Waarom wil jij een autoverzekering op naam van je ouders zetten? Dat is een vraag die verzekeraars absoluut zullen gaan stellen als je jouw auto op naam van jouw vader of moeder probeert te verzekeren. Een autoverzekeraar wil namelijk niet alleen weten welke persoon de auto verzekert, maar vooral ook wat voor persoon in de auto gaat rijden. Want het is de hoofdbestuurder –en niet per se de verzekeringsnemer– die de omvang van het verzekeringsrisico bepaalt.
En jij als jonge automobilist wil na een aanrijding NIET ervaren dat een autoverzekeraar weigert tot uitkering te komen omdat men jou van verzekeringsfraude beschuldigt. Je wilt als beginnend autobestuurder dus duidelijk hebben wát de regels zijn omtrent het afsluiten van autoverzekering door kinderen op naam van hun ouders.
Vandaar onderstaand artikel over het wel of niet mogen verzekeren van een auto op naam van je ouders. In bepaalde gevallen is het overigens mogelijk om als kind niet zélf jouw auto te verzekeren. De betreffende auto mag dan in elk geval niet op eigen naam staan…
Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…En vind direct een goedkopere autoverzekering!
Auto verzekeren die NIET op eigen naam staat…
Jonge autobestuurders veroorzaken opvallend veel verkeersongelukken in vergelijking tot andere bestuurderscategorieën. Dat komt voornamelijk doordat jongeren nog niet zo lang rijden en zodoende weinig rijervaring hebben opgedaan. Vanwege dit bovenmatige verzekeringsrisico hanteren autoverzekeraars een fikse premietoeslag voor automobilisten tót 24-jarige leeftijd. Deze toeslag zorgt ervoor dat autoverzekeringen voor jongeren buitensporig duur zijn. Des te méér indien je als jongere nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd.
Autoverzekeringen voor beginnend bestuurders zijn dus buitensporig duur en worden zélfs met regelmaat geweigerd. Zodoende zijn er veel jongeren die op het ‘ingenieuze’ idee komen hun auto te verzekeren op naam van hun ouders… Evenals ouders die hun kinderen stelselmatig laten rijden in een auto die verzekerd is op naam van de vader of moeder. Als een autoverzekeraar echter niet op de hoogte is van
iedereen die met regelmaat in een bepaalde verzekerde auto rijdt, dan wordt dit aangemerkt als verzekeringsfraude.
Bij het afsluiten van een autoverzekering MOET je namelijk opgeven wie de hoofdbestuurder is… Maar ook of er sprake is van aanvullende ‘regelmatig bestuurders’, welke dienen te worden bijgeschreven op de verzekeringspolis. Stel je een verzekeraar hiervan niet op de hoogte, dan fraudeer je in feite. Je verzwijgt dan relevante feiten, hetgeen zou kunnen worden aangemerkt als opzettelijke misleiding en schending van de (spontane) mededelingsplicht. (bron)
Auto wél verzekeren door vader of moeder?!
Ben je 18 jaar of ouder, dan zul je jouw auto op EIGEN naam moeten verzekeren. Sinds 15 maart 2018 mogen jongeren echter al op hun 17e praktijkexamen doen voor hun rijbewijs. Vervolgens mogen zij tot hun 18e uitsluitend autorijden onder begeleiding van een bevoegd coach die beschikt over een zogenaamde begeleiderspas. Dit fenomeen staat ook wel bekend als 2toDrive en is bedoeld om al op jongere leeftijd –en onder relatief veilige omstandigheden– rijervaring op te kunnen doen.
Kinderen onder de 18 kunnen echter NOOIT een auto op naam zetten. Dus als 17-jarige zul je zowel jouw auto als jouw autoverzekering op naam van je ouders moeten laten zetten. Als een autoverzekeraar dit accepteert, ontvang je een uitzonderlijk lage maandpremie. De maandelijkse kosten voor de autoverzekering worden dan namelijk gebaseerd op de leeftijd van je ouders. En als de betreffende ouder ook nog eens schadevrije jaren heeft opgebouwd die op dit moment niet actief door hem/haar worden gebruikt, zou je ook dáárvan gebruik kunnen maken voor een fikse no-claimkorting.
