Informatie auteur: dit artikel werd geschreven en/of inhoudelijk gecontroleerd door gediplomeerd verzekeringsexpert Johan Kooijmans.

Als je betrokken raakt bij een auto-ongeluk, komt er ontzettend veel op je af. Op het moment zélf is het vaak onduidelijk welke stappen je precies dient te ondernemen bij een auto-ongeval. Ook de volgorde van de te ondernemen stappen is erg belangrijk.

GoedkopeAutoverzekering.nl zet op een rijtje wélke stappen je allemaal dient te ondernemen na een auto-ongeval. Zodoende kun je nú alvast profiteren van een goede ‘voorbereiding’…

Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in...

En vind direct een goedkopere autoverzekering!

1. Breng alle betrokkenen in veiligheid

Als er sprake is geweest van een auto-ongeluk, is het allereerst relevant om te bekijken of de situatie voor álle betrokkenen veilig is. Als je te maken hebt met eventuele gewonden is het belangrijk om zo spoedig mogelijk een ambulance te bellen via 112.

Persoonlijke veiligheid geniet altijd de allerhoogste prioriteit; blikschade is erg vervelend, maar bij letselschade zijn mensenlevens betrokken!

2. Vergeet niet gegevens uit te wisselen

Na een auto-ongeluk is het van belang dat de betrokkenen gegevens uitwisselen. Als je dit niet doet, heb je een juridisch probleem. Je mag de plaats van het verkeersongeval namelijk niet verlaten zonder dat jij je persoonsgegevens hebt doorgegeven aan de wederpartij of anderszins betrokken partijen.

En vergeet jij de (juiste) gegevens te noteren van iemand die jou schade heeft toegebracht, dan wordt het verhalen van schade lastig.

3. Schadeformulier invullen met de tegenpartij

Het schadeformulier moet samen met de tegenpartij  worden ingevuld. Dit formulier bestaat uit twee delen. Elke betrokkene moet een eigen deel invullen. Het schadeformulier moet vervolgens ondertekend worden. Let op… Ben je van mening dat de situatie op het formulier niet juist is weergegeven, dan is het van belang dat je het nog niet ondertekent. Een handtekening maakt de informatie op het document namelijk rechtsgeldig, waardoor het eventueel tegen je zou kunnen worden gebruikt.

Als je twijfelt, is het dus beter om het ondertekenen even uit te stellen, zodat je nog even goed over de situatie kunt nadenken. Dat je direct na een verkeersongeval niet in staat bent de situatie naar beste weten en kunnen op papier te omschrijven, is immers volkomen plausibel.

4. Schade melden bij verzekeraar

Als je in een auto-ongeluk verzeild bent geraakt, kun je wellicht een schadeclaim vorderen bij de tegenpartij. Heb je schade (autoschade, blikschade, andersoortige materiële schade, letselschade, emotionele schade, et cetera )? Zorg er dan voor dat je deze zo snel mogelijk na het verkeersongeval bij jouw autoverzekeraar meldt.

5. Verzamel bewijs na auto-ongeluk

Tijdens het hele proces is het van cruciaal belang om alles goed bij te houden. Noteer alles wat jou opvalt en in je opkomt op papier, want na een schokkende ervaring gebeurt er héél veel in je hoofd en kun je gemakkelijk dingen vergeten.

Het documenteren van informatie is eveneens belangrijk omdat je dan alle benodigde informatie kan verstrekken aan de verzekeraar. Maak foto’s van bijvoorbeeld remsporen, slipsporen, glasscherven, wrakstukken, deuken en krassen. En noteer álle andere belangrijke zaken. Denk er ook aan om bewijs te verzamelen indien niet duidelijk is wie het ongeluk heeft veroorzaakt.

Één van de belangrijkste vormen van bewijslast is getuigenis van ooggetuigen. Mogelijkerwijs zijn er onpartijdige getuigen die het auto-ongeluk met eigen ogen hebben zien gebeuren en jouw verhaal kunnen  bekrachtigen! Noteer contactgegevens van zulke getuigen zodat je ze achteraf kunt contacteren om een getuigenverklaring af te leggen.

6. Offertes voor reparatie opvragen

Als je schade hebt aan je auto, is het van belang dat je zo spoedig mogelijk weer beschikt over een werkzame auto. Vraag offertes op bij diverse vakgarages zodat je een keuze kunt maken voor herstel. Let wel: als je ‘eigen-schuldschade’ claimt op jouw autoverzekering kan het zijn dat je terugvalt in je schadevrije jaren, op de bonus-malusladder, en daarmee in je no-claimkorting. En dat betekent een premiestijging c.q. premieverhoging.

Jouw verzekeringstussenpersoon kan je als geen ander assisteren bij het selecteren van de ideale autoreparateur!

7. Reparatie laten uitvoeren

Als je te maken hebt met bijvoorbeeld een gebroken ruit, dan moet je de autoruit laten repareren. De kosten voor een ruitreparatie hangt geheel af van de exacte hoedanigheid van de ruitschade. Per situatie kan dit dus enorm verschillen. De garage waar je de reparatie wilt uitvoeren, zal allereerst bekijken of het repareren überhaupt mogelijk is. Zo niet, dan bestaat de mogelijkheid om de autoruit te vervangen. (bron)

Aan de hand van bovenstaande checklist is het ook voor jou duidelijk welke stappen jij moet ondernemen na een auto-ongeluk. Zodoende kun je je blijven focussen en zie je geen belangrijke zaken over het hoofd. Kom je er zelf niet uit? Dan kun je altijd je verzekeraar, tussenpersoon of iemand anders met verstand van zaken vragen om meer informatie.

Zodoende kun jij snel alles omtrent het auto-ongeval afhandelen en weer overgaan tot de orde van de dag.