Aangezien je informatie opzoekt over autoverzekering en wegenbelasting sta jij naar alle waarschijnlijkheid geldbewust in het leven. Vul hieronder direct jouw kenteken in om te zien of jouw huidige autoverzekering goedkoper kan!
Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…En vind direct een goedkopere autoverzekering!
Wegenbelastingtarief en autoverzekeringspremie… Het lijken twee totaal verschillende en losstaande dingen. Enkele belangrijke factoren waarop beide worden gebaseerd, komen echter grotendeels overeen. Parameters die (direct óf indirect) bepalend zijn voor zowel belasting als verzekering zijn als volgt:
- Voertuiggewicht in kilogrammen
- Milieubelasting qua uitstoot
- Brandstoftype: benzine, diesel, gas, elektriciteit, waterstof e.a.
- Provincie c.q. woonplaats voertuighouder
- Voertuigtype: personenauto, bestelbus, camper, vrachtwagen, touringcar e.a.
- Gebruiksvorm: privé versus zakelijk
- Voertuigleeftijd: antieke oldtimer, youngtimer óf modern voertuig
Hierbij de nodige uitleg over hoe je met deze kennis zowel de premie van jouw autoverzekering als je tarief qua wegenbelasting berekent en omlaag brengt…
Berekening van wegenbelasting + verzekering…
Overzicht is fijn; zéker als het aankomt op je financiën. Dus wat kosten de autoverzekering en autobelasting nu eigenlijk tezamen. Bereken voor jouw auto beide kostenposten, en je krijgt een aardig totaalbeeld van de terugkerende autokosten die je periodiek zult gaan maken. Los van brandstof, onderhoud, reparaties en afschrijving. Kortom: Wat kost een auto per maand?
Ná de aanschaf van jouw auto heb je de wegenbelasting niet langer in eigen hand. De enige plausibele manier waarop je de door jou verschuldigde belasting mogelijkerwijs omlaag brengt, is een andere auto kopen of verhuizen. De Belastingdienst is immers een gemachtigde overheidsinstantie, dus je kunt niet bij een goedkopere concurrent terecht. Je vindt dus nérgens een goedkopere belastingschijf of lagere tariefschaal.
De kosten die je maandelijks maakt voor jouw autoverzekering zijn daarentegen wél continu beïnvloedbaar. Er zijn namelijk héél veel autoverzekeringsaanbieders met elk een ruim aanbod aan autoverzekeringsproducten. Het loont dan ook om regelmatig te controleren of er momenteel een voordeliger alternatief beschikbaar is voor jouw huidige autoverzekering. Bovendien zijn er verschillende dekkingsvormen en aanvullende bijdekkingen waarop je desgewenst kunt besparen.
Ontdek hieronder hoe je eenvoudig de wegenbelasting en verzekering berekent. Via onze online vergelijker is het zéér gemakkelijk de kosten voor de verzekering te berekenen op basis van kenteken…
1. Autoverzekering
Als het op wegenbelasting aankomt, heb je simpelweg niets te kiezen. Je koopt een wagen en aan de hand van de auto-eigenschappen wordt het verschuldigde belastingtarief vastgesteld. Op de hoogte van de autoverzekeringspremie die je maandelijks afdraagt, kun je echter wél invloed uitoefenen. Denk daarbij aan de volgende variabelen:
- Dekkingsvorm: je kunt een auto ‘kaal’ WA verzekeren, maar ook beperkt óf volledig casco. Hoe meer risico’s worden gedekt, des te duurder de autoverzekering. Met een minimale WA-verzekering dek je schades die door jou worden toegebracht aan ánderen; met een cascoverzekering dek je schades aan de eigen Met een allriskverzekering worden vrijwel alle risico’s afgedekt, maar allrisk is navenant prijzig.
- Schadevrije jaren: hoe langer jij schadevrij rijdt terwijl je een actief lopende autoverzekering op naam hebt staan, des te meer schadeloze jaren je opbouwt en des te meer no-claimkorting je op jouw premie ontvangt. Een oplettende en voorzichtige rijstijl kan je zodoende tot 85% premiekorting opleveren.