Veel verzekeringsmaatschappijen zullen meewerken aan het verzekeren van de auto van een 17-jarige op naam van diens vader of moeder. En wel om twee redenen… De eerste reden is dat je juridisch gezien pas vanaf je 18e levensjaar een autoverzekering mag afsluiten en dus geen andere keus hebt. De tweede reden is dat jij géén kentekenhouder bent; dit is namelijk je vader of moeder. In deze situatie ben jij enkel hoofdbestuurder oftewel regelmatig bestuurder… En mag je uitsluitend autorijden onder begeleiding van een ervaren coach.
Let wel: een autoverzekering voor 17-jarigen is te allen tijde maatwerk! Word je 18, dan kun je de verzekering op naam van jouw ouders opzeggen. Onder je eigen persoonsgegevens start je vervolgens een nieuwe autoverzekering.
No-claim opbouwen bij ouders: kan dat?
De persoon op wiens naam een autoverzekering is afgesloten, bouwt schadevrije jaren op. En deze schadevrije jaren zijn vereist om no-claimkorting te bedingen. Sluit jij een autoverzekering op naam van een ouder af? Dan bouw jij als kind dus géén schadevrije jaren op. Mensen die beweren dat je als kind no-claimkorting kunt opbouwen terwijl je jouw autoverzekering hebt ondergebracht bij je vader of moeder hebben het dus volkomen mis. Dit kan alléén als je op eigen naam een auto verzekert.
Hoe eerder je een actieve autoverzekering op eigen naam hebt staan, des te sneller je schadevrije jaren kunt gaan opbouwen en bijbehorende no-claimkorting op een autoverzekering kunt bedingen. Tot je 24e is je autoverzekering erg duur, maar als je tussen je 18e en 24e een zestal schadevrije jaren hebt opgebouwd, is je premie na zes jaar ineens spotgoedkoop. Want in dat geval vervalt niet alleen je jongerentoeslag plotsklaps, maar heb je óók een fikse korting op je autopremie opgebouwd.
Overigens kun je als 17-jarige überhaupt geen autoverzekering afsluiten en dus ook geen schadevrije jaren opbouwen. Maar zodra je 18 bent kun je in theorie wél schadevrij gereden jaren gaan opbouwen door schadevrij te gaan rijden. En dit kan dus uitsluitend als je jouw auto én autoverzekering op eigen naam hebt staan.
Wanneer kun je wél een kind meeverzekeren?
Een kind kan uitsluitend worden meeverzekerd als afwijkend regelmatig bestuurder op de autoverzekeringspolis van een ouder. Dit principe wordt ook wel ‘bijschrijven’ genoemd. Probeer je een kind onder de 24-jarige leeftijd bij te schrijven? Dan is de kans groot dat een verzekeraar dit niet accepteert en jouw kind per se een eigen polis wil geven. Sowieso zal de verzekeringspremie worden aangepast als je een kind bijschrijft, dus in financieel opzicht zul je met een bijgeschreven kind niet of nauwelijks voordeliger uit zijn.
Een bijgeschreven kind profiteert dus amper van de schadevrije jaren van diens vader of moeder. Dit, omdat de maandpremie zal worden aangepast aan (de leeftijd van) het kind dat wordt bijgeschreven. In veel gevallen is het minstens zo voordelig om als beginnend bestuurder onder de 24 een eigen autoverzekering af te sluiten. En dan bij voorkeur voor een goedkoop tweedehands autootje dat voordelig is in de premie.
Hoe dan ook wil een autoverzekeraar weten wie er het meest in een te verzekeren auto rondrijdt. Alleen dán kan men het risico op schade naar behoren inschatten. Men kijkt naar de leeftijd van de hoofdbestuurder, maar ook naar diens schadevrije jaren. Blijkt dat je niet eerlijk bent geweest over de regelmatig bestuurder(s), dan kan dit verregaande gevolgen hebben voor de dekking en vergoeding van schade.