Wanneer is een malusregistratie op de autoverzekering een probleem? Je krijgt er mee te maken zodra je na schade wilt overstappen. Door te weten hoe de meldingen tot stand komen kun je er rekening mee houden. Zo voorkom je een afwijzing. Of nog erger, dat je onverzekerd bent. Verzekeraars houden lang rekening met een malusregistratie.

Premie autoverzekering

Wanneer is een malusregistratie een probleem?

Het is geen ramp een malusregistratie te hebben. De melding betekent simpelweg dat je negatieve schadevrije jaren hebt. Verzekeraars vinden dat belangrijk om te weten. Veel maatschappijen willen namelijk mensen met een negatief schadeverleden weigeren. De malusregistratie is een probleem als je wilt overstappen naar een autoverzekeraar, die geen negatieve schadevrije jaren accepteert.

Niet alle verzekeraars accepteren een negatief schadedossier.

Vindt een maatschappij die je schadeverleden accepteert

Heb je een bestaande autoverzekering met negatieve jaren en wil je overstappen? Kom dan eerst te weten welke verzekeraars je schadeverleden wil accepteren. Vraag als de premie aantrekkelijk is een verzekering aan. Pas na akkoord van de maatschappij zeg je dan je huidige polis op. Zo voorkom je dat zonder autoverzekering komt te zitten. Zeg dus pas je bestaande polis op, zodra de nieuwe rond is.

Zeg je huidige polis pas op zodra je nieuwe geaccepteerd is.

Negatieve schadevrije jaren komen te vervallen

Het komt soms voor dat mensen na schade(s) stoppen met autorijden. Ze hebben dan enkele jaren geen auto meer. Dat is gunstig voor de negatieve schadevrije jaren. Want die vervallen na 3 tot 5 jaar, als ze al die tijd ongebruikt zijn. Met andere woorden, zodra je geen autoverzekering meer hebt, verjaart je malusregistratie. Zit je in de situatie dat je na 3 of meer jaren weer een auto gaat kopen en verzekeren? Dan begin je vaak weer op 0 schadevrije jaren. Ook wanneer je een positieve bonus-malus zou hebben.

Zodra min-jaren verlopen zijn kun je makkelijk overstappen.

Schade voor eigen rekening nemen

De malusregistratie ontstaat omdat er een schade was die je verzekeraar heeft moeten betalen. Als je besluit de uitgekeerde autoschade zelf te bekostigen, dan vervalt je terugval. Dus door je maatschappij terug te betalen wordt je terugval in schadevrije jaren ongedaan gemaakt. Je kan in ieder geval tot 1 jaar na schadedatum de schadevergoeding terugbetalen. Informeer bij je verzekeraar of daar (nog) een mogelijkheid voor is. Zeker bij kleine bedragen kan het interessant zijn. Het terugbetalen verdien je dan terug omdat je dan voortaan minder premie hoeft te betalen.

Een mogelijkheid om van de registratie af te komen is de schade te betalen.

Overzicht krijgen van je malusregistratie

Een malusregistratie is voor verzekeraars zichtbaar in Roy-data. Dat is het systeem waar maatschappijen schadevrije jaren communiceren. Het is een database waar je een inzage kunt doen. Je krijgt dan per post bericht over je melding in Roy-data. Je weet dan met hoeveel (negatieve) schadevrije jaren je in het systeem staat. Daarmee kun je beter inschatten wat je mogelijkheden voor de autoverzekering zijn. Wil acceptatie nergens lukken? Vraag dan hieronder een offerte aan.

Offerte met 100% acceptatie

Vraag vrijblijvend een offerte op

Jouw geslacht:

Beschik je over een geldig rijbewijs?

Ben jij kentekenhouder?