- Jouw leeftijd heb je niet in de hand, maar je kunt er wel handig gebruik van maken. Zo zijn sommige verzekeraars bovengemiddeld duur voor jongeren onder de 24-jarige leeftijd of voor senioren boven de 75. Het kan dan ook zéér lucratief zijn om een nieuwe premieberekening te maken zodra je in of uit een dergelijke leeftijdscategorie geraakt.
- Hoeveel kilometers je jaarlijks rijdt, is niet van extreme invloed op jouw premie. Toch scheelt het wel degelijk. Hoe omvangrijker jouw jaarkilometrage, des te duurder je premie. Dus ga je op jaarbasis minder kilometers maken? Laat dan jouw autoverzekering bijstellen.
- Aanvullende verzekeringen oftewel bijdekkingen kunnen héél erg nuttig zijn. Zo kun je de dekking van jouw autoverzekering uitbreiden met a. inzittendendekking, verhaalservice, bonus-malusgarantie, no-claimbescherming, verkeersrechtsbijstand, vervangend vervoer, pechhulp, accessoiredekking, chauffeursdekking en eigen vervoersdekking. Dat je deze aanvullende dekkingen ooit nodig had, betekent niet per definitie dat ze momenteel nog van toepassing zijn. Mogelijkerwijs kun je hierin schrappen?
- Als je een eigen bedrijf hebt, kán het voordelig zijn om een bedrijfsauto zakelijk te verzekeren. Het inbrengen van de auto in de zaak is echter niet per se voordelig voor de autoverzekeringspremie. Het particulier verzekeren en gebruiken van een bestelauto met grijskenteken kan zelfs voordeliger uitpakken, aangezien er relatief weinig aanbod c.q. concurrentie is in zakelijke autoverzekeringen.
Aan het gewicht en de economische waarde van jouw auto kun je logischerwijs niks veranderen. Ook jouw woonplaats, leeftijd en schadevrije jaren zijn vaststaande gegevens. Maar het selecteren van de optimale dekking bij de meest concurrerende verzekeringsmaatschappij kan uitermate lucratief uitpakken!
Hoe dan ook zijn er nogal wat factoren die kunnen inwerken op de premie van jouw autoverzekering. Via onze online vergelijker kom je op basis van kenteken bij de voordeligste aanbieder terecht. Zónder inhoudelijk op de hoogte te hoeven zijn van al deze details.
2. Motorrijtuigenbelasting (MRB)
Wat veel mensen ‘wegenbelasting’ noemen, is in feite motorrijtuigenbelasting (MRB). Dit type autobelasting wordt geheven op het bezit van een auto. Je betaalt MRB doorgaans per kwartaal (tijdvak van drie maanden). Het gaat er dus niet om wat je met de auto doet; het feit dat je een niet-geschorste auto onder de 40-jarige leeftijd in jouw bezit hebt, maakt jou belastingplichtig.
Je gaat wegenbelasting betalen zodra een het kentekenbewijs op jouw naam komt te staan: het moment van overschrijving en tenaamstelling. De hoogte van het geldbedrag dat jij driemaandelijks aan motorrijtuigenbelasting moet afdragen, wordt bepaald door de volgende factoren:
- Type motorvoertuig
- Gewicht motorrijtuig
- Type brandstof
- Type gebruik
- Provinciale opcenten
- Leeftijd voertuig: hedendaags versus klassiek
In welke mate een bepaald type auto het milieu belast en slijtage aan het wegennet toebrengt, is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst van de soort brandstof die wordt verstookt. Bovendien van het totaalgewicht. Overigens wordt het gewicht van een voertuig ook weer flink beïnvloed door motor en accu: verbrandingsmotor versus elektromotor en conventioneel loodaccuutje versus accupakket met tractiebatterij. De locatie van automotoren en accu’s is op zijn beurt bepalend voor het zwaartepunt, de wegligging en de remwerking van een auto. En zodoende voor wegdekslijtage en fijnstofuitstoot.
Let op: is het kenteken van jouw auto geschorst? Dan ben je niet MRB-plichtig en betaal je automatisch géén MRB. Echter mag er dan ook niet in de geschorste auto worden gereden. Voor antieke oldtimers (leeftijd 40+) geldt anno 2019 per definitie een MRB-vrijstelling. Ook auto’s voorzien van uitsluitend een elektromotor of alléén een waterstofverbrandingsmotor zijn in 2019 volledig vrijgesteld van MRB.
Motorrijtuigenbelasting betreft een houderschapsverplichting ten aanzien van motorvoertuigen. Dus het feit dat je een personenauto, bestelbus, camper, vrachtwagen of touringcar op naam hebt staan, brengt deze wettelijke betaalverplichting met zich mee. Bovenstaand lijstje met factoren bepaalt hoevéél wegenbelasting je precies verschuldigd bent.
Verzekering én belasting vooraf inschatten…
Ná de aankoop van een auto heb je uitsluitend nog invloed op de premie en invulling van jouw autoverzekering. Immers is het aan de Belastingdienst om te bepalen hoeveel wegenbelasting jij verschuldigd bent. Wel kun je voorafgaand aan de koop rekening houden met de bedragen die je zult moeten gaan neertellen qua verzekering en belasting voor een bepaald type auto. Het lastige daarvan is echter dat je doorgaans een kenteken óf enkele voertuiggegevens nodig hebt…
Dus wil je de verzekering en belasting van een auto berekenen die je vooralsnog niet in bezit hebt? Voor een accuraat rekenvoorbeeld kun je een kenteken van een vergelijkbare auto achterhalen via een verkoopsite als Marktplaats.nl of Autotrack.nl. Ga bij de berekening uit van een realistische situatie… Hoe uitgebreid zou je de auto daadwerkelijk verzekeren? Hoeveel kilometers zou je gaan rijden? En met hoeveel schadeloze jaren mag er worden gerekend? (Alternatief) brandstoftype is niet direct van invloed op de verzekering; wél op de belasting.
Blijkt auto X extreem duur in de verzekering en belasting? Dan is de aankoop van een ietwat kleiner, lichter, tammer en/of goedkopere autootje wellicht het overwegen waard. Dus bereken de belasting en verzekering van een auto bij voorkeur vóórdat je de auto in kwestie aankoopt!
Wegenbelasting en verzekering berekenen: tot slot…
Het is niet zo dat je jouw autoverzekering kunt berekenen op basis van wegenbelasting… Of dat je de belasting kunt bepalen aan de hand van de verzekeringspremie. Wel is het in de regel zo dat een auto die duur is in de verzekering óók duur is in de belasting en vice versa. Deze overlap wordt hoofdzakelijk verklaard door déze voertuigeigenschap: het autogewicht…
Een extreem zware auto veroorzaakt niet alleen méér slijtage aan het wegdek… Ook zullen schades die met een massieve wagen worden toegebracht ingrijpender zijn… Bovengemiddeld grote auto’s zijn duurder, dus relatief waardevolle verzekeringsobjecten… Tot slot zijn zwaargebouwde auto’s minder zuinig qua brandstofverbruik… En stoten ze meer broeikasgassen en fijnstof uit. Dit alles vertaalt zich naar een duurdere autoverzekering en méér autobelasting
Voor het concreet berekenen van de door jou verschuldigde wegenbelasting en autoverzekeringspremie zijn tegenwoordig handige online modules beschikbaar:
- Hoeveel motorrijtuigenbelasting je precies dient te betalen voor houderschap van een bepaalde auto kun je gemakkelijk berekenen op de site van de Belastingdienst (bron)
- De meest voordelige autoverzekering voor jouw (toekomstige) bolide vind je direct via de geautomatiseerde vergelijkingsmodule van GoedkopeAutoverzekering.nl.
Sta jij op het punt jouw allereerste auto aan te schaffen? Dan is het een absolute aanrader om éérst je toekomstige onkosten qua autobelasting en autoverzekering in kaart te brengen. Hierboven lees je terug welke premiefactoren bepalend zijn voor deze berekening.