WA-verzekering

In Nederland ben je als autobezitter verplicht een WA-verzekering af te sluiten. WA betekent wettelijke aansprakelijkheid. De WA-verzekering is er om slachtoffers in het verkeer te beschermen. Die kunnen namelijk bij schade iemands autoverzekering aanspraken. Een WA-verzekering is een sociaal iets (een andere kan er aanspraak op maken) en daarom verplicht. Personen of bedrijven die geen autoverzekering afsluiten riskeren een RDW boete van 400 euro. Het is mogelijk, naast het verplichte WA gedeelte, je auto beter te verzekeren.

Wat valt er onder een WA dekking?

Kenmerk van een WA-verzekering is dat eigen schade niet vergoed word. Wanneer je zelf slachtoffer bent kun je de tegenpartij aanspreken. Dat valt niet onder de WA maar onder de rechtsbijstandsdekking. Schade aan je auto kan door eigen of andermans schuld komen. Natuurschade komt ook voor.

Eigen schade door WA-verzekeringBeperkt cascoVolledig casco
Aanrijding NeeNeeJa
Ruitschade NeeJaJa
Diefstal NeeJaJa
Brand, bliksem, storm NeeJaJa
Ongeval met wilde dieren NeeJaJa
Eenzijdig ongeval NeeNeeJa

Samenvattend zien we dat een WA-verzekering voor je auto een basis dekking is. Eigen schade wordt niet vergoed wanneer je alleen kiest voor WA. Bij beperkt en volledig casco dekking bieden meer zekerheid. Afhankelijk van je persoonlijke situatie sluit je een passende autoverzekering af.