Autoverzekering aanvragen: wat zijn de benodigde gegevens?

autoverzekering aanvragen benodigde gegevens

Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gediplomeerd verzekeringsexpert Johan Kooijmans.

Als je een autoverzekering wilt aanvragen, zal er om een aantal gegevens worden gevraagd. Het gaat dan vooral om persoonsgegevens, adresgegevens, contactgegevens en autogegevens. Naast feitelijke gegevens zoals jouw naam en adres, kunnen er óók vragen worden gesteld over technische specificaties van de te verzekeren auto…

Hoeveel kilometers je jaarlijks ongeveer aflegt… En over jouw verleden als bestuurder. Niet alleen over je schadeverleden en schadevrije jaren, maar wellicht óók over een eventueel negatief betalingsverleden of strafrechtelijk verleden. Deze benodigde gegevens voor de autoverzekering zijn op verscheidene formulieren te vinden.

Wij geven je hieronder een overzicht van de gegevens die je sowieso nodig hebt voor het aanvragen van een autoverzekering. Dit om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de autoverzekeringsaanvraag…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…
Vul je kenteken in:

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

1. Meldcode auto

Allereerst heb je de meldcode van je auto nodig om deze te kunnen verzekeren. De meldcode van je auto is een unieke combinatie van vier cijfers en gekoppeld aan je voertuig. Zoals elk mens een vingerafdruk heeft, heeft elke auto een identificatienummer: het chassisnummer. De laatste vier cijfer van dit chassisnummer vormen de meldcode. Het chassisnummer staat vaak in de auto gegraveerd rondom de voorruit of onder de motorkap.

Kun je het chassisnummer niet in de auto zélf vinden? Als je de auto na 1 januari 2014 hebt aangeschaft, heb je een kentekencard gekregen. Op dit plastic pasje staat de meldcode onder het kenteken. Bij het aanvragen van een autoverzekering heb je in elk geval ALTIJD de automeldcode nodig.

Als je de auto vóór 2014 hebt aangeschaft, kun je altijd nog contact opnemen met het RDW. Zij kunnen je namelijk ook de meldcode geven via een meldcodecheck.

2. Kenteken + NAW-gegevens

Een autoverzekeraar heeft (natuurlijk) ook het kenteken van de nieuw te verzekeren auto nodig om een autoverzekeringsaanvraag in behandeling te kunnen nemen. Daarnaast zijn de standaard NAW-gegevens (naam + adres + woonplaats) vereist. De verzekeraar zal vragen om je voornaam, achternaam, woonadres met bijbehorende postcode, telefoonnummer, e-mailadres en bankrekeningnummer. Zelfs als je per automatische incasso betaalt, heeft een verzekeraar jouw rekeningnummer nodig. Als je de verzekering opzegt, krijg je een eventueel te veel betaalde premie teruggestort.

De aanvraag van een autoverzekering gaat niet door als je niet het kenteken van de auto en de benodigde NAW-gegevens kunt overleggen. Een autoverzekering wordt namelijk afgesloten op iemand als persoon: doorgaans de auto-eigenaar, hoofdbestuurder en verzekeringsnemer.

3. Dekkingsvorm & schadevrije jaren

Vervolgens zal naar je verzekeringswensen worden gevraagd. Het is belangrijk om goed na te gaan welke dekking je wilt: ‘kaal’ WA, beperkt casco óf allrisk.Welke dekkingsvorm het best bij jouw individuele verzekeringssituatie past, is volkomen afhankelijk van de eigenschappen van jouw auto en de risico’s van jouw verkeersdeelneming.

Als je twijfelt over de voor jou optimale dekking kun je hier altijd gratis advies over opvragen. Ook het aantal kilometers dat je jaarlijks gaat rijden, zal aan bod komen, evenals het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Bij veel verzekeraars kun je met een groot aantal schadevrije jaren een flinke korting op de premie krijgen, dus dit is zeker belangrijk.

Let op: Het kan zijn dat voor het vaststellen van je huidige aantal schadevrije jaren het polisblad van je huidige autoverzekering van pas komt.

4. Acceptatievragen beantwoorden

En dan de laatste stap in het aanvraagtraject en acceptatieproces: de verzekeraar zal acceptatievragen stellen. Dit soort vragen gaat bijvoorbeeld over:

  • Je (negatieve) schadeverleden
  • De geldigheid van je rijbewijs
  • Eventuele voormalige rijontzeggingen
  • Potentiële lichamelijke gebreken
  • Voorgaande verzekeringsweigeringen
  • Een strafrechtelijke voorgeschiedenis
  • Eventuele bijzonderheden in je betalingsgeschiedenis

Voor de verzekeraar vormen de antwoorden op acceptatievragen héle relevante informatie. Er zijn verzekeraars met een heel soepel acceptatiebeleid, maar er zijn er ook bij die behoorlijk lastige acceptatievragen kunnen stellen.GoedkopeAutoverzekering.nl kan je als geen ander wegwijs maken in het soepel laten verlopen van het acceptatietraject!

Benodigdheden aanvragen autoverzekering: tot slot…

Overigens heb je als aanvrager van een autoverzekering meldingsplicht oftewel mededelingsplicht. Zodoende ben je wettelijk verplicht om acceptatievragen naar waarheid te beantwoorden. (bron) Liegen of verzwijgen, heeft geen zin, want verzekeraars hebben toegang tot verscheidene databases waarmee zij je antwoorden kunnen toetsen.

Als je ooit al eens opgezegd of geweigerd bent door een andere verzekeraar zal dit naar alle waarschijnlijkheid dus eveneens aan bod komen bij het aanvragen van een autoverzekering.