Veilig autorijden doe je zodra je de regels goed kent en handige tips toepast. Bekijk de drie regels voor veilig autorijden in het verkeer en pas de tips toe. We hebben verschillende adviezen die over het gedrag gaan. Zoals met twee handen aan het stuur zitten en altijd een gordel dragen. Heb je een eigen wagen? Laat deze dan tijdig keuren.

Premie autoverzekering

Tips veilig autorijden minder belangrijk dan de regels

Algemene tips helpen om veilig autorijden in het verkeer te stimuleren. Denk maar het rijden met twee handen aan het stuur. Dat is een stuk verstandiger dan met één hand. Uiteraard is het gebruiken van een mobiele telefoon niet aan te raden. Veilig autorijden begint met het wegleggen van je mobiele apparatuur. Tot slot is het houden van afstand belangrijk om schade te voorkomen. Te vaak zien we dat iemand te kort achter iemand zit en niet meer voldoende kan remmen.

Overigens is nergens in de Nederlandse wetgeving vastgelegd dat je als automobilist verplicht bent met twee handen het stuur van een auto vast te houden. Logisch, aangezien het niet verboden is te schakelen, claxonneren of andere nuttige handelingen in de auto te verrichten. Let wel: het is wel degelijk bij wet verboden om tijdens het autorijden ‘handheld’ te bellen of überhaupt een mobiele telefoon vast te houden. Dit is vastgelegd in artikel 61a van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990). Leidt het bedienen van je telefoon tot gevaarlijk rijgedrag of weggedrag, dan kun je zelfs een bekeuring krijgen op grond van het algemene gevaarsartikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994). (bron + bron)

Regels voor veilig autorijden en tips verkeersveiligheid

De overheid heeft regels om veilig autorijden te handhaven. Denk maar aan het verplicht stellen van autoverlichting en het gebruiken van gordels. Belangrijke tip is het nuchter rijden. Rijden onder invloed van alcohol of drugs is niet toegestaan. Slechts één biertje op hebben zal nog goed gaan. Bij overtreding riskeer je een boete of rijontzegging. Het inleveren van je rijbewijs is kostbaar want er hangt ook een boete en een verplichte CBR cursus aan vast.

Tips voor apk en gevolgen overtreding voor autoverzekering

Het is in Nederland verplicht een auto te hebben die voldoet aan de algemene periodieke keuring (apk). Dit betekent dat je zonder apk een boete kan krijgen van de RDW. Deze kost 130 euro of meer. Voor veilig autorijden is het aan te raden hier op te letten, zeker bij aanschaf van een wagen. Let op de verkeersborden en doe het vooral rustig aan. Haastige spoed is tenslotte zelden goed. Al onze tips voor veilig autorijden kunnen bijdragen aan minder schade en ergernis in het verkeer.