Autorijden met laagstaande zon: 5 praktische tips bij fel zonlicht!

autorijden bij laagstaande zon

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gecertificeerd autoverzekeringsexpert Ruud de Laat.

De zomer komt eraan. De zon zal dus steeds feller gaan schijnen. In de auto kan dit best gevaarlijk zijn. Voordat je het weet, ben je verblind en zie je zo goed als niks meer. Met alle potentiële gevolgen van dien… Uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat het aantal auto-ongelukken met 20% toeneemt als er een felle laagstaande oftewel laaghangende zon schijnt.

Wij geven je enkele praktische tips om rijden met een verblindende zon zo veilig mogelijk te maken…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

Meer ongelukken bij felle zon

Bij een laagstaande zon vinden er in de ochtendspits 20% meer ongevallen plaats dan gemiddeld. Dit is voornamelijk het geval in het voorjaar en najaar, met de voornaamste piek in de winter. Deze 20% is goed voor zo’n 500 extra aanrijdingen. Niet alleen tussen auto’s onderling, maar ook tussen auto’s enerzijds en fietsers voetgangers en dieren anderzijds. Daarnaast zijn er op de provinciale en gemeentelijke wegen véél meer files indien er sprake is van een laaghangende zon met een verblindend effect. (bron)

Houd dus altijd rekening met de stand van de zon zodra je in je wagen stapt, bijvoorbeeld als je met de auto naar je werk moet.

Praktische tips bij laagstaande zon

Autorijden met een laagstaande, verblindende zon is en blijft risicovol. Rijden bij een laaghangend zonnetje is allereerst vermoeiender voor de ogen en hersenen. Bovendien zie je simpelweg ook minder, dus is autorijden bij fel zonlicht gevaarlijker.

Met onderstaande 5 tips om veiliger te kunnen autorijden bij fel zonlicht ben je tóch een beetje voorbereid en maak je rijden met een laagstaande zon zo veilig mogelijk!

1. Schone autoruiten

Het is heel belangrijk dat je autoruiten schoon zijn: van buiten én van binnen. Als er een felle zon op vuile ruiten schijnt, ben je compleet verblind. Je kunt je autoramen desnoods tussen het rijden door wassen bij een tankstation. Zorg er bovendien voor dat er voldoende ruitenwisservloeistof oftewel ‘sproeivloeistof’ aanwezig is in het reservoir van je ruitensproeiers, zodat je de ruiten indien nodig onderweg schoon kunt sproeien. Al met al werken vieze autoruiten extra zichtbelemmerend en verblindend, dus houd ze schoon mogelijk!

Goede ruitenwissers zijn eveneens van cruciaal belang. Als de wissers versleten zijn, krijg je strepen op je ruit en belemmer je alsnog je zicht op de weg.

2. Zonnebril op in de auto

Het is raadzaam om te allen tijde een zonnebril in de auto te hebben liggen. Je weet immers maar nooit wanneer deze van pas komt. Kies voor een zonnebril met een goede uv-bescherming of met gepolariseerde glazen om de schittering van het asfalt te blokkeren. Wil je het nog veiliger? Kies dan voor een speciale polariserende autobril met ‘Roadview’ brilglazen.

Deze brilglazen zijn oranjebruin van kleur, waardoor blauwe kleuren deels worden tegengehouden. Zodoende wordt het contrast vergroot en neemt de reflectie op het wegdek af. Dit soort zonnebril werkt zélfs als er felle zon op een nat wegdek schijnt.

3. Altijd autoverlichting voeren

Rijd bij voorkeur altijd met je autolampen aan. Als de zon extreem laag staat, is het zelfs héél erg verstandig om je dimlicht oftewel kruislicht aan te zetten. Jouw eigen zicht verbetert daardoor niet per se, maar anderen zien je véél beter en eerder.

Dit principe van het voeren van autoverlichting geldt overigens óók bij autorijden in het donker.

4. Verlengde zonnekleppen

De meeste standaard zonnekleppen die in auto’s zitten, zijn nét te kort om een laagstaande zon tegen te kunnen houden. Je kunt deze kleppen verlengen en zodoende je zicht verbeteren bij een laagstaande zon. Eventueel kun je ook een zonnegordijn aanschaffen. Dit houdt licht tegen en kun je met zuignappen aan de achterruit bevestigen.

Let wel: een zonnegordijn mag nóóit aan de voorruit  worden bevestigd!

5. Pas desnoods je snelheid aan

Matig je snelheid als er een felle laagstaande zon schijnt. Je hebt hoe dan ook minder zicht, dus zorg ervoor dat je desondanks voldoende tijd hebt om op onverwachte verkeerssituaties te anticiperen en reageren. En trager je rijdt, des te langer je de tijd hebt om bij te sturen.

Kortom: snelheid minderen, terugnemen, vertragen…

Autorijden met laagstaande zon: tot slot…

Met bovenstaande tips ter bevordering van veilig autorijden bij een felle laaghangende zon in het achterhoofd zal een laagstaande zon je niet gemakkelijk verrassen. Raak je ondanks deze voorzorgsmaatregelen tóch betrokken bij een auto-ongeluk? Dan ben je daarvoor wellicht allrisk verzekerd… Berokkent een ander jou schade, dan is diegene aansprakelijk via diens WA-verzekering.

Aanvullende tip: lees ook onze tips over het gebruik van een smartphone in de auto. Mobiele telefoons veroorzaken namelijk nog steeds onnoemelijk veel aanrijdingen.