Je wilt je auto in stappen, maar plotsklaps besef dat jouw auto niet langer aanwezig is op de plak waar jij hem hebt achtergelaten… Autodiefstal overkomt je. Maar wat moet je doen als je ontdekt dat iemand je auto heeft gestolen? Bij ontdekking van autodiefstal kun je het best DIRECT de politie inschakelen.

Ná het doen van politie-aangifte is je autoverzekeraar aan de beurt. Zij zullen je vragen de aangifte in te zenden, samen met een schadeformulier…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in...

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

1. Auto gestolen: aangifte doen bij de politie

Aangifte doen bij de politie is belangrijk. Want politie-aangifte vergroot de kans dat jouw auto wordt teruggevonden aanzienlijk. De politie meldt je aangifte namelijk bij de RDW, waardoor het kenteken van je auto als gestolen wordt geregistreerd. (bron)

Het melden van autoroof bij de politie hoeft overigens NIET ter plaatse op het politiebureau, maar kan telefonisch via het Aangifteloket Gestolen Voertuigen. Ze zijn daar 24 uur per dag bereikbaar via 088-0087444.

2. Nagaan of je verzekerd bent tegen autoroof

Vervolgens meld je de diefstal van jouw auto bij je verzekeringsadviseur. Heeft je auto een diefstalverzekering? Dan zal jouw verzekeraar na plusminus 30 werkdagen uitkeren. Je bent verzekerd tegen autodiefstal bij WA+ dekking of allrisk dekking. Gemiddeld hanteert een autoverzekering 150 euro eigen risico.

De waarde van je auto minus het eigen risico wordt aan je uitgekeerd. Hoe de waarde van jouw auto wordt bepaald, hangt van de polisvoorwaarden van jouw autoverzekering af.

3. Uitbetaling van schadeclaims bij autodiefstal

Wat was de waarde van jouw auto ten tijde van de diefstal? De verzekeraar kan deze waarde laten bepalen door een schade-expert. Die stelt dan een zogenaamde dagwaarde vast. Bekijk in de autoverzekeringspolis of jouw autoverzekeraar een nieuwwaarderegeling of aanschafwaarderegeling hanteert. Lees desgewenst óók de volgende artikels over gestolen auto’s:

 

Keert men de aanschafwaarde uit, dan is dat doorgaans gunstiger. Men zal dan niet de huidige restwaarde uitkeren, maar uitgaan van het oorspronkelijke aankoopbedrag van je auto.

4. Auto gestolen? 30 dagen wachten op je geld…

Het komt regelmatig voor dat een gestolen auto alsnog wordt teruggevonden. Verzekeraars hanteren daarom 30 dagen wachttijd. Dat is de periode waarin men zal afwachten of de auto bij de rechtmatige eigenaar terugkeert. Pas na 30 dagen zal de autoverzekering tot uitkering komen.

Keert jouw auto beschadigd terug? Dan vergoedt jouw autoverzekeraar de door jou geleden schade. Hierbij valt te denken aan het vervangen van sloten. Afhankelijk van de situatie kan het dus zijn dat men helemaal niets uitkeert na diefstal van jou auto.

5. Nacontrole: auto gestolen, maar verzekering betaalt niet

Verzekeraars controleren bij het claimen van diefstalschade de kentekenhouder van de als gestolen opgegeven auto. Maatschappijen mogen uitkering weigeren indien een klant oneerlijk blijkt te zijn geweest. (bron) Dit is het geval als de verzekeringsnemer bepaalde informatie achterhield, hetgeen ook wel te boek staat als verzekeringsfraude.

Er is dan niet voldaan aan de wettelijke mededelingsplicht. Een voorbeeld is het verzwijgen van de rechtmatige auto-eigenaar… Het boven water komen van tegenstrijdigheden… Het indienen van een valse aankoopnota… Of het doen van een frauduleuze diefstalmelding…

Auto gestolen: tot slot…

Autodiefstal roept bij menig diefstalslachtoffer vragen op… Auto gestolen, en nu? Hoe doe ik aangifte bij de politie? Ben ik überhaupt verzekerd tegen diefstal van mijn auto? Wat zijn mijn plichten en wat doet mijn verzekeraar? Waarom moet ik 30 dagen wachttijd voordat mijn verzekering tot uitkering komt? Waarom betaalt mijn autoverzekeraar niet eerder uit?

Wat als mijn gestolen voertuig na uitbetaling alsnog wordt teruggevonden? In het artikel hierboven hebben we al deze vragen naar beste weten en kunnen beantwoord.