Auto schorsen RDW: kosten + feiten over aanmelden & afmelden

auto schorsen kosten rdw

Als je een auto bij de RDW in schorsing wilt zetten, moet je de benodigde voertuiggegevens bij de hand hebben. En als je hier dan toch mee bezig bent, is het een kleine moeite om even te checken of jouw autoverzekering goedkoper kan. Zodoende kun je ook nog eens jouw schorsingskosten terugverdienen. Noteer het kenteken van jouw auto op de kentekenplaat hieronder en vergelijk in een mum van tijd de goedkoopste autoverzekeraars; direct online!

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Een auto moet volgens de Nederlandse wet WA-verzekerd en APK-gekeurd zijn. Daarnaast moet er motorrijtuigenbelasting (MRB) oftewel ‘wegenbelasting’ over worden betaald. De enige manier om onder deze wettelijke verplichtingen uit te komen, is jouw auto schorsen en op afgesloten privéterrein stallen. Voor een geschorste auto gelden deze voertuigverplichtingen namelijk niet. 

  • Maar let op: In een geschorste auto mag NIET worden gereden.
  • Een geschorste auto mag NIET op een openbare plek geparkeerd staan.
  • Bovendien blijft een schorsing slechts tijdelijk (één jaar) van kracht
  • …Waarna de schorsingsduur met maximaal 2 jaar kan worden verlengd.
  • Bovendien kost het schorsen van een auto ongeveer 25 euro per jaar.

Wil je jouw auto schorsen? Hieronder lees je alles over het aanmelden en opheffen van een schorsing. Maar ook over de bijbehorende kosten en regels…

In welke situaties moet een auto worden geschorst?

Je kunt een auto aanmelden voor schorsing als je deze gedurende langere tijd niet gebruikt. Hierbij valt te denken aan de volgende situaties:

  • Je gaat langdurig op vakantie (zónder je auto).
  • De auto gaat een slepende reparatieperiode tegemoet bij een garagebedrijf.
  • Opknapbeurt: je gaat geruime tijd aan een auto (veelal oldtimers) sleutelen bij wijze van hobbyproject.
  • Je hebt al een auto gekocht, maar bent nog in afwachting van je rijbewijs.
  • Je hebt een cabriolet (of motorfiets) die in de wintermaanden binnen staat.

Het schorsen van de auto heeft als voordeel dat je gedurende de schorsingsperiode geen motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen en geen autoverzekering hoeft af te nemen. Ook de APK-plicht komt hiermee tijdelijk te vervallen.

Hoelang kun je een auto schorsen?

Tot 2019 kon een auto gedurende maximaal één jaar worden geschorst. Sinds 3 januari 2019 kun je ervoor kiezen een auto 1, 2 óf 3 jaar te schorsen. Een eenjarige schorsingsperiode kan met één of twee jaren worden verlengd. Een tweejarige schoringsperiode kan met één jaar worden verlengd.

Vóór 2019 werd er een extra hoog boetetarief van 120 euro gehanteerd als je een auto jonger dan 15 jaar meermaals binnen één jaar  schorste. Inmiddels mag je elke auto zo vaak schorsen als je wilt. Je betaalt echter wél telkens het hoge schorsingstarief.

Let wel: De minimale schorsingsperiode is 1 maand, anders moet je alsnog motorrijtuigenbelasting over de schorsingsperiode betalen via een naheffing.

Kostenoverzicht autoschorsing

Je auto schorsen, kost geld. Wat de exacte kosten van schorsing precies bedragen, hangt af van het type en de leeftijd van je voertuig. Voor personenauto’s en bestelauto’s met een leeftijd tót 15 jaar wordt het normale schorsingstarief gehanteerd. Voor wagens van 15 jaar of ouder geldt een laag prijstarief. Een schorsing verlengen, valt eveneens onder het lage schorsingstarief.

Bekijk in het overzicht hieronder op welk schorsingsprijs jij zou uitkomen. Doe eventueel een OVI-kentekencheck bij de RDW om te achterhalen hoe oud jouw auto is. Vervolgens kun je jouw voertuig gemakkelijk online schorsen via de RDW-site. Hierbij de afgeronde schorsingsbedragen voor het schorsen van een auto gedurende één, twee of drie jaren:

Auto Schorsen: Kosten Schorsing RDW
 1 jaar2 jaar3 jaar
Normaal tarief€73€97 (€73 + €24)€121 (€73 + €48)
Laag tarief€24€48 (€24 + €24)€72 (€24 + €48)
Verlenging€24€48€72

Schors je een auto direct meerdere jaren, dan betaal je het aanvraagtarief plus een verlengingstarief. De verlenging(en) betaal je dus vooraf en je krijgt er géén geld op terug indien je de schorsing eerder beëindigt. Vanaf 6 weken vóórdat een schorsingsperiode afloopt kun je deze verlengen. Dit doe je bij een RDW-loket of online via de RDW-website.

Auto afmelden & aanmelden bij de RDW: hoe werkt dat?

Een auto schorsen, is niets meer of minder dan de afmelding ervan bij de RDW. Je auto afmelden, is snel geregeld. Met je DigiD-gegevens kun je jouw auto in een mum van tijd online schorsen via de RDW-website

Online of offline auto schorsen…

Ben je van de oude stempel of werkt je DigiD niet? Ga dan naar een RDW-keuringsstation, een RDW-balie of een kentekenloket. Neem dan de volgende documenten mee: tenaamstellingsbewijs + overschrijvingsbewijs + origineel geldig legitimatiebewijs ÓF kentekencard + tenaamstellingscode + origineel geldig legitimatiebewijs.

Kentekenloketten zijn overigens steeds vaker aanwezig binnen postkantoren, supermarkten en boekhandels.

Autoschorsing verlengen of opheffen

Een autoschorsing duurt tegenwoordig één, twee of drie jaar. De schorsing start op de dag van aanmelding en zal op exact dezelfde datum aflopen. Dus gaat een schorsing op 01-01-2019 in, dan eindigt deze op 01-01-2020, 2021 of 2022. Je moet er overigens zélf aan denken de schorsingsperiode te verlengen, anders loopt deze af.

Wil je jouw auto weer aanmelden? Dan moet je de schorsing opheffen. Dit kost je niks; het is 100% gratis oftewel kosteloos. Ook de opheffing van een autoschorsing is zowel online als offline mogelijk. Vanaf het moment dat de autoschorsing is verlopen of opgeheven, zul je weer moeten opdraaien voor een WA-verzekering, geldige APK en wegenbelasting. De belasting start automatisch; de autoverzekering en APK moet je eigenhandig regelen.

Hef de schorsing online of via een loket op; beide methoden zijn gratis. De schorsing beëindigt direct na het opheffen. Online krijg je van de RDW een bevestiging per e-mail. Op het postkantoor krijg je een schriftelijk bewijs van opheffing.

Schorsing auto ongemerkt verlopen?!

Elk jaar vergeten ruim 60.000 mensen dat hun voertuigschorsing is verlopen. De schorsing wordt dus niet handmatig verlengd en loopt daarom automatisch af. In héél veel gevallen zijn de voertuigen in kwestie vanaf dat moment onverzekerd en/of niet APK-gekeurd, hetgeen strafbaar is. Sinds enkele jaren krijgen deze mensen twee weken na de vervaldatum uit coulance een extra herinneringsbrief van de RDW. Voordien kon men direct een geldboete verwachten.

Een auto bezitten, schept bepaalde verplichtingen. Zo moet je jouw auto verzekeren, op tijd APK keuren en belasting betalen. Een manier om onder al deze verplichtingen uit te komen, is je auto schorsen. Niet of te laat je schorsing regelen, kan forse boetes opleveren.

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.