Welke accessoires moet je voor de veiligheid in je auto hebben? In Nederland lijken er geen verplichtingen maar die zijn er soms wel. Mocht je bijvoorbeeld in Nederland pech hebben dan gebruik je waarschuwingslichten. Dat is de alarmknop in de auto. Als die niet werken dan is een gevarendriehoek verplicht. Dus wat moet je in de auto hebben?

Besparing autoverzekering

Een gevarendriehoek voor veiligheid in het verkeer

Een accessoire zoals een gevarendriehoek is een aanvulling. Het zorgt voor veiligheid in het verkeer. Plaats de driehoek op 30 meter afstand van je auto. Het verkeer kan dan op tijd reageren. In Nederland is de gevarendriehoek een aanrader, in het buitenland vaak verplicht. Een goede aanvulling is het dragen van een veiligheidsvest.

Wanneer is een veiligheidsvest aan te raden?

Overdag voegt de veiligheidsvest door de felle kleuren wat toe. Extra belangrijk zijn ze ’s avonds. Het lichtgevende effect verhoogd dan de veiligheid van de aanwezigen. In het buitenland is het vest vaak verplicht voor de bestuurder en soms ook voorde passagiers. Als je perfect voorbereid wil zijn, koop dan een klasse 2 variant. Die voldoet aan de Europese normen.

Reservelampen zijn verplicht bij een defect

Een kapotte lamp heb je niet altijd door. De politie kan je er wel op wijzen. Je bent dan verplicht om de lamp ter plekke te vervangen. Als dat niet mogelijk is dan riskeer je een boete. Het helpt natuurlijk als je reservelampen bij hebt. Informeer bij een lokale (merk)garage welke set lampen je nodig hebt. Dat kost weliswaar geld maar het voorkomt boetes.

Handige dingen om in de auto te hebben bij pech

Voor je eigen gevoel en de verkeersveiligheid wil je goed voorbereid zijn. Naast de eerder genoemde dingen kun je meer doen. Neem bijvoorbeeld de volgende zaken mee:

  • Dekens: bij voorkeur isolerend voor als het heel koud is
  • Zaklamp: onmisbaar als het erg donker is.
  • Oplader en batterijen: voor je telefoon en zaklamp
  • Verbandtrommel: als EHBO nodig is.
  • Lifehammer of brandblusser: het klinkt extreem maar het kan van pas komen.

 

Hoe kan ik extra accessoires verzekeren?

Standaard zijn accessoires meestal gratis meeverzekerd tot een bedrag van 500 euro. Het exacte bedrag verschilt per verzekeraar. Het is mogelijk accessoires tot zekere hoogte mee te verzekeren. Ingebouwde geluidsapparatuur kun je zo opgeven bij je verzekeraar. Het totaalbedrag aan accessoires wordt dan opgeteld bij de cataloguswaarde van je auto. Je gaat iets meer premie betalen, maar je spullen zijn dan wel gedekt. Zo kun je een ingebouwd geluidsysteem meeverzekeren.

Wat kun je nog meer doen voor de veiligheid?

Je weet nu welke accessoires je voor de veilheid in je auto moet hebben. Maar wat kun je nog meer doen? Veilig autorijden gaat vooral om de houding van de bestuurder. Niet alleen qua voorbereiding maar ook de rijstijl op de weg.