Prepaid autoverzekering Bundelz: betaal per gereden kilometer…

vrouw in cabrio met prepaid autoverzekering van Bundelz

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

Nationale Nederlanden en Vodafone kwamen in 2017 met de allereerste prepaid autoverzekering van Nederland. De verzekering werkt op basis van een prepaid bundel en heet toepasselijk Bundelz. Met Bundelz betaal je dus géén vaste autoverzekeringspremie. Daarvoor in de plaats betaal je pér duizend kilometers die je verzekerd rondrijdt. Het gaat hier dus om een zogenaamde kilometerverzekering: een autoverzekering op kilometerbasis. Met als motto: “Rij af&toe, Betaal af&toe!”

Zodra je duizend kilometers hebt gereden, moet je een nieuwe prepaid autoverzekeringsbundel aanschaffen. Je kunt je autoverzekering dus opwaarderen zoals je óók een telefoonabonnement opwaardeert. Dit revolutionaire verzekeringsfenomeen voor zogenaamde ‘af&toe rijders’ speelt in op de trend te betalen voor gebruik in plaats van bezit. Bundelz betreft een samenwerkingsverband tussen Nationale-Nederlanden: Sparklab, VodafoneZiggo, Clifford Electronics en ‘digitale verzekeringsfabriek‘ Intrasurance.

Maar is deze op te waarderen vorm van auto’s verzekeren ook daadwerkelijk voordeliger? En hoe werkt zo’n prepaid autoverzekering precies in de praktijk? Hieronder lees je alles over prepaid autoverzekeringen…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Bundelz richt zich op de zuinige rijder

Bij Bundelz betaal je geen maandpremie, maar schaf je een prepaid bundel aan. Deze bundel bevat 1.000 verzekerde kilometers. Zijn je kilometers op, dan zul je moeten opwaarderen. Nationale Nederlanden wil met Bundelz zogenaamde ‘af&toe rijders’ aanspreken.

De ‘af&toe rijder’ rijdt NIET meer dan 7.500 kilometer per jaar. Of anders gesteld: nóóit meer dan 100 kilometer per week. De betreffende autoverzekeraar biedt twee verschillende autoverzekeringsbundels aan voor diegenen die op jaarbasis minder dan 7.500 kilometers rijden:

  • WA-bundel: alléén de tegenpartij krijgt vergoeding bij schade; kosten €50,- per 1.000 kilometer.
  • WA casco-bundel: eigen én andermans schade is verzekerd; kosten €70,- per 1.000 kilometer.

Binnenkort komt er waarschijnlijke een derde prepaid autoverzekeringsvariant van Bundelz op de markt, speciaal voor verzekeringshouders met een beperkt aantal schadevrije jaren. Deze prepaid autoverzekering zal ietwat duurder uitpakken.

Bij een weggebruik van 6.000 kilometers per jaar betaal je dan omgerekend 25 tot 35 euro per maand. Dit is absoluut een scherpe prijs. Maar bestuurders die onverhoopt méér (moeten) gaan rijden komen op beduidend hogere bedragen uit. Dus als je écht af en toe autorijdt, kan een prepaid autoverzekering van Bundelz absoluut lonen!

Hoe weet de verzekeraar hoeveel kilometers ik maak?

Leuk dat je jouw autoverzekeringspremie betaalt op kilometerbasis, maar HOE houdt de verzekeringsmaatschappij bij hoeveel er met de verzekerde auto wordt gereden? De autoverzekeraar kan het gebruik van jouw auto bijhouden met een ‘slimme stekker’. De stekker, die vlak onder het stuur zit, geeft de met de betreffende auto gereden kilometrages door aan de verzekeraar. Zijn de vooruitbetaalde kilometers bijna op? Dan wordt de bundel automatisch met 1.000 km opgewaardeerd. Zodoende wil Nationale Nederlanden voorkomen dat gebruikers (per ongeluk) onverzekerd rondrijden, hetgeen onwettig én strafbaar is. Een bundel is maximaal 1 jaar geldig, daarna vervallen eventuele ongebruikte kilometers. (bron)

Of dit alles naar behoren werkt, zal in de toekomst moeten blijken. De prepaid autoverzekering werd tot juli 2018 getest en is inmiddels op de markt voor particuliere consumenten.

Ben je beter af met een prepaid autoverzekering?

Ben jij iemand die daadwerkelijk af en toe (beperkt, spaarzaam, sporadisch, mondjesmaat, schaars, incidenteel) autorijdt? Dan zou een prepaid autoverzekering voor jou best weleens voordelig kunnen uitpakken! In dat geval moet je bij voorkeur beduidend minder dan 7.500 kilometer per jaar of 100 kilometer per week autorijden. De voordelen van een prepaid autoverzekering van Bundelz zijn als volgt:

  • Je betaalt uitsluitend een autoverzekering voor het exacte aantal kilometers dat je rijdt.
  • Dankzij de Bundelz-applicatie oftewel ‘app’ kun je altijd je actuele kilometertegoed inzien.
  • Je kunt desgewenst een aanvullende schadeverzekering inzittenden afsluiten.

Vergelijk Bundelz met andere autoverzekeringen via de nummerbordmodule hierboven… En zie direct op welke ‘normale’ autoverzekeringspremie jij uitkomt. Blijkt een ‘gewone’ autopremie goedkoper dan de jaarlijkse kosten bij Bundelz? Dan is het wellicht raadzaam om daarvoor te kiezen. Nadeel van Bundelz is óók dat men via de ‘slimme stekker’ privacygevoelige informatie verzamelt.

Je kilometrage wordt vastgelegd en je rijstijl wordt in kaart gebracht. Heb je principiële bezwaren daartegen? Premie en privacy zijn factoren die mede bepalen welk soort autoverzekering het beste bij jou past. Een modern alternatief voor prepaid autoverzekeringen is overigens het verzekeren van een auto op basis van rijgedrag.