Jongeren verzekeren hun auto doorgaans niet bij de eerste de beste aanbieder. Voor een goedkope autoverzekering gaat de doorsnee jongere éérst goed vergelijken op internet. Een jongerenverzekering is buitensporig duur indien je nog geen 24 jaar oud bent. Dat komt omdat jongeren onder de 24-jarige leeftijd door autoverzekeraars onder een speciaal risicoprofiel worden geschaard. Voor oudere bestuurders zijn autoverzekeringen dan ook een héél stuk goedkoper.
Via onze online vergelijkingsmodule vind je óók als jongere onder de 24 de goedkoopste aanbieders…
Tip: vul hier het kenteken van jouw auto in…En vind direct een goedkopere autoverzekering!
Jongerenautoverzekering : vergelijk op premie!
Voordat je een autoverzekering afsluit, is het verstandig optimaal jongerenverzekeringen te vergelijken. Een eerlijke onderlinge vergelijking van jongerenautoverzekeringen begint simpelweg met maandpremies. Want juist omdat de autopremies voor jongeren zo ontzettend duur zijn, kunnen procentuele premiekortingen opvallend veel voordeel opleveren. (bron)
- Ben je 40 jaar oud en heb je 10 schadevrij gereden jaren opgebouwd? Dan verschilt de allergoedkoopste WA-verzekering voor een Fiat Panda maximaal enkele euro’s per maand van het allerduurste alternatief.
- Maar ben je 20 jaar oud en heb je géén schadeloze jaren op naam staan? Dan kan een zeer goedkope cascoverzekering voor een Volkswagen Polo maandelijks vele tientallen euro’s goedkoper zijn dan een opvallend duur exemplaar.
Dus voor jongeren loont vergelijken des te meer. Want als jeugdig bestuurder kun je in theorie —enigszins afhankelijk van jouw situationele omstandigheden— véél meer op je premie besparen dan iemand met heel veel rijervaring. Simpelweg omdat de goedkoopste jongerenpremies héél ver uit de buurt liggen van de duurste tegenhangers. De oorzaak is tweeledig: enerzijds het logische gebrek aan schadevrije jaren; anderzijds de premietoeslag die voor jongeren wordt gehanteerd.
Jongerenverzekering auto: kies jouw jongerendekking!
Premies vergelijken is top! Des te meer als het aankomt op jongerenverzekeringen voor opvallend snelle/krachtige auto’s vanwege het jeugdig risicoprofiel. Doorgaans geldt voor jongerenautoverzekeringen: hoe méér vermogen (qua kW/pk), des te duurder de premie. Maar daarbij is het wél heel erg belangrijk om appels met appels te vergelijken. Je kan dus niet zomaar de WA-verzekering van de ene aanbieder wegzetten tegen de allriskverzekering van de concurrent. Ter verduidelijking:
- Vergelijk een kale WA-autoverzekering met andere WA-producten.
- Een WA+ (beperkt casco) verzekering stel je naast een ánder WA Plus/Extra product.
- En allriskautoverzekeringen dien je te vergelijken binnen het volledig casco-aanbod.
Kort door de bocht geldt qua autoverzekeringsdekking het volgende… Met een basale WA-verzekering is uitsluitend schade gedekt die jij met jouw auto toebrengt aan anderen. Met WA Plus zijn ook schades aan jouw eigen auto gedekt, zolang ze ontstaan buiten jouw schuld om: brand, storm, diefstal, inbraak, wildaanrijding e.a. Allrisk dekt zélfs schades aan de eigen auto door eigen schuld; bijvoorbeeld als je ergens tegenaan botst. Wat dat betreft is het logisch dat allriskverzekeringen beduidend duurder zijn dan WA-verzekeringen.
Je kunt als jongere autobestuurder elke maand véél geld besparen door je auto slechts WA te verzekeren. Het bijkomende nadeel van een dergelijke jongerenverzekering is echter dat jouw autoverzekeraar schade aan jouw eigen auto NIET zal vergoeden. Kortom: minder premie, maar meer risico!
Wel of geen eigen risico aangaan als jongere?
Voor jongerenverzekeringen wordt maar al te vaak een verhoogd eigen risico gehanteerd. Dat betekent dat je als jongere verplicht wordt gesteld een bovengemiddeld hoog eigen risico te accepteren. Bij zo’n verplicht eigen risico draai je zélf op voor een bepaald deel van schadebedragen. En de verzekeraar keert pas uit als het schadebedrag het eigen risico overstijgt. De éérste 150 tot 500 euro moet je dan uit eigen zak betalen.
Naast het verplichte eigen risico kun je bij sommige verzekeraars desgewenst een vrijwillig eigen risico aangaan. Hoe hoger je dit vrijwillige eigen risico instelt, des te lager de premie zal zijn. En des te groter dát deel van elk schadebedrag dat voor eigen rekening komt.
Let wel: er zijn óók autoverzekeraars die jongeren op voorhand niet accepteren voor de autoverzekering. Daarnaast zijn er maatschappijen die jeugdige bestuurders uitsluiten van polisdekking. Dat betekent dat een schade niet —of niet volledig— wordt uitgekeerd als blijkt dat deze werd veroorzaakt door iemand onder de 24-, 25- of 26-jarige leeftijd. Of als alleen al blijkt dat iemand onder de 24, 25 of 26 de auto bestuurde tijdens het ontstaan van de autoschade, los van oorzakelijkheid of aansprakelijkheid.
Dit beleid, waarmee jongere bestuurders worden geweerd en gehekeld, wordt ook wel jeugdig eigen risico, jeugdige uitsluiting of extra eigen risico voor jongeren genoemd.
Bijdekkingen: aanvullende verzekeringen voor jongeren
Naast de basisdekking (WA, WA+ of allrisk) kun je bij sommige autoverzekeraars kiezen voor enkele aanvullingen en uitbreidingen. De vaakst gekozen opties onder jeugdige autobestuurders zijn als volgt:
- Schade inzittenden (SVI)
- Rechtsbijstand in het verkeer
- Pechhulp bij pech onderweg
Daarnaast hanteren sommige maatschappijen uitzonderlijk gunstige polisvoorwaarden zoals vrije herstelkeuze qua schadehersteller en gratis vervangend vervoer tijdens schadereparaties. Dit soort opties zorgt doorgaans voor kleinere risico’s, maar ook voor hogere premies.
Met een schadeverzekering voor inzittenden heb je als jongere dekking voor o.a. letselschade. Rechtshulp is handig voor het verhalen van schade. En pechhulpdekking is vergelijkbaar met wegenwachtservice.
Goedkope jongerenverzekering auto: tot slot…
Met een kale WA-verzekering is schade aan jouw eigen auto helemaal NIET gedekt. Dus loopt jouw louter WA-verzekerde auto schade op, dan keert jouw autoverzekeraar nul euro uit! Toch kiezen veruit de meeste jongeren uitsluitend voor deze wettelijk verplichte basisverzekering. Directe kostenbesparing qua maandpremie is hierin de allerbelangrijkste afweging. Je bent —zelfs als jongere— immers goedkoper uit!
Maar goedkoop kán duurkoop zijn, zeker als het aankomt op verzekeringen. Want beperkte dekking zorgt niet alleen voor een lage premie, maar doorgaans óók voor aanzienlijke financiële risico’s. Want rijd jij jouw ‘kaal’ WA-verzekerde auto total loss? Dan draag jijzelf daarvan de economische gevolgen, voor de volle 100%. En hoe groot is dan de kans dat jij wél geld beschikbaar hebt voor de aanschaf van een vervangende auto?
Heb je een ietwat duurdere auto in je bezit en beschik je over ietwat ruimere financiële middelen? Dan kan het raadzaam zijn om jouw wagen casco te verzekeren. Dit zorgt voor een hogere maandelijkse verzekeringspremie, maar ook voor omvangrijkere risicodekking en zodoende voor aanvullende financiële zekerheid in geval van schade. Want hoe uitgebreider de autoverzekering, des te:
- Hoger de dekkingsgraad van de verzekering.
- Meer verschillende risico’s worden afgedekt.
- Meer verschillende schades worden vergoed.
Behalve premies is het dus óók raadzaam om dekkingen van meerdere jongerenverzekeringen onderling te vergelijken. Want bij de ene autoverzekeraar kan de cascopremie opvallend gunstig uitpakken, zélfs als WA-premie veel voordeliger is bij diens concurrent.
Feit blijft dat een jongerenverzekering relatief duur is voor de auto. Vergelijk daarom op premie, dekking én eigen risico voor de goedkoopste aanbieder en sluit deze eenvoudig online af. Ons geautomatiseerde vergelijkingssysteem zorgt direct voor een overzichtelijk totaalplaatje…