voorzien van een geldig Nederlands kenteken.

Heb je bij de RDW een Nederlands kenteken toegewezen gekregen? Dan kun je de ingevoerde auto probleemloos verzekeren…

Mijn importauto heeft nog geen Nederlands kenteken. Wat nu?!

In Nederland mag je niet zomaar de weg op met een geïmporteerde auto. De auto moet éérst gekeurd worden in een RDW-keuringsstation. Je krijgt een Nederlands kenteken wanneer de RDW erkent dat de auto aan de Nederlandse toelatingseisen voldoet. Tenzij je een autotrailer of autoambulance regelt, zul je echter ongekeurd over de Nederlandse weg moeten rijden om de auto vanaf de grens naar een keuringsstation van de RDW te brengen. Hiervoor kan je een eendagskenteken verzekeren.

Een eendagskenteken verzekeren…

Je kan bij de RDW een eendagskenteken aanvragen. Een eendagskenteken dient op de keuringsdag verzekerd te zijn. Je kan voor een eendagskenteken alleen een WA-verzekering afsluiten, dus géén WA+ (beperkt casco) of allrisk (volledig casco). Je sluit een eendagskentekenverzekering vaak af in combinatie met een gewone autoverzekering voor het definitieve kenteken. Dit wordt gedaan omdat het voor veruit de meeste autoverzekeraars niet rendabel is om uitsluitend een eendagskenteken te verzekeren.

Bovendien wordt de verzekering voor het eendagskenteken vaak gratis aangeboden wanneer je een dergelijke combinatie afsluit.

Hoe, waar & wanneer laat ik mijn ingevoerde importauto keuren?

Een ingevoerde importauto moet je laten keuren bij een RDW-keuringsstation voordat deze WA kan worden verzekerd. Op de site van de RDW vind je een overzicht van alle keuringsstations in Nederland. (bron) Vervolgens kun je via de website van de RDW een keuringsafspraak maken. (bron) Hiervoor heb je het chassisnummer van de auto nodig, dus zorg dat je deze bij de hand hebt.

Tijdens de keuring bij de RDW kan je ook het wettelijke verplichte Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) betalen. Na betaling (en goedkeuring) ontvang je het definitieve kentekenbewijs. Vergeet daarnaast niet om voor een geldig APK-bewijs te zorgen wanneer je voertuig keuringsplichtig is.

Importverzekering: 15-daagse WA verzekering, inclusief groene kaart

Importauto’s moeten worden goedgekeurd door het RDW voordat ze een Nederlands kenteken mogen voeren. Met een beetje geluk kan bij een importauto uit een EU-land of EVA-land de buitenlandse voertuigregistratie worden overgenomen. Desalniettemin zijn héél veel importauto’s niet gekeurd volgens een Nederlandse of Europese typegoedkeuring, waardoor de aanvraag van een Nederlands kenteken bij de RDW nogal wat om handen kan hebben.

Importverzekeringen oftewel importautoverzekeringen zijn speciaal bedoeld voor het tijdelijk verzekeren van een geïmporteerde auto totdat deze een Nederlands kenteken toegewezen heeft gekregen door het RDW. Meestal is er bij een tijdelijke importverzekering sprake van een 15-daagse dekking. Op basis van het chassisnummer wordt het betreffende voertuig gedurende 15 dagen WA-verzekerd. Zodoende is je auto lang genoeg verzekerd om met de buitenlandse auto naar Nederland te rijden, evenals naar het keuringsstation van de RDW.

Dekking navenant een importverzekering geldt veelal in de volgende landen: Albanië, Andorra, België, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Iran, Israël, , Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Marokko, Malta, Moldavië, Noord-Ierland, Noorwegen, Oekraïne, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Wit-Rusland, Zweden en Zwitserland.

Je bent met een WA-importautoverzekering gedekt voor schade die jij anderen toebrengt; niet voor schade aan jouw eigen importauto. Na 15 dagen vervalt automatisch de geldigheid van de groene kaart, evenals de verzekeringsdekking. Vaak kan de importautoverzekering met meerdere termijnen van 15 dagen worden verlengd. Overigens biedt GoedkopeAutoverzekering.nl géén importverzekeringen voor auto’s aan.