Verschillende type autoverzekeringen
Kies voor het type autoverzekering wat het beste bij je past. Kom meer te weten over de verschillen per doelgroep. Neem bij vragen contact met ons op voor advies.
Soort autoverzekering op doelgroep
We benaderen autoverzekeringen graag op basis van doelgroep. Niet iedereen komt namelijk in aanmerking voor hetzelfde type verzekering. Zo kan een ondernemer met een bestelauto niet dezelfde verzekering afsluiten als iemand met een personenauto. Verder bepaalt het schadeverleden van iemand welke mogelijkheden er zijn. Enkele voorbeelden van (afwijkende) autoverzekeringstypen zijn als volgt:
- Personenautoverzekering (regulier, particulier)
- Bestelautoverzekering (bedrijfsauto)
- Malus (negatieve schadevrije jaren)
- Rialto/Vereende autoverzekering
- Autoverzekering lesauto
- Beginnend bestuurder
- Personenauto zakelijk verzekeren
Invloed schadeverleden
Ben je een beginnend bestuurder dan heb je een blanco schadeverleden. Dat is gunstig aangezien je dan niks negatiefs hebt opgebouwd. Verzekeraars zien het rijden van schade als een risicofactor. Ben je schuldig bevonden voor het veroorzaken van schade? Dan val je terug in schadevrije jaren. Je krijgt dan een zogenaamde malus-registratie. Wat betekent dat je voor minder autoverzekeringen in aanmerking komt. Jongeren, studenten en senioren betalen vaak meer premie, puur door hun leeftijd. Dat staat dan los van het schadeverleden. Verzekeraars zien namelijk dat er een relatie is tussen leeftijd en schades. Dit vertaalt zich in een hogere premie, of simpelweg weigering voor bepaalde verzekeringen. Een maatschappij heeft een geen acceptatieplicht, waardoor ze op basis van leeftijd consumenten mogen buiten sluiten.
Alles over dekkingen
Heb je auto gekocht dan zijn er verschillende dekkingen mogelijk voor de autoverzekering. De prijsverschillen zitten hem in kans op schadevergoeding. Hoe ‘lichter’ de verzekering, des te minder premie je hoeft te betalen. Gevolg is dan wel dat er bij schade ook minder kans is op een schadevergoeding. De verschillen daarin zullen we uitleggen door de soorten dekkingen uiteen te zetten.
1. WA (wettelijke aansprakelijkheid)
Een WA autoverzekering is de goedkoopste optie die er is. Je voldoet als autobezitter dan aan de wettelijke eis dat een verkeersslachtoffer schadevergoeding kan krijgen. Je WA autoverzekering keert uit wanneer je schuldig bent aan schade. Dat gebeurt nadat het slachtoffer (de tegenpartij) je aansprakelijk gesteld heeft. Vaak gebeurt dat via een rechtsbijstandsverzekeraar.
2. WA (+) beperkt casco
Zoals we zagen bij de WA dekking krijgt alleen een tegenpartij vergoeding bij schade. Eigen schade valt dus niet onder de verplichte WA autoverzekering. Vanaf WA beperkt casco (+) is daar wel deels vergoeding voor. Ik noem het deels omdat niet alle schades voor vergoeding in aanmerking komen. Zogenaamde van buiten komende onheilen zijn gedekt. Denk maar aan ruitschade, diefstal, storm/hagel en brand.
3. WA volledig casco (all risk)
Wil je een uitgebreidere dekking die ook bij eigen schuld uitkeert? Dan kom je bij WA volledig casco uit. Schade gebeurtenissen omdat je zelf in de fout ging zijn dan gedekt. Bijvoorbeeld als je moet uitwijken of door gladheid in een sloot terecht komt. Schade aan je verzekerde auto wordt dan vergoed onder je eigen autoverzekering. Deze dekking biedt de meeste zekerheid, maar is ook het duurst.
Welke autoverzekeringen zijn er?
Samengevat zijn er verschillende autoverzekering op basis van het type auto. Zo heb je bestelautoverzekeringen voor bedrijfswagens. Verder is er onderscheid op leeftijd, jongeren en senioren. Zij betalen meer of hebben minder keus. Verder is er de dekking die je moet kiezen. WA-dekking is verplicht. Eigen schade zal vanaf beperkt casco (deels) vergoed worden. De meeste zekerheid heb je met allrisk